Címlap Aranypiaci elemzések 12 %-os aranydrágulást jelez a 10 éves USA-államkötvény reálkamata

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
12 %-os aranydrágulást jelez a 10 éves USA-államkötvény reálkamata
2014. június 17. kedd, 07:13

 

Conclude Daily Gold

A 10 éves USA-államkötvény  mostani, 0,4 százalékos reálkamata a Standard Bank modellje szerint  min. 12%-os felértékelődési potenciált jelent az arany árfolyamát tekintve.

Forrás: www.riseearth.com, Conclude Zrt.

Számos aranypiaci elemző szerint az arany árára elsősorban a reálkamatok hatnak és e korreláció annyira erős, hogy az aktuális reálkamatlábakat jól lehet használni az aranyár erőjelzésére.  A reálkamatokat az inflációkövető kötvények árfolyamába árazott hozammal szokták kifejezni.

 

A TIPS (Treasury Inflation Protected Securities) kötvényeket (részletes leírás pl. itt) közvetlenül az amerikai kincstártól is meg lehet vásárolni. A kötvények névértékét évente a fogyasztói árindex-el (CPI) növelik (deflációban csökkentik!) így ha a befektető a teljes futamidő alatt (10 évig) megtartja a kötvényt, a kötvény kupona által fizetett hozam biztos reálhozamot eredményez. Egy példa a jobb megértés kedvéért: valaki 1000 dollárt fektet 10 éves TIPS-be, melynek kupona legyen mondjuk 2%, az első évben legyen pl. az infláció 3%, ekkor a kötvény névértékét növelik az inflációval azaz az új névérték 1030 dollár lesz és a kifizetett kamat pedig 20,6 dollár, azaz 2%, de már az új névértékre vetítve, és mindez így megy tovább évről-évre.


 E kötvényekkel a másodpiacon is kereskednek. Az ott kialakult hozamok jól jellemzik az aktuális inflációs várakozásokat. Mostanában a TIPS-ek jellemzően névérték felett forognak a másodpiacon, pl. a 10 éves amerikai államkötvényhez közeli lejáratú TIPS 0,625% kuponnal és 102,03%-on (névérték fölött 2,03%kal) forog ebből 0,38% hozam adódik, a 10 éves kötvény hozama pedig 2,6% százalékon áll, így kalkulálható, hogy a piac a következő 10 évre 2,2% körüli előremutató  inflációval számol. Tehát a TIPS kötvényeket jól lehet használni a piaci inflációs várakozások becslésére és a piac által várakozott reálkamat kifejezésére.


A 10 éves lejáratú TIPS árfolyam alakulása 2003-2014-ig, azaz mennyi reálkamatot árazott a piac az adott időpillanatban a 10 éves amerikai kötvényhez képest.

A 10 éves lejáratú TIPS árfolyam alakulása 2003-2014-ig, azaz mennyi reálkamatot árazott ; Forrás: FED, Standard Bank, Mining.com, Capital Economics, Conclude Zrt.

Mi köze mindennek az arany árfolyamhoz? A Capital Economics chartja jól mutatja az összefüggést. Ehhez a reálkamat inverzét kell venni és rávetíteni a dollár/uncia aranyárfolyamra. Nyilvánvaló az összefüggés:  2009-től 2012 év végéig a 10 éves TIPS által kifejezett (előremutató) reálkamat erőteljes csökkenő trendben volt, mely emelkedő aranyárral párosult (noha a csúcs 1910 usd/oz 2011 szeptemberben volt, de a növekvő trend nem tört meg 2013 tavaszig), majd 2013 év elejétől jelentős emelkedés a reálkamatban és ezzel párhuzamos aranyár zuhanás 2013 április! volt tapasztalható. Jelenleg egy divergencia figyelhető meg (bekarikázva az ábrán). Noha a reálkamatok ismét csökkenésnek indultak, az aranyárfolyam még nem indult el felfelé.

Ha tehát az a várakozásunk, hogy nőni fog az USA infláció, de ezzel a kamatemelések nem tartanak majd lépést és ezért tovább haladunk a negatív reálkamatú környezet felé, akkor az arany vásárlás ismét kiváló befektetés lesz.

 

Negatív reálkamat és aranyárfolyam forrás: Capital Econimics

 

Negatív reálkamat és aranyárfolyam forrás: Capital Econimics; Forrás: FED, Standard Bank, Mining.com, Capital Economics, Conclude Zrt.

 

 A Standard Bank egy modellt is felállított a 10 éves inflációs kötvény (TIPS) hozama és az aktuális aranyárfolyam közti összefüggés kifejezésére. A reálhozamokat helyezték az y tengelyre, míg az x tengelyre az aranyárfolyamokat. A pontok eloszlására illesztett regressziós egyenes negatív meredekségű azaz egyértelmű az összefüggés: az alacsonyabb reálkamatlábhoz magasabb aranyárfolyam tartozik. Jelenleg a 10 éves TIPS reálhozama 0,4% körül van, azaz a jelenlegi infációs várakozások szerint  a 10 éves amerikai államkötvény hozamán mindössze éves 0,4% körüli reálhozamot lehetne realizálni, ha a jelenlegi éves 2,1% körüli inflációs várakozás ténylegesen bekövetkezne és a 10 év futamidő alatt nem adnánk el a kötvényünket (zárójelben megjegyezve: ugyanez az 5éves futamidőre -0,32% jelenleg, azaz egy ötéves kötvénybe beleülve a jelenlegi 2% körüli inflációs várakozás bekövetkezte esetén éves 0,32% -ot veszítenénk az inflációhoz képest). Visszatérve a Standard Bank modelljére: ha megkeressük a 0,4% TIPS reálhozamhoz tartozó aranyárfolyamot –amit a regressziós egyenes jelöl ki- az eredmény körülbelül 1450 dollár/unciának adódik. Ha vizsgáljuk a szélsőértékeket is (szélsőértékek 1450es árfolyamnál +1,1% maximális és -0,8% minimális reálhozam) és ezen szélsőértékekhez tartozó-a regressziós egyenes által kijelölt aranyárfolyamokat nézzük (+1,1% reálhozamhoz kb 1150 usd/oz, míg -0,8% reálhozamhoz kb. 1850 usd/oz érték tartozik) jól érzékelhetően jelenleg az eloszlási sáv alja közelében tartózkodunk. Azaz az év végére prognosztizált 1450 körüli aranyár, bár a jelenlegi értékhez 12%-os felértékelést mutat, a reálkamat/aranyár modell szerint épphogy csak a „normális” helyzet visszaállását eredményezné.

 

A Standard Bank modellje szerint is egyértelmű az összefüggés a negatív reálkamatok és a növekvő aranyár közt

A Standard Bank modellje szerint is egyértelmű az összefüggés a negatív reálkamatok és a növekvő aranyár közt; Forrás: FED, Standard Bank, Mining.com, Capital Economics, Conclude Zrt.

 

Mindezt tetézi az, hogy a dollár nominális kamatok várható emelkedésével az euró kamatok nemigen fognak kezdetben lépést tartani, hisz épp most vitte le az ECB negatívba a rövid betéti kamatlábat, így a dollár felértékelődhet az euróhoz képest. Mégis az elmúlt másfél hétben az erősödő dollár ellenében tudott az arany emelkedni. Ez egy potenciális forgatókönyv lehet az év második felére: hiába erősödik a dollár az euróhoz képest, az arany „megszegve” az erős dollár-gyenge arany összefüggést jól tartja magát, sőt éppenséggel még erősödik is a dollárhoz képest és euróban számolva pedig még szebb eredményt tud felmutatni.

Forrás: FED, Standard Bank, Mining.com, Capital Economics, Conclude Zrt.