Címlap Aranypiaci elemzések Stagnáló aranypiac

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Stagnáló aranypiac
2014. november 14. péntek, 13:41

 

Conclude Daily Gold

Stagnáló árak, enyhén, 2 százalékkal csökkenő kereslet – ez jellemezte a világ aranypiacát a harmadik negyedévben a World Gold Council ma reggel kiadott jelentése szerint.

Forrás: wonderfulengineering.com, Conclude Zrt.

Az aranykereslet 929,3 tonna volt az idei év első 9 hónapjában, 2 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában, aminek kielégítéséhez éves szinten 7 százalékkal alacsonyabb kínálat állt rendelkezésre. Bár a 812 tonnás aranytermelés stabilnak tekinthető, az 1 százalékkal még meg is haladta az egy évvel korábbit, az újrahasznosítás tekintélyesen, a 2007 óta nem látott 807 tonnás szintre lassult, ez egyrészt a csökkenő árfolyamnak másrészt annak köszönhető, hogy egyre kevesebb az eladandó törtarany.

 

 

Az aranykereslet 2012 óta tonnában…

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.


 

…és értékben

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.


 

Továbbra is ékszerekből fogyott a legtöbb, az 534 tonna ugyan 4 százalékkal kevesebb a 2013-as – igaz, kiemelkedő – év első kilenc hónapjánál, ám az 527,6 tonnás historikus negyedéves átlagnál magasabb, ami azt is jelenti, hogy a 2009-es mélypont óta tartó felfelé menő trend nem tört meg. Elsősorban Indiának köszönhetően, ahol éves szinten 60 százalékkal ugrott meg az ékszerkereslet, s ért el 183 tonnát, ez a második legmagasabb harmadik negyedévi érték az ázsiai ország történetében.


Az aranykereslet az idén negyedévről negyedévre csökken (bal tengely), miközben az aranyárfolyam stagnált (jobb tengely) Ékszervételek, Technológiai célok, Befektetési célok, Központi bankok vásárlásai

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

E kiugró növekedés részben az alacsony bázisnak köszönhető, vagyis annak, hogy a 2013 harmadik negyedévi keresletet erősen visszavetették az indiai kormány által bevezetett megszorító intézkedések, az import korlátozása és a vámkulcsok emelése, demonstrálva, mennyire rugalmas az az ország aranyékszer-étvágya. A belföldi gazdaság és az új kormány iránti növekvő fogyasztói bizalom is hozzájárult a Diwali fesztivál idején hagyományosan erős vételi szintek kialakulásához.


A globális ékszerkereslet a kiugró 2013-as év után is erős maradt

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Kínában viszont 39 százalékkal kevesebb, 147 tonna aranyékszerre volt igény a harmadik negyedévben, mint egy évvel korábban, ami viszont így is nagyjából megfelelt mind a két évvel ezelőtti 148,2 tonnás, mind az utóbbi 5 esztendő 154,9 tonnás negyedéves átlagának.

Az USA és az Egyesült Királyság erős ékszerkereslete a gazdasági növekedés beindulásával magyarázható. Az amerikaiak 34 tonnás, az előző év azonos időszakáét 4 százalékkal meghaladó vételei 2009 óta a legerősebb harmadik negyedév. A britek aranyékszer-étvágya pedig már ötödik egymást követő negyedév óta növekszik.


Az európai befektetési aranypiac enyhén visszaesőben van, viszont még mindig többszörösen meghaladja a válság előtti szintet

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Az aranyrudak és –érmék, valamint a sárga nemesfémbe fektető ETF-k együttes kereslete 6 százalékkal volt magasabb, 204 tonna, mint 2013 első 9 hónapjában. Ezen belül aranyrudakból és –érmékből 21 százalékkal kevesebb, 246 tonna fogyott, ami viszont a tavalyi kiugró év után csak a normál szintekre való visszaállást jelenti, nagyon közelít az utóbbi 10 év 240,6 tonnás negyedéves átlagához. Az ETF-kből 84 tonna áramlott ki, ami az előző év azonos időszakának 699 tonnás csökkenéséhez képest akár előrelépésnek is tekinthető.


A befektetési arany kereslete csökkent

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Hosszú távon a globális aranykereslet valamennyi szegmensben robosztus és visszafordíthatatlan, az aranypiac kiegyensúlyozott marad – bizonygatta Marcus Grabb, a World Gold Council ügyvezető igazgatója. Az arany újrahasznosítása hétéves mélyponton áll, miközben rendkívül bizonytalan, hogy a bányák képesek lesznek-e az erős fizikaiarany-kereslet kielégítésére.

A központi bankok immár tizenötödik egymást követő hónapja több sárga nemesfémet vesznek, mint amennyit eladnak, ezúttal 93 tonnával növelték tartalékaikat, míg éves szinten 335 tonnával, szemben az előző év 9 hónapjának 324 tonnáéval. Ez több okra vezethető vissza: a dollárral szembeni diverzifikáció folytatódásának és a szűnni nem akaró geopolitikai feszültségeknek.

Az ipar – mindenekelőtt a technológiai szektor – 5 százalékkal kevesebb, 98 tonna aranyat használt fel, ami az alternatív anyagok felé való eltolódással magyarázható.


Aranykínálat és -kereslet 2012-től, tonnában

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Az aranybányák termelése lassuló ütemben nő, viszont 2016-tól kezdve enyhe csökkenést prognosztizál a WGC

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.