Címlap Aranypiaci elemzések Az ezüst ipari célú felhasználása I. – Az óraelemektől a napenergia-rendszerekig

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az ezüst ipari célú felhasználása I. – Az óraelemektől a napenergia-rendszerekig
2014. december 16. kedd, 08:14

 

Conclude Daily Gold

Speciális tulajdonságai miatt az ezüst egy sor ipari alkalmazásban – az óraelemektől kezdve a nagyobb napenergia-rendszerekig – nélkülözhetetlen. De ezüstöt tartalmaznak a csapágyak, a katalizátorok, az egészségügyi műszerek, hogy csak néhány terméket említsünk, amelyekkel mindennap találkozunk. A technológiai fejlődéssel párhuzamosan egyre több helyen alkalmaznak ezüstöt, és ami még fontosabb, az ezüst új felhasználási területei egyre több ezüstöt fognak igényelni, mint például a nanoezüst, a napelemek és a nyomdafestékek.


Forrás: The Silver Institute, CRU Consulting, Conclude Zrt.

 

Az ezüst – kiváló áramvezető képessége miatt – már régóta az elemek fontos összetevője. Ezeket az elemeket már nem csak katonai és űrtechnológiai célokra használják, hanem a tömegcikkekben, különösen a fejlett országokban, de már egyre nagyobb mértékben a fejlődő országokban is. A CRU Consulting várakozásai szerint az elemekbe beépített ezüst mennyisége 2018-ra globálisan elérheti a 36 millió unciát, ez 13 százalékkal magasabb a 2013. évinél.


Az etilén-oxidgyártásban az ezüstöt, mint katalizátort használják, mivel reakcióba segíti az etilént az oxigénnel. Az etilén-oxidot zömmel a fagyálló folyadékok gyártására használják, de az etilén oxid származékok a fertőtlenítő vegyszerektől kezdve a kozmetikumokig a termékek széles körében fellelhetőek. A globális etilén-oxid kapacitás gyors növekedésének köszönhetően az etilén-oxid gyártás által támasztott ezüstkereslet 2013-hoz képest 2018-ra 21 százalékkal, 63 millió unciára nőhet. 

 

 

Forrás: The Silver Institute, CRU Consulting, Conclude Zrt.

 

 

A nanotechnológia térhódítása következtében az ezüst egyre több tömegtermékben megtalálható: az egészségügyi eszközöktől kezdve az élelmiszerekkel kapcsolatos anyagokon és textíliákon át a potenciálisan egyre több újszerű alkalmazásig. A nanoezüst elterjedése előtt álló óriási fejlődési lehetőséget jól érzékelteti, hogy a 9-10 millió unciára tehető nanoezüst-mennyiség ma még elenyésző részét teszi ki a milliárd unciás teljes ezüstkeresletnek. A nanoezüst-piac Észak-Amerikából és Európából egyre jobban terjeszkedik a fejlődő országok felé, jelesül Kínába és a Csendes-óceáni térség egyéb államaiba. A nanoezüst iránti igények a globális ezüstkereslethez a 2013-as 9 millió unciával szemben 2018-ban már 12 millió unciával járulhat hozzá.

Az ezüst csapágyak már jó ideje biztonságosabbá és hosszabb élettartamúvá teszik a repülőgépek motorjait és a nagy teljesítményű berendezéseket. Mivel a válság után magához térő építőipar kereslete emelkedhet az ezüst csapágyak iránt, a CRU becslése szerint e szektor 2-3 millió unciát használhat 2018-ban. 

Ezen kívül még jelentősen megdobhatja az ezüstkeresletet a napelemek, az autók, a forrasztó ötvözetek és a nyomtató patronok gyártása. A napelemekbe beépített ezüst mennyisége például 19 százalékkal, 2018-ra 109 millió unciára ugorhat. Ugyancsak ígéretes lehet az autógyártás ezüstkereslete, különösen Kína és India gyorsan fejlődő autószektora miatt ez az iparág évi 4,6 százalékkal növekedést követően, 2018-ban már 71 millió uncia ezüstöt használhat. Míg a rézötvözetek, forrasztóelemek a lakásépítések és infrastruktúra-fejlesztések fokozatos magához téréséből profitálhat. Az ezüst nyomtatófesték viszonylag új technológia, ami még nem igazán terjedt el. Egy alkalmazást, a rádiófrekvencia-azonosító készülékeket a piac már elfogadta, de az elektromos áramkörök nyomtatása még a kísérleti szakaszban van.

Összességében a CRU meglehetősen optimistán ítéli meg az ipari alkalmazások ezüstkeresletét. Annak ellenére, hogy az ipar ezüstfogyasztása az utóbbi két évben csökkent, e trend 2014-ben megfordult, sőt a technológiai újítások és új ezüstalkalmazások hatására e felemelkedés még gyorsabb ütemű lehet.

2014-ben a világ teljes ezüstkereslete mintegy 1090 millió unciát fog kitenni, melynek több mint felét teszi ki az ipari felhasználás. A CRU előrejelzése nem foglalkozik a fotózási/röntgen célú ezüstfelhasználással. A vizsgált szektorokban (lsd. táblázat) az ezüstkereslet évente 4,5 százalékkal, 2018-ra 386 millió unciára emelkedhet, elsősorban az autó- és a napelem-, valamint az etilénoxid-gyártás jóvoltából.


Ipari ezüstfogyasztás 2013-2018 között, millió unciában


 

Fogyasztás

Éves növekedés %

Termelékenységi kockázat**

Technológiai függőség***

Piaci lehetőségek****

2013-ban

2018-ban*

Elemek

32

36

2,7

Közepes

Magas

Közepes

Etilén-oxidok

52

63

3,9

Közepes

Közepes

Magas

Napelemek

88

109

4,4

Magas

Magas

Magas

Autók

56

71

4,9

Alacsony

Közepes

Magas

Forrasztó övezetek

70

88

4,7

Alacsony

Közepes

Közepes

Csapágyak

2

3

8,4

Alacsony

Közepes

Alacsony

Nyomtató festékek

2

4

14,9

Alacsony

Közepes

Alacsony

Egyéb (egészségügy, víztisztítás)

9

12

5,9

Alacsony

Alacsony

Alacsony

ÖSSZESEN

310

386

4,5

-

-

-


*Becslés. **A technológia fejlődésével ugyan az ezüst összhasználata nő, az egy egységre jutó mennyiség viszont a takarékos felhasználás miatt csökkenhet. ***Az előrejelzés megbízhatósága csökken, ha az adott termék függősége magas az iparági technológiától, hiszen ha új/jobb technológia jön, amiben az ezüst kevésbé/egyáltalán nem vesz részt, akkor a helyettesítés kiszorítja az ezüstlapú technológiát.****Ez az oszlop a CRU véleményét tartalmazza arra vonatkozólag, hogy mely ezüst felhasználási területben van a legerősebb potenciál arra nézve, hogy a ténylegesen megvalósuló felhasználás meg fogja haladni a jelenlegi becslést.


Forrás: The Silver Institute, CRU Consulting, Conclude Zrt.

 

 Az ezüst ipari célú felhasználása V. – Napelemek, autók, forrasztó ötvözetek és nyomdafestékek

 Az ezüst ipari célú felhasználása IV. – Reményteli piaci szegmensek

 Az ezüst ipari célú felhasználása III. – Az ezüstpiac fejlődése

Az ezüst ipari célú felhasználása II. – A kereslet várható felfutása