Címlap Aranypiaci elemzések A WGC a 2015-ös aranypiacról I.: derűlátó optimizmus

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A WGC a 2015-ös aranypiacról I.: derűlátó optimizmus
2015. július 28. kedd, 12:56

 

Conclude Daily Gold

Az arany – 2015 első felében még enyhén csökkenő – ára júliusban tovább esett, unciája múlt pénteken már 1077,20 dolláron is gazdát cserélt. A sárga nemesfém annak ellenére nem tudott drágulni, hogy a világ számos régiójában a korábbinál nagyobb bizonytalanságok zavart okoztak a befektetők körében. Ezt a World Gold Council (WGC) legfrissebb elemzése arra a piaci várakozásra vezeti vissza, miszerint a kockázatokat sikerül kordában tartani. A befektetők most a dollár mozgására és a Fed monetáris politikájának alakulására fókuszálnak. A WGC-nél meg vannak győződve arról, hogy az arany mostani alacsony árszintjében már benne a későbbi potenciális emelkedés. Ma induló háromrészes sorozatunkban a WGC elemzését tesszük közzé.

Forrás: www.tumbr.com, Conclude Zrt.


Az arany dollárban kifejezett ára megközelítőleg 1 százalékkal ment le 2015 első felében, a zöldhasú relatív erőssége miatt viszont több valutában még emelkedett is az árfolyam (lásd az 1. táblázatunkat).  Összességében azonban szűk sávban mozgott, volatilitása pedig jóval az 5 éves átlag alatt maradt (lásd 1. ábránkat). Az aranyár viszonylagos mozdulatlansága azért meglepő, mert több tényező miatt is nagyobb fokú elmozdulás lett volna ésszerű: a Görögország jövőjét övező európai bizonytalanság, a bóvli kötvények magas árfolyama, valamint az indiai aranypiaccal kapcsolatos pozitívabb kormányzati hozzáállás a drágulását kellett volna hozzák.




1. táblázat: az aranyár valutánként eltérően teljesített 2015. első félévében: miután az euró, a jen és a török líra leértékelődött a dollárral szemben, a sárga nemesfém helyi valutákban kifejezett ára emelkedett

 

USD/

uncia

euró/

uncia

angol font/

uncia

svájci frank/

uncia

jen/

gramm

jüan/

gramm

rúpia/

10 gramm

török líra/

gramm

Átlagár*

1 206,3

1 080,7

791,8

1 142,0

4 663,0

241,2

24 367

99,4

Hozam (%)

-1,0

7,4

-2,0

-7,0

1,1

-1,1

-0,1

13,8

Devizaár-folyamhatás (%)

n.a.

8,5

-1,0

-6,0

2,1

-0,1

1,0

15,0

Volatilitás (%)

13,9

17,8

15,1

28,4

12,3

13,9

13,9

18,1

*2015. június 30-án. Rövidítés: n.a.=nincs adat



Forrás: Bloomberg, World Gold Council

 

1. ábra: Az arany ára az I. félév nagy részében egy szűk sávban mozgott

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.


Július elejétől azonban a sárga nemesfém alig három hét alatt közel 10 százalékot veszített értékéből, jegyzése több mint 100 dollárral ment lejjebb. A WGC elemzése az alábbiakban sorra veszi, hogy az arany árfolyamát az év hátralévő részében alakító tényezők közül szerintük melyik lesz az erősebb.

Az ETF-k és a határidős piacok 2013 óta tartó negatív tendenciája megfordult.  Bár több aranypiaci kommentátor is az aranyfedezetű ETF-kből való elmúlt néhány havi tőkekiáramlást emelte ki, valójában e kiáramlás lefékeződött. Olyannyira, hogy június 30-án a globális arany ETF-k még közel fél tonnával több sárga nemesfémet is birtokoltak, mint január 1-jén (lásd 2/a ábránkat). Igaz, e szám alapvetően Németország (+13,8 tonna) és az USA (+3,9 tonna) pozitív arany ETF-piaci hozzáállásának köszönhető.

Figyelemre méltó, hogy míg az ETF-k aranytulajdona 2013-ban csökkent, a befektetők ma kétszer annyi fizikai sárga nemesfémet birtokolnak, mint a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt. Ma azonban az arany ETF birtokosok sokkal „erősebb kezűek”, mint a válság során az aranyárfolyam emelkedésre játszó spekulánsok voltak. De a határidős piacok átlagos nettó vételi pozíciói is emelkedtek 2013 óta (lásd 2b ábránkat).  A WGC optimista, bár a befektetők nem egyértelműen bika üzemmódban vannak, az első negyedévi tapasztalatai azt mondatják vele, hogy a várakozások inkább az aranyár emelkedése, mint sem csökkenése irányába mutatnak.


2. ábrák: Az ETF-k és határidős kontraktusok tőkemozgása az előző két évnél jobb aranybefektetői hangulatra utal


2/a: Az ETF-k (és hasonló termékek) aranytulajdon változása világszerte, tonnában

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

2/b: A New York-i árutőzsde, a COMEX nem-kereskedelmi nettó vételi pozícióinak változása tonnában kifejezve

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.



Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.


 A WGC a 2015-ös aranypiacról II.: erről az árfolyamszintről kedvezőek a kilátások

 A WGC a 2015-ös aranypiacról III.: az első Fed-kamatemelés már beárazódott az aranyárba