Címlap Aranypiaci elemzések A WGC a 2015-ös aranypiacról II.: erről az árfolyamszintről kedvezőek a kilátások

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A WGC a 2015-ös aranypiacról II.: erről az árfolyamszintről kedvezőek a kilátások
2015. július 28. kedd, 13:04

 

Conclude Daily Gold

Az év eddigi nagy részében a befektetők még nem kezdték aranyba menekíteni megtakarításaikat a globális feszültségek (jelesül a görögök eurózónából való kilépésének eshetősége, a kínai részvénypiac korrekciója) hatására, és az arany július végén tovább csökkent. Erről az árfolyamszintről azonban már kedvezőek a kilátások a World Gold Council szerint is.

Forrás: davidstockmanscontracorner.com, Conclude Zrt.

Az arany egyszerre szolgál fogyasztási célokat (ékszer és ipari felhasználás), valamint befektetésieket (amikor a válságos időkben a megtakarítások értékállóságának a védelmére szolgál). Ha javul a világgazdaság általános állapota, akkor az ékszerfelhasználás növekszik, és ez részben ellensúlyozza azt, hogy ilyenkor kevesebben veszik az aranyat, mint menedékeszközt.

 


Számos befektető arra számított, hogy az arany sokkal hevesebben reagál arra, hogy Görögország nem teljesítette a júniusban esedékes IMF-hiteltörlesztését és elhagyhatja az eurózónát, vagy, hogy Puerto Rico-nak át kell strukturálnia adósságát, illetve, hogy a kínai tőkepiac megtorpant. Az aranyár azonban mindezek ellenére meglehetősen állandó maradt, egészen pontosan csak enyhén gyengült.

Az aranyár akkor tud jelentősen emelkedni, ha a befektetők a rendszer egészét érintő kockázatoktól tartanak. Amikor a válságot regionálisnak tartják, akkor az arany árfolyama csak keveset reagál. Erre példa napjainkból Görögország esete, a korábbi időkből pedig a dotcom lufi (lásd 3. ábránkat).


3. ábra: Az arany mérsékli a portfolió veszteségét a kockázatos események idején: egy 5 százalékos arany súlyú sztenderd portfolió* teljesítménye összehasonlítva egy arany nélkülivel, bázispontban

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

*Egy sztenderd portfolió 55 százalékban részvényt, 25 százalékban kötvényt, 5 százalékban készpénzt tartalmaz, a maradék 15 százalékot optimálisan osztják el az arany, árupiaci termékek és ingatlanok között. Black Monday: 9/1987-11/1987,LTCM: 8/1998, Dot-com: 3/2000-3/2001, September 11: 9/2001, 2002 recession: 3/2002-7/2002, Great recession:10/2007-2/2009, Sovereign debt crisis I: 1/2010-6/2010, Sovereign debt crisis II: 2/2011-10/2011

Forrás: Barclays Capital, Bloomberg, Hedge Fund Research, J.P. Morgan, Thomson Reuters, World Gold Council

 

A 2008-2009-es pénzügyi válság idején az arany 2008 negyedik negyedévéig gyengült, még a Lehman-csődöt követően is. Csak akkor kezdett erősödni, amikor mindenki számára világossá vált a válság tovaterjedése: erre a tőkepiacok estek, az arany pedig elindult felfelé.

A görög helyzetnek az aranyárfolyamra csak akkor lenne/lett volna hatása, ha a görögök váratlanul és szabályozatlanul lépnének/léptek volna ki az eurozónából.

A kínai részvénypiaci eladások sem jártak együtt eddig aranyár-emelkedéssel. A befektetők ugyanis arra számítanak, hogy a kínai kormány intézkedései megakadályozhatják, hogy e negatív hatás átterjedjen más piacokra. A mostani gyengülés ellenére a kínai részvények árfolyama még mindig lényegesen magasabb, mint volt 2013 előtt, azok a történelmi maximumok közelében tartózkodnak.

A mostani rendkívül alacsony globális hozamkörnyezet a befektetőket arra kényszeríti, hogy növeljék a kockázatos eszközök vételét. Ezen igény kielégítésére 2015-ben rekordszámú vállalati és magas hozamú kötvények kibocsátására került sor. A történelem azt mutatja, hogy a jelentősen negatív események – mint például egy 5 százalékos havi részvénypiaci áresés – nagyságrendje, és gyakorisága folyamatosan növekszik (lásd 4. ábránkat), részben a világ pénzügyi piacai növekedése és összefonódása miatt. Ez ellen az arany tartása a portfólióban némi védelmet nyújt.

4. ábra: A havi globális részvénypiaci hozamok 5 százalékos csökkenésének gyakorisága és a csökkenések nagysága is egyre nő, ezáltal a potenciális veszteségek is egyre nagyobbak*

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

 A WGC a 2015-ös aranypiacról I.: derűlátó optimizmus


 A WGC a 2015-ös aranypiacról III.: az első Fed-kamatemelés már beárazódott az aranyárba