Címlap Aranypiaci elemzések A WGC a 2015-ös aranypiacról III.: az első Fed-kamatemelés már beárazódott az aranyárba

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A WGC a 2015-ös aranypiacról III.: az első Fed-kamatemelés már beárazódott az aranyárba
2015. július 28. kedd, 13:09

 

Még bizonytalan, mikor kezdi meg a Fed a kamatemelési ciklusát, a World Gold Council (WGC) szerint csupán egy tűnik bizonyosnak: az első monetáris szigorítás a mostani, 1100 dollár alatti unciánkénti aranyárba már beépült, azaz attól már nem várható érdemi reakció. Inkább az lesz érdekes, milyen jelzéseket ad a Fed a további kamatlépéseiről. Mindazonáltal hosszabb távon a WGC mindenképpen a sárga nemesfém drágulására számít.

Forrás: CBS News, Conclude Zrt.

Míg a kötvények és a részvények drágának tűnnek, a volatilitás „olcsónak”. Különösen a BlackRock sugallja előszeretettel, hogy az elmúlt években a volatilitás már önmagában egy eszközosztállyá vált, ami az indexekbe fektető és egyéb stratégiákat követő alapok jegyeinek megvásárlásán keresztül képes csökkenteni egy portfolió kockázatát és növelni a hozamot. Igaz, a volatilitásba fektetés nehéz és drágává válhat a pozíció fenntartási költsége is. Inkább csak az intézményi és a magas nettó vagyonú befektetők érik el a tőzsdén kívüli, OTC-piacon vagy a tőzsdei piacon kereskedett volatilitási indexeket. Bár a volatilitás megvételével való fedezés jó megoldás lehet a portfólió kockázatának csökkentésére, ez mégis inkább csak a profi befektetők számára jelent megoldást.

 


A kisebb befektetőknek, vagy a voltilitás vételben kevésbé bízóknak továbbra is az arany lehet a megoldás, a sárganemesfém-befektetés nagyrészt  hasonló védelmet nyújt, mint a volatilitásra játszás – vélik a WGC-nél (lásd 6. ábránkat).  Számos befektető gondolhatja, hogy a jelenlegi alacsony volatilitási környezet kedvező alkalmat teremt az arany vételére. Ráadásul az aranyba való invesztíciónak megvan az a további előnye, hogy az általában kevésbé költséges, likvidebb, elérhetőbb és átláthatóbb, s ami talán a leglényegesebb: nincs hitelezési kockázata.  Mindezeken felül az arany segít csökkenteni a portfólió kockázatát. A WGC tehát a sárga nemesfémet stratégiai portfolió összetevőnek tartja.


5. ábra: A részvénypiaci volatilitás és az arany árfolyama általában nő a válságok idején: az S&P 500 és az arany dollárhozama összehasonlítva a VIX-félelemindexxel

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.


Black Monday: 9/1987-11/1987,LTCM: 8/1998, Dot-com: 3/2000-3/2001, September 11: 9/2001, 2002 recession: 3/2002-7/2002, Great recession:10/2007-2/2009, Sovereign debt crisis I: 1/2010-6/2010, Sovereign debt crisis II: 2/2011-10/2011

Forrás: Barclays Capital, Bloomberg, Hedge Fund Research, J.P. Morgan, Thomson Reuters, World Gold Council

 

Sok befektető él abban a hitben, hogy a magasabb amerikai reálkamatok mindig rosszak az aranynak. Ennél azonban ma már árnyaltabb a kép a WGC szerint. Elemzése azt mutatja, hogy erős dollár esetén az arany és a zöldhasú közötti kapcsolat aszimmetrikus. A közelmúltban a sárga nemesfém jobban erősödött, amikor a dollár gyenge volt, mint amennyire esett a dollár erősödésekor (lásd a 2. táblázatot). És míg van tér a dollár euróval szembeni további felértékelődésére, addig egy sor más valutával szemben akár gyengülhet is a dollár. Az arany részvényekkel és árupiaci termékekkel való korrelációja viszont az átlagosnál kisebb, amikor a dollár árfolyama emelkedik.


2. tábla: Az arany és a dollár közötti kapcsolat nem szimmetrikus: az aranyárak kétszer jobban emelkednek dollárgyengülés idején, mint amennyire esnek, ha a zöldhasú erősödik

 

Teljes időszakban

Gyengülő

Változatlan

Erősödő

USD-nél

Hozam (évesített, %)

6,2

14,9

7,8

-6,5

Volatilitás (évesített, %)

19,5

18,4

20,2

19,7

Korreláció a részvényekkel

-0,06

0,07

-0,16

-0,11

Korreláció az árupiaci termékkel

0,15

0,16

0,14

0,07

*Az 1973-2014 közötti azonnali dollár/uncia aranyárfolyam alapján számított 12 havi gördülő (részvényeknél az MSCI World Indexen, az árupiaci termékeknél a S&P GSPCI Indexen alapuló) hozamok évesített átlaga. A volatilitás és a korrelációk a havi hozamokon alapulnak.

Forrás: Bloomberg, World Gold Council

 

A Fed illetékeseinek eddigi jelzése alapján az év végéig még egy vagy két amerikai kamatemelésre kerülhet sor, a piaci szereplők többsége azonban december előtt nem számít változtatásra, sőt nem zárja ki, hogy a monetáris szigorítás egészen január elejéig várat magára. Bármikor is kerüljön sor kamatemelésre, az a WGC szerint már beépült az arany árfolyamába, vagyis az első emelésre a sárga nemesfém még kevésbé fog reagálni, ennél lényegesebb lesz a Fed jelzése a további lépésekről.

A WGC elemzői szerint az amerikai kamatemelés ellenére is jól tarthatja majd magát az arany. Erre két fő indokot hoznak:

1. Nem minden aranykereslet invesztíciós célú, még mindig az ékszer- és technológiai igény teszi ki az éves fizikaiarany-kereslet csaknem 60 százalékát. A jelenlegi alacsony arany árfolyamnál magasabb kamatok esetén is venni  fogják az ékszereket.

2. Az amerikai kamat érvrendszer már nem olyan erős ma, mint volt a múltban. A jelenlegi gazdasági körülmények ugyanis nagyon különböznek az 1970-80-as évekétől, ahogy az aranypiac is. Az összes aranykeresletnek ma már csak kevesebb, mint a 30 százalékát adják a fejlett piacok, miközben ez az arány az 1970-es években még meghaladta a 60 százalékot.

A kötvénypiac  az amerikai kamatemelés után sem lesz elég vonzó, ami azért lényeges, mert a kötvények hagyományosan szoktak segíteni a részvény portfolió-kockázatok kiegyensúlyozásában. Ez a WGC szerint növelheti a sárga nemesfém iránti keresletet, miután számos befektető kötvények mellett/helyett az aranyat fogja használni arra, hogy menedzselje a részvénykockázatát és diverzifikálja a portfolióját.


Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt., Conclude Daily Gold

 

 


 A WGC a 2015-ös aranypiacról I.: derűlátó optimizmus

 A WGC a 2015-ös aranypiacról II.: erről az árfolyamszintről kedvezőek a kilátások