Címlap Aranypiaci elemzések Arany Világtanács: Kétéves csúcson a világ aranyfogyasztása

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Arany Világtanács: Kétéves csúcson a világ aranyfogyasztása
2015. november 17. kedd, 13:10

 

Kétéves csúcsot, 1120,9 tonnát ért el a globális aranykereslet a harmadik negyedévben, ez 8 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakáénál – tette közzé az Arany Világtanács (angolul: World Gold Council) ma reggel. A tőzsdén kereskedett befektetési alapokból (etf-kből) való tőkekiáramlás hatására ugyanis júliusban annyira lement az aranyár, hogy az vételre sarkallta előbb a magánszemélyeket, majd az intézményi befektetőket is. Ez utóbbi következtében augusztusban és szeptemberben – ha szerény mértékben is, de – kezdtek visszaáramolni a pénzek az eft-kbe, ami az aranyárat is felfelé nyomta. A központi bankok aranytartalékai 175 tonnával gyarapodtak a harmadik negyedévben, miután felismerték a sárga nemesfémben rejlő portfolió-diverzifikációs előnyöket. Ugyanakkor hosszú növekedési szakaszt követően az aranybányászat július-szeptember között 1 százalékkal mérséklődött.

Forrás: www.advantagegold.com, Conclude Zrt.

 

A globális aranypiac 2015 harmadik negyedévi főbb mutatói

 

2014. III. negyedévéhez viszonyítva

Kilenc hónap alatt

százalék

Aranykereslet

8

-2

ezen belül: ékszerek

6

-3

elektronika

-4

-3

befektetések

27

5

központi bankok és egyéb intézmények vásárlásai

-3

-7

Aranykínálat

1

-1

 

 

Aranykereslet és kínálat: 2015 harmadik negyedév és összehasonlító adatai Forrás: WGC

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

A harmadik negyedévi aranykereslet változása kategóriánként, tonnában

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.


A globális befektetési aranykereslet
jelentősen, 27 százalékkal, 230 tonnára emelkedett. Az aranyrudak és -érmék vásárlása harmadával nőtt a harmadik negyedévben, elsősorban az USA-nak köszönhetően, ahol a vételek öt éve nem látott magas szintre, 33 tonnára ugrottak, ez 207 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. De a görög adósságválsággal, valamint az Oroszország és Ukrajna közötti feszültséggel kapcsolatos aggodalmak hatására Európában is több befektető menekítette pénzét aranyba, vételeik 35 százalékkal, 61 tonnára nőttek. Még ennél is jobban, 70 százalékkal, 52 tonnára ugrott a kereslet Kínában, amit a július-augusztusi alacsony árak fűtöttek, de az augusztus közepi pekingi valutareform is kedvezően hatott. Az indiai aranybefektetések 2014 harmadik negyedéve óta először nőttek, 6 százalékkal, 57 tonnára.

 

Az aranykereslet tonnában 2015 III. negyedév. Forrás: WGC

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

...és USA-dollárban

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

Az etf-kből 2015 júliusban jelentős mennyiségű tőke áramlott ki

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Az aranyárak július végén mélypontra zuhantak, hogy aztán augusztusban korrigáljanak. Forrás: WGC

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Az ipari aranykereslet 4 százalékkal, 84 tonnára csökkent, miután fokozódott a nyomás a szektor szereplőin, hogy alternatívákat keressenek, olcsóbb anyagokat használjanak a technológiai alkalmazásokban.

Az aranyékszer-kereslet 632 tonna volt a harmadik negyedévben, 6 százalékkal magasabb a 2014. július-szeptember közötti 594 tonnánál. Az indiai, a kínai, az amerikai és a közel-keleti háztartások éltek leginkább a júliusi és augusztusi alacsony árak adta kedvező vételi lehetőséggel. Ennek pozitív hatása különösen Indiában érvényesült, részben a közelgő fesztiválszezon miatti vásárlások 15 százalékkal, 211 tonnára nyomták fel az ékszerkeresletet, míg az az USA-ban 2 százalékkal, 26 tonnára, Kínában 4 százalékkal, 188 tonnára, a Közel-Keleten 8 százalékkal, 56 tonnára. A fogyasztók összes – rudak, érmék és ékszerek – kereslete 14 százalékkal volt magasabb, mint egy éve, 928 tonna.

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.


A központi bankok aranyvételi kedve sem lankadt, immár 19 negyedéve, azaz egy híján közel 5 éve több sárga nemesfémet vesznek, mint amennyit eladnak. A 175 tonnás idei harmadik negyedévi nettó összvételeik megközelítették a 2014. július-szeptemberi időszak rekordját, többek között Kína és az Egyesült Arab Emirátusok jegybankjai révén. Ennek ellenére változatlanul Oroszország központi bankja a legnagyobb aranyvásárló.


A központi bankok immár közel 5 éve több aranyat vesznek, mint amennyit eladnak

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.


Az összes aranykínálat mindössze 1 százalékkal emelkedett, 1100 tonnára. Az aranybányászat enyhén csökkent, 1 százalékkal, 828 tonnára, a sárga nemesfém újrahasznosítása is tovább esett a harmadik negyedévben, 6 százalékkal, 252 tonnára. Igaz, e kiesést csaknem teljes egészében kompenzáltak a friss kitermelői fedezeti ügyletek, így azok a bányászattal együtt az egy évvel korábbinál 3 százalékkal nagyobb, 848 tonnás mennyiséget értek el. Az Arany Világtanács előrejelzése szerint a kínálat hosszú távon nyomott maradhat, mivel a bányászat továbbra is megpróbálja kordában tartani a költségeit és optimizálni a működését.


Az aranybányászat fenntartható önköltségei (all-in-sustaining cost, AISC) csökkenőben

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.



“Kína és India domináns szereplője maradt  az arany világpiacának, ők ketten teszik ki az összkereslet közel 45 százalékát. Különösen a magánszemélyek alacsony aranyárakra való reakciója volt figyelemre méltó. Aranyrudakból és -érmékből jóval több fogyott Kínában és Európában, de igazán kiugró az USA-ban volt, a US Mint Eagle érmék eladása 2010 második negyedéve óta nem látott magas szintet ért el.” – állapította meg Alistair Hewitt, az Arany Világtanács piaci elemző részlegének vezetője.


A globális aranykínálat és –kereslet, valamint az Arany Világtanács előrejelzése

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

Az US Mint Eagle eladásai közel ötéves rekordot értek el

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt., Conclude Daily Gold