Címlap Aranypiaci elemzések Négy fontos érv amellett, hogy miért tartsunk aranyat a befektetési portfólióban

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Négy fontos érv amellett, hogy miért tartsunk aranyat a befektetési portfólióban
2016. július 15. péntek, 08:33

 

Különleges tulajdonságai miatt hasznos, ha önálló befektetési eszközosztályként tekintünk az aranyra - mutat rá a World Gold Council legutóbbi tanulmányában.

 

Aranybefektetés portfólió szemlélettel

 

 

Az arany rendkívül likvid, ritka eszköz, legalább annyira befektetés, mint keresett luxuscikk, tartása a kötvényekkel ill. a részvényekkel szemben nem hordoz adóskockázatot. Különleges tulajdonságai alapján az aranynak négy fontos szerep jut egy befektetési portfólióban: a nemesfém kiváló diverzifikáló eszköz és a nehéz piaci körülmények között ellensúlyozza az elszenvedett veszteségeket, továbbá védelmet nyújt a kiugróan magas infláció ellen és csökkenti a valutakockázatainkat is. Ha még nem került arany hosszú távú befektetési portfóliójába, ideje megfontolni az aranybefektetést: a megfelelő mennyiségű aranyat tartó befektetők csökkenthetik befektetéseik hosszútávú kockázatát és jelentősen növelhetik az elért hozamukat.

 

 

1. AZ ARANY DIVERZIFIKÁLÓ HATÁSA

 

Az arany árfolyama statisztikailag elhanyagolható vagy minimális mértékben mozog együtt a többi fő eszközosztállyal, például az árupiaci termékekkel, s az áraikat mozgató keresleti-kínálati viszonyok is eltérnek. Ezért az arany hatékony diverzifikáló eszköz, és különösen egy gazdasági visszaesés idején csökkentheti egy portfólió kockázatát és volatilitását.

 

Az arany többi eszközzel való korrelációja gazdasági növekedések és visszaesés idején 1987 óta*

 

 

Az arany minimálisan vagy statisztikailag elhanyagolható mértékben korrelál a legtöbb befektetési eszközzel.

 

 

 *Az amerikai National Bureau of Economic Research (NBER) által 2016. áprilisig gyűjtött adatok alapján gazdasági visszaesés és növekedés idején.
Forrás: Bloomberg, NBER, World Gold Council.

 

 

2. AZ ARANY VÁLSÁG IDEJÉN ELLENSÚLYOZZA VESZTESÉGEINKET

 

Az arany egyik legfontosabb és talán legismertebb tulajdonsága, hogy a válságok idején is jól teljesít. Likvid eszközként abból szokott profitálni, hogy a befektetők menedéket keresnek a pénzüknek, különösen a rendszerszintű piaci problémák idején, amikor a befektetők hajlamosak elfordulni a részvényektől. Az arany korrelációja a részvényekkel az idők során egyre negatívabbá vált, az ára pedig növekedésnek indult. A statisztikák azt mutatják, hogy az arany a többi jó minőségű likvid eszköznél jobban teljesített a válságok idején.

 

Az arany korrelációja az amerikai részvényekkel*

 

Az arany egyre nagyobb mértékben negatívan korrelál a részvényekkel: vagyis amikor azok zuhanni kezdenek, az arany árfolyama nő

 

*Az 1975. január-2016. április közötti heti hozamok alapján. Source: Bloomberg; NBER; World Gold Council

 

 Az arany válságok idején a többi  biztonságos eszköznél magasabb hozamot ér el (USA-dollárban)*

 

Az arany hozama kiemelkedően jó a válságos piaci viszonyok között a többi pénzügyi eszközhöz képest

 

 

 

Arany, amerikai állampapírok, japán állampapírok, német állampapírok, angol állampapírok hozama.
*Válságok: Fekete péntek: 1987. szeptember-november között. LTCM: 1998. augusztus, Dot-com: 2000. március-2001. március között, 2001. szeptember 11. Recesszió: 2002. március-július között. Világválság: 2007. október-2009. február között. Államadósság-válság I.: 2010. január-június között, Államadósság-válság II. 2011. február-október között. Az adatok 1986. január-2016. április közöttiek. Forrás: Bloomberg; NBER; World Gold Council
 

 

 

3. AZ ARANY A VILÁG LEGERŐSEBB VALUTÁJA

 

Az elmúlt évszázadban az arany hozama az összes főbb devizáét is jelentősen meghaladta. Különösen, amikor a vezető gazdaságok fizetésképtelenné váltak, emiatt a valutáik lefelé menő spirálba kerültek, vagy az aranystandard végén 1971-ben, amikor az arany szabadon lebegő valutává vált. Ettől fogva a jegybankok korlátlan mennyiségben nyomtathattak pénzt monetáris politikájuk támogatása érdekében, miközben a felszíni aranykészlet átlagosan csupán évi 1,5-2%-al nőtt. A nagyobb központi bankok által a 2008-2009-es pénzügyi válság kirobbanása óta alkalmazott agresszív, nem konvencionális monetáris politikák eredményeként az államadósságok is megugrottak, amik a hitelkockázatok jelentős emelkedéséhez vezettek. A Fed mérlegfőösszege 2008 óta az ötszörösére nőtt, az Európai Központi Banké 110, a Bank of Japané 260, a Bank of Englandé 340 százalékkal, miközben a felszíni aranykészletek csak 15 százalékkal gyarapodtak.

 

A vezető valuták leértékelődése az aranyhoz viszonyítva 1900-tól*

 

Az aranystandard vége óta a legnagyobb valuták elképesztő mértékben veszítették el erejüket az arannyal szemben, ma 100-szor annyiba kerül a sárga nemesfém, mint 40-50 éve

 

Forrás: Bloomberg; Thomson Reuters; World Gold Council

 

4. AZ ARANY MEGVÉD AZ INFLÁCIÓ VESZÉLYÉTŐL

 

Sok befektető azért vesz aranyat, hogy védekezzen pénze infláció miatti leértékelődése ellen. Értékőrző tulajdonsága különösen magas infláció idején válik nyilvánvalóvá. Ugyanakkor számos tanulmány szerint az arany defláció idején is segít – kvázi alternatív valutaként –, ami különösen akkor válik szembetűnővé, ha a defláció negatív kamatokkal társul.

 

Aranyhozamok az inflációhoz viszonyítva*

 

Az arany hozama akár kétszeresen felülmúlja az inflációt, így megvéd a felhalmozott vagyon elértékelődésétől

 

* Az arany nominál és reál hozama dollárban 1970-2015 között 4% alatti és 4% feletti éves amerikai inflációhoz viszonyítva.
**Reálhozam=(1+névleges hozam)/(1+infláció)-1. Forrás: Bloomberg; World Gold Council

 

MENNYI ARANYAT TARTSUNK TEHÁT A PORTFÓLIÓNKBAN?

 

Az jól látszik, hogy a fenti tulajdonságok kombinációja alkalmassá teszi az aranyat arra, hogy a portfóliónk részeként semlegesítse a hosszú- és rövid távú kockázatainkat, de mégis hány százalék aranyat tartsunk befektetéseink részeként?

 

Az arany jelentősen javítja a kockázatos eszközöket tartalmazó portfólió hozamát


A portfólió összetételétől függően kisebb-nagyobb arányban érdemes aranyat tartanunk a WGC szerint
 
Amerikai állampapírok. Német és francia állampapírok. USA készpénz. Amerikai és külföldi részvények. Arany. Brit állampapírok. Japán állampapírok. Árupiaci termékek és tőzsdén jegyzett ingatlanbefektetési alapok.
*Az egyes portfóliók tükrözik a részvények (és más eszközök) arányát a készpénzhez és kötvényekhez. Például a 60/40-es portfolió azt jelenti, hogy az 60 százalékban részvényeket, árupiaci termékeket, tőzsdén jegyzett ingatlanbefektetési alapokat és aranyat tartalmaz, míg 40 százalékban készpénzt és kötvényeket. Az elemzés a New Frontier Advisors Re-sampled Efficiency-n alapul ** CB: reprezentálja a központi bankok által tartott portfoliókat. Forrás: World Gold Council.

 

Dióhéjban: minél a magasabb egy portfólió kockázata - legyen az illikviditás, volatilitás, vagy az eszközök koncentrációja okán -  annál nagyobb arányú arany tartása javasolt a befektetők számára, hogy optimális mértékben profitálhassunk az arany "pénzügyi biztosítás" jellegű hatásából.

 

 

 

Az arany átlagos hozama az inflációt és a rövid távú kötvényhozamokat is meghaladja
Összesített aranyhozam különböző időszakok szerint*

Az arany hozamának éves történelmi átlaga felülmúlja a rövid amerikai állampapírokét és az inflációt

 

 

* 2016 áprilisáig. Havi adatok alapján. A készpénz a 3 havi államkötvényhozamokat reprezentálja.
Forrás: Bloomberg; Bureau of Labor Statistics; ICE Benchmark Administration; J.P. Morgan; OECD; World Gold Council

 

 

Az amerikai dolláralapon befektetők portfóliójának hozamát már 2-10 százaléknyi arany is jelentősen képes javítani. Ez akkor is igaz lehet, ha rövid távon a történelmi éves átlagtól jelentősen elmaradó csupán 2-4 százalékos éves aranyhozamot feltételezünk. A World Gold Council az egyéb, infláció fedezeti kötvényeket vagy ingatlanokat és egyéb alternatív eszközöket is tartó befektetők számára is hasonló arányú aranytartalék létesítését javasolja, míg a nemzetközi befektetőknek, akik portfóliója különböző referenciavalutákat tartalmaz, illetve a külföldi eszközmenedzsereknek, akik az államkötvényekre koncentrálnak a WGC elemzése magasabb, 5-15 százalék arányú arany tartását javasolja.

 

ARANYBEFEKTETÉS

 

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.