Címlap Aranypiaci elemzések Stöferle-Valek: Még sokkal drágábbak lehetnek az aranybánya-részvények

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Stöferle-Valek: Még sokkal drágábbak lehetnek az aranybánya-részvények
2016. szeptember 13. kedd, 11:12

 

Conclude Daily Gold

Vége lehet az aranybánya-részvények hét szűk esztendejének. Bár a bányatársaságok árfolyamai már az idén is nagyot emelkedtek, a java még hátravan, miután a korábbi évek kényszerű szerkezetátalakításai most hozhatják meg a gyümölcseiket – állítja Ronald-Peter Stöferle és Mark J. Valek, a liechtensteini Incrementum AG független pénzügyi szolgáltató elemzői a június végén megjelent, Stöferle által immár tizedik alkalommal jegyzett tanulmányukban.


A Barrick Gold egyik aranybányájában dolgozó bányászok

 

Az In God We Trust 2015-ös évfolyamának elkészültekor, tavaly június végén az aranybányász cégek részvényeibe fektetők vagy azok iránt érdeklődők számára eligazodást jelentő referenciamutató, a Gold Bugs Index (HUI) értéke 152 ponton állt. Majd fokozatosan – néhány pozitív korrekció ellenére – egyre lejjebb és lejjebb ment, idén január közepén pedig 100 pont alá is benézett. Úgy tűnik, ez már elég volt a fordulathoz, hiszen azt követően az aranybánya-részvények árfolyama néhány hónapon belül több mint a duplájára nőtt. E kitörés Ronald-Peter Stöferle és Mark J. Valek a medvepiac végét jelzi, és szerintük a bányarészvények drágulásának még csak a kezdetén járunk. Véleményüket az alábbiakkal támasztják alá.

 

A Gold Bugs Index (HUI) mozgása 2015. január óta

 
Megduplázódott a Gold Bugs Index értéke az idén.

 
Forrás: Incrementum AG, Yahoo Finance

 

Az aranybánya-részvények relatív értékelése

 

Bár az aranybánya-részvények értéke – az idei jelentős drágulás következtében – nagyot emelkedett, a Barron's Gold Mining Indexből (BGMI) arra lehet következtetni, hogy a mostani felfelé menő trend még hosszan folytatódhat, ha azt összehasonlítjuk az előző bikapiacokéval.

 

A bikapiacok összehasonlítása a Barron's Gold Mining Index (BGMI) emelkedései 1942-től
 
A legutóbbi 2008 október és 2011 április közötti bikapiachoz képest még mindig rövid az idei feltörekvő trend.
 
Forrás: Sharelynx, Nowandfutures, Barrons, Incrementum AG
 

Az is az emelkedés folytatódását valószínűsíti, hogy az arany árához viszonyítva a Gold Bugs Indexben lévő aranybánya-részvények ugyanazon a szinten állnak, mint 2001-ben, amikor a sárga nemesfém tizenkét évig tartó drágulása elkezdődött. Ez már önmagában hatásos bizonyítéka annak, hogy az aranybánya-részvények az aranyhoz képest olcsók.

 

 

Az arany aránya az aranybánya részvény indexhez (HUI) viszonyítva
 

 

Mindazonáltal a fenti grafikon szerint a bányarészvények csak 2001-2004 között voltak képesek felülteljesíteni a sárga nemesfémet. A szektor 2004 utáni gyenge teljesítménye azonban annak is betudható, hogy az jelentős szerkezetátalakításon esett át. Ennek eredményeként Stöferléék arra számítanak, hogy a következő években a bányapapírok újfent a befektetők kedvencei lehetnek.

A nagyon hosszú távú grafikon szerint az aranybánya-részvények alulértékeltsége még szembetűnőbb. A BGMI index az arannyal szemben nemrég 70 éve nem látott alacsony szintet ért el. A mutató jelenlegi 0,4-szeres értéke jelentősen elmarad az 1,54-szeres hosszú távú átlagtól.
 

A BGMI/arany árfolyam arány 1942 óta nem volt ilyen alacsony szinten
 
A BMGI és az aranyárfolyama az átlaghoz képest nagyon alacsony, 0,4-es értéken áll. 
 
Forrás: Nick Laird, Sharelynx.com, www.nowandfutures.com, Barrons, Incrementum AG
 

Az aranybánya-részvényeknek a félezer amerikai részvény mozgását tükröző S&P 500-as indexhez való viszonyítása jól visszaadja, mekkora szkepticizmus kíséri az aranyszektort 2011 óta. A legutóbbi időkig ugyanis e ráta 2000 óta nem látott alacsony szinten állt, most azonban felfelé indulni látszik. Az átlag 1994-től 0,2 volt, ami kétszer nagyobb a mostani 0,1-es értéknél. Ennek emelkedése az aranybánya-részvények potenciális emelkedését, míg az S&P 500 index relatív csökkenését jelentheti.
 

A HUI/ S&P 500 arány
 
Amerikai részvényindex (S&P500) és aranybánya részvény index (HUI) aránya

Forrás: Yahoo Finance, Incrementum AG


A bányász szektorba fektetők kockázat tűrőképességét jól mutatja az aranybányákat tömörítő ETF-k két indexe, a GDX és a GDXJ közötti viszony. A GDX alapvetően a magas kapitalizációjú vezető aranytermelők részvényeit (senior cégek) tartalmazza, míg a GDXJ a kockázatosabb és alacsonyabb kapitalizációjú bányászcégekéit (juniorok), következésképpen utóbbiaknak jóval magasabb a kockázata, mint a nagy bányatársaságoknak. A ráta emelkedése, a kisebb junior részvények erősödését jelzi, ami a befektetők növekvő kockázatvállaló hajlandóságát tükrözi. A grafikonon látható, hogy a ráta nemrég az ellenállási szintjéhez érkezett, amit ha felfelé áttör, akkor ismét emelkedhetnek a junior bányák a seniorokhoz képest.

 

A GDXJ/GDX ráta
 

 

GDXJ/GDX ráta: az emelkedés a befektetők kock

 

 Forrás: Bloomberg, Incrementum AG



Az aranybánya-részvényekbe való befektetés specifikus aspektusai

Az árupiaci termékeket és különösen a bányarészvényeket nagyon komplex és kihívást jelentő eszközosztályként festik le. Sokrétű kölcsönhatás érvényesül az árupiaci termékek ártrendje, a bányászat műszaki kihívásai, a politikai kockázatok, valamint a termékek helyettesítése és a műszaki folyamat között.

Az arany- és ezüstrészvényekbe való befektetések igen nagy körültekintést igényelnek. Itt nemigen alkalmazható a vedd meg és tartsd stratégia. Ez egyrészt a szektor óriási volatilitásának tudható be, másrészt a kamat politikában beköszöntött anomáliáknak. Ezeknek a következő következményei lehetnek a a bányatársaságok és a befektetők számára:

► Az aranyrészvények árfolyamemelkedései és -csökkenései az átlagnál hosszabb ideig tartanak.

► A szuperciklusokat a monetáris feltételek alapvető változtatásai idézik elő.

► E hosszú távú trendek hajlamosak kihatni a vállalati irányításra.

► Egy hosszabb fellendülést követően kialakult magas profitmarzsok gyakran vezetnek nem optimális tőkeszerkezethez.

► A nagy kiterjedésű esések miatt sok bányacég megszűnhet, a megmaradók pedig hatékonyabb működésre kényszerülnek.

► A befektetők számára a legérdekesebb vételi lehetőségek a több évig elnyúló konszolidációs időszakok végén adódnak.

►A monetáris politika – és különösen az annak kapcsán kialakuló infláció és defláció – szokásosnál nagyobb hatása ezen eszközökre azt jelenti, hogy a bányarészvényekbe való befektetésnél különösen fontos az időzítés.

A piac és a szektor általában a bányarészvények ármozgásának a 80 százalékáért felelősek, míg a vállalatok fundamentumai csak kevesebb, mint a 20 százalékáért.

Az alábbi grafikon mutatja, hogy az aranyrészvények jellemzően nem "vedd meg és tartsd" típusú befektetések, hanem azokkal aktívan kell kereskedni.
 

 

Az Amex Gold Bugs Index: a bika és medvepiaci ciklusok 1999. óta
 

 

Az arany bika és medve piacainak váltakozása 1999. óta

 

Forrás: Datastream, Incrementum AG

Stöferléék szerint a bányarészvények – az aranyhoz és az ezüsthöz hasonlóan – a legerősebben reagálnak az infláció változására.

 

M&A: A projekt fejlesztők  a nagy cápák radarján?

A tanulmányt készítő páros szentül hiszi, hogy a következő években növekedni fognak a felvásárlások. A szigorú költségcsökkentő programok során a cégek sok projektet leírtak, illetve értékesítettek. A kutatás elmaradásának azonban meglesz az ára: 2014-hez képest a tíz legnagyobb bányászcég közül négy termelése csökkent, további kettőé pedig stagnált. A termelés fokozatos csökkenése valószínűleg folytatódik, például a Barrick Gold-é a következő két évben akár 20 százalékkal eshet.

A top 10 aranybánya társaság termelése 2014-ben és 2015-ben (tonnában)


Látványos stagnálás a kitermelés mértékében a top 10 aranybánya társaságnál.

 

Forrás: Company Reports, GFMS, Thomson Reuters, Incrementum AG

 


Mindezekre logikus reakció lenne a bányászcégek részéről, ha felvásárlásokkal és egyesülésekkel próbálnák pótolni a csökkenő készleteiket. E trend legnagyobb haszonélvezői a junior termelők lehetnek, azok közül is különösen a jelentős finanszírozási háttérrel rendelkező fejlesztők.  

"Kreatív" leépítés a bányaszektorban: ez a fordulópont?
 

Sok változáson esik át jelenleg az iparág. Az úgynevezett kreatív leépítés hosszú távon pozitív hatással járhat. Új prioritások jelentek meg: a profitabilitás, a tőkefegyelem és az egy unciára jutó stabil cash flow kerül előtérbe az aranytermelés maximalizálásával szemben.

A részben hatalmas költségcsökkentések meggyőzőnek tűnnek. Ugyanakkor látható, milyen erős magának az aranyárnak a hatása a költségekre. Sok költség közvetlenül az aranyárhoz kapcsolódik (lásd royaltik, input tényezők, úgy mint a fúrási költségek, az adók és a szakképzett munkaerő bérei). Mindazonáltal nem szabad alábecsülni a számos cég működésében bekövetkezett javulást. Az alábbi grafikon az összes fenntartható készpénzköltségben (AISC-ben) való jelentős csökkenést éppúgy mutatja, mint a profit marginok nemrég megkezdődött emelkedését.

 

Profit marginok, AISC és az arany ár: már kis árfolyam emelkedés is szignifikáns profit növekedést eredményezhet az aranybányáknál

 

 

A hatékony termelés miatt már kisebb arany árfolyam emelkedés mellett is növelhetik profitjukat az aranybánya társaságok.

 

 Forrás: TD Securities, World Gold Council, Company Data, Incrementum AG

 

A következő tényezők vezettek a fordulathoz:

► A csaknem 30 legfontosabb aranybányász cégnél (köztük a Barricknál, a Goldcorpnál és a Kinrossnál) vezérigazgató-váltás történt.

► A fókusz egyre inkább a szabad cash flow termelésre és a margin javítására helyeződött. Sőt sok vállalat erősen elkötelezte magát a részvényesi érték és az osztalék növelése mellett.

► Költség fegyelem: számos esetben radikálisan javult a termelékenység, a létszám, a meglévő kínálati szerződések újratárgyalása stb., amelyek hozzájárultak a működési és tőkeköltségek mérséklődéséhez.

► Költség átláthatóság: Az összes fenntartható készpénzköltség (AISC) vált benchmarkká.

► A leírások vagy a magas költségű projektektől való megválás: sok kutatási és fejlesztési projektet értékesítettek vagy változtattak meg. Ezek következtében a vállalati mérlegek kiegyensúlyozottabbá váltak.

► A készletek minősége javult.

► A cégfelvásárlásokat már alapvetően nem készpénzből vagy hitelből finanszírozzák, hanem az esetek többségében részvénykibocsátással.

►Sok vezető termelő (jelesül a Barrick Gold) továbbra is törekszik az alaptevékenységéhez szorosan nem kötődő eszközök (különösen az alapfémek) leépítésére és egyre jobban fókuszálnak az arany- és ezüsttermelésre.

Konkluzió:
    

Az elmúlt négy évben drasztikus eseményeket túlélt vállalatok most a szilárd fundamentumaikra alapoznak. A működésük javítására irányuló erőfeszítések hatására a termelők karcsúbbak lettek, de egyúttal képessé is váltak arra, hogy a korábbinál nagyobb mértékben profitáljanak az aranyárak növekedéséből. Az egészségesebb mérlegek, a növekvő szabad cash flow-k, a magasabb marginok és az adósság mérséklése javítja az iparág hosszú távú kilátásait. Ezért Stöferléék arra számítanak, hogy a bányászcégek és az ő jó ideje szenvedő részvényeseik most végre élvezhetik a változások gyümölcseit.  

Tavalyi tanulmányában a szerzőpáros azt írta: “A piaci szereplők még nem vették tudomásul, hogy számos aranybányász cég marginja jelentősen nőtt. Mivel a szektor leírásai és értékhelyesbítései egyszeriek voltak, ezek nagyobb eladósodottságot eredményezhetnek. Ezért az aranyrészvények erősen asszimetrikus kockázat/hozam profilt jelentenek.”

Ha az arany bikapiaca valóban visszatért, akkor annak az arany és ezüstbányász társaságok sokszorosan a haszonélvezői lesznek.


 

Forrás: Incrementum AG, Conclude Zrt.