Címlap Aranypiaci elemzések WGC: Bíztatóak az aranypiac 2017-es kilátásai

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
WGC: Bíztatóak az aranypiac 2017-es kilátásai
2017. január 19. csütörtök, 17:46

2016-ban jó éve volt az aranynak, a makrogazdasági körülmények és a korábbi évek elhalasztott kereslete pedig 2017-ben is magasan tartja a sárga nemesfém iránti igényt. A World Gold Council (WGC) szakértői legfrissebb elemzésükben úgy vélik, a sárga nemesfém továbbra sem hiányozhat egy stratégiai portfolióból.

 

A főbb 2017-es trendek

 

Erős éve volt tavaly az aranynak, dollárban kifejezve közel 10 százalékot drágult, az egyéb valuták többségében pedig – a zöldhasú erősödése miatt – még nagyobbat. Eközben több éve nem látott rekordmennyiségű tőke áramlott a fizikai aranyat tartó tőzsdén jegyzett ETF-kbe, amelyek így – az amerikai elnökválasztás utáni negatív korrekció ellenére – az egyik legjobban teljesítő eszközök voltak. És az aranyár az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed december közepi kamatemelése óta több mint 5 százalékot emelkedett.

 

Aranyrudak a Conclude Zrt. kínálatából

 

S hogy milyen évet ígér 2017 az aranypiac számára? A WGC hat főbb világgazdasági trendet is azonosított, mint amelyek támogathatják az aranykeresletet és hatással lehetnek a sárga nemesfém árára. Ezek:

1. Megnövekedett politikai és geopolitikai kockázatok

2. A valuták leértékelődése

3. Növekvő inflációs várakozások

4. Túlárazott részvénypiacok

5. A hosszú távú ázsiai gazdasági növekedés alakulása

6. Új piacok megnyílása

 

Megnövekedett politikai és geopolitikai kockázatok

 

A politikai kockázat világszerte növekszik. Különösen Európában, ahol kulcsfontosságú parlamenti választásokat tartanak az idén: Hollandiában, Franciaországban és Németországban.

 

További bizonytalanságot jelent, hogy Nagy-Britanniának is el kell kezdenie az EU-ból való kilépésével kapcsolatos tárgyalásokat. Egyre nagyobb az esélye a kemény Brexitnek.

 

Az Egyesült Államokban ugyan akadnak pozitív várakozások az elnöki pozícióját január 20-án elfoglaló Donald Trump és csapatának gazdasági elképzeléseivel kapcsolatban, azért tetten érhetők az aggodalmak. Trump tavaly novemberi választási győzelme óta az USA-dollár erősödött, de a bizonytalanság egyre jobban terjed. A WGC mostani tanulmányának egyik elemzője, Jim O’Sullivan azt tartja jelentős kockázatnak, hogy a kereskedelmi tárgyalások agresszívvé válnak, s nem kizárt, hogy a piacok bizalmát az új kormány által keltett geopolitikai feszültségek megnyirbálhatják.

 

Jó minőségű, likvid eszközként az arany profitálhat abból, hogy a befektetők tőkéjüknek menedéket keresnek.

 

Az arany különösen akkor kiváló menedékeszköz, amikor a befektetők azt fontolgatják, hogy kivonják pénzeiket a kockázatos eszközökből. Jelesül a részvényekből, amelyek árfolyama ennek hatására csökkenhet, míg az aranyé emelkedhet. Válságok idején a sárga nemesfém hagyományosan jobban teljesít a többi jó minőségű, likvid eszköznél, ezért is bizonyul hatásos menedéknek.

 

Például 2016-ban a fizikai aranyat tartó tőzsdén jegyzett befektetési termékek (ETF-k) 536 tonnával (21,7 milliárd dollárral) növelték portfoliójukat – ekkora mértékű gyarapodásra 2009 óta nem volt példa. S míg az Egyesült Államokban jegyzett arany ETF-k több mint 40 százalékkal csökkentették aranyportfoliójukat 2016 negyedik negyedévében – az előző három negyedévhez viszonyítva –, a brit ETF-k csak 14, az ázsiaiak 9, míg a többi európai ETF-k mindössze 1 százalékkal zsugorodtak. Márpedig az európai és az ázsiai alapok tették ki a teljes tavalyi ETF-tőkeáramlás 57 százalékát. És a WGC arra számít, hogy az aranybefektetési kereslet a továbbiakban is erős marad.

 

A valuták leértékelődése

 

A monetáris politikák valószínűleg továbbra is ellentétes irányúak lesznek az USA-ban és a világ többi részén. Míg a Fed-től már szigorítás várható, addig korántsem biztos, hogy a többi központi bank is ugyanezt akarja vagy tudja tenni.

 

Az európai országok továbbra is feszes költségvetéssel, és expanzív monetáris politikával kénytelenek szembenézni, éppúgy, mint az utóbbi öt évben. Azóta, hogy az Európai Központi Bank 2015 januárjában további mennyiségi könnyítő intézkedéseket jelentett be, mérlegfőösszege közel 1500 milliárd euróval, azaz 70 százalékkal, több mint 3600 milliárd euróra nőtt.

 

A monetáris politikák különbözősége miatt az euróra és a fontra leértékelődési nyomás helyeződhet – véli John Nugée, a Bank of England tartalékgazdálkodási igazgatóságának korábbi vezetője.

 

A befektetők a leértékelődő valutákkal szemben olyan lehetőségeket keresnek, amelyek tartásával képesek megőrizni tőkéjük értékét. Ennek szemléletes példája a tavalyi év, amikor sok európai befektető aranyrudakba, -érmékbe és ETF-kbe tette a pénzét. Csak a németek 76,8 tonnával (76 százalékkal) növelték az ETF-k aranyállományát 2016-ban, miközben ezen felül még 72,3 tonnányi aranyrudat és -érmét is vásároltak 2016 első háromnegyed évében.

 

De az arany pozitív tulajdonságai a központi bankok keresletét is növelte. Melyek azért is vették a sárga nemesfémet, hogy diverzifikálják a devizatartalékaikat. És e tendencia a WGC várakozásai szerint 2017-ben is folytatódik.

 

Az elmúlt évszázadban valamennyi vezető valuta leértékelődött az arannyal szemben* (Érték aranyban)

 

 

A devizák hosszabb távon teljesen elértéktelenednek az aranyhoz képest

 

 Növekvő inflációs várakozások

 

A piaci szereplők többsége arra számít, hogy az amerikai névleges kamatlábak emelkednek 2017-ben, ugyanakkor a közgazdászok abban is egyetértenek, hogy az infláció is gyorsulni fog.

 

Márpedig az emelkedő infláció miatt valószínűleg az aranykereslet is növekszik, méghozzá három okból is. Egyrészt az arany historikusan megfelelő menedékeszköz a megtakarítások infláció miatti leértékelődésével szemben. Másrészt a magasabb infláció a reálkamatlábakat alacsonyan (vagy éppen negatívan) tartja, ami az aranyat csak még vonzóbbá teszi. Harmadrészt az infláció a kötvények és az egyéb fix hozamú eszközök hozamát erodálja, amivel szemben szintén az arany jelenthet menedéket.

 

Jim O’Sullivan amerikai vezető közgazdász arra számít, hogy az USA fogyasztói árindexe 2,6 százalék lesz 2017-ben. És bár szerinte ezek az inflációs számok történelmi összehasonlításban nem számítanak magasnak, azért jelzik a felfelé irányuló ártendenciát. O'Sullivan ugyanakkor aggódik az amerikai munkaerőpiac szűkössége miatt, az ugyanis bérnövekedésre- és ezen keresztül inflációra- sarkall. Az Asia Standard Chartered Bank vezető közgazdásza, David Mann pedig azt vetíti előre, hogy Ázsiában az exportárak indulnak növekedésnek, ami előbb-utóbb a nyugat-európai fogyasztói árakba is begyűrűzik.

 

Összességében az élénkítési céllal a világgazdaságba éveken át pumpált pénzek egy felfelé menő inflációs spirált indíthatnak el, ami meglepheti a befektetőket.

 

Túlárazott részvények és kötvények

 

A részvények nagyot erősödtek 2016-ban. S míg ezzel számos tőzsde csak a többéves negatívumát dolgozta le, az amerikai részvények történelmi rekordokat döntögettek (tegyük hozzá: a magyarok is).

 

Sok esetben azért emelkedtek a részvényárfolyamok, mert a befektetők a rendkívül alacsony kamatkörnyezetben a magasabb hozam reményében hajlandók voltak nagyobb kockázatot is vállalni.

 

Korábban az volt az ökölszabály, hogy ha magasak a részvény árak, akkor kötvényekbe kell időlegesen menni, azonban jelenleg a kötvénypiac is túlárazott, úgyhogy ez sem jó alternatíva.

 

Ilyen körülmények között az arany portfolió diverzifikáló és kockázatmérséklő szerepe különösen fontos.

 

Hosszú távú ázsiai gazdasági növekedés

 

A makrogazdasági trendek a következő években támogatni fogják az ázsiai gazdaságok növekedését, ami a WGC szakértői szerint fokozhatja az aranykeresletet. Az ázsiai gazdaságokban ugyanis az arany iránti igény szorosan együtt mozog a vagyon növekedésével. Ami azt jelenti, hogy ha az ázsiai országok gazdagabbá válnak, akkor a sárga nemesfémből is többet vásárolnak majd. Míg India és Kína az 1990-es évek elején még csak a világ aranykeresletének az egynegyedét adta, addig 2016-ban már több mint a felét. És ezalatt Vietnam, Thaiföld és Dél-Korea aranypiaca is jócskán megélénkült.

 

Az ékszerkereslet Kínában a változó fogyasztói ízlés miatt megváltozott, a befektetési célú aranyvásárlások pedig megugrottak. Valamivel több, mint 10 év alatt a kínai rúd- és érmepiac a világ egyik legnagyobbikává vált. Eközben Kína fizikai aranyba fektető ETF-jei is tovább híztak. A befektetők 30,3 tonna aranyat vettek 2016-ban az ETF-eken keresztül, s a kínai aranytőzsde, a Shanghai Gold Exchange forgalma is növekszik. Ráadásul az új aranyalapú termékek iránt is egyre nagyobb az érdeklődés, ezért minden esély megvan arra, hogy ezek az innovációk a következő években is erősen megtámogatják majd Kína aranypiacát.

 

Indiában a kormány azon döntésével, hogy a nagy rúpia címleteket, az 500-ast és az 1000-est kivonta a forgalomból, a készpénz mintegy 86 százaléka került ki a gazdaságból. A WGC szerint a készpénzkivonás miatt beállt likviditás csökkenés átmenetileg negatívan hatott a gazdasági növekedésre és rövid távon az aranykeresletet is visszafogta. Hosszabb távon azonban a gazdaság nagyobb átláthatósága erősebb gazdasági növekedéshez vezethet, amiből megint csak az arany profitálhat.

 

Ázsia a világgazdasági növekedés mintegy 60 százalékát adja 2017-ben* (a világgazdaság növekedéséhez való hozzájárulás, százalékban. AxJC: Ázsia, Kína és Japán nélkül)

 

A világgazdaság növekedésének összetevői a WGC szerint 2017

 

Új piacok megnyitása

 

Az iszlám sharia előírásainak megfelelő új piacok Marc Möbius szerint hamarosan az egyik legnagyobb új aranykeresletet hozhatják a fizikai aranypiacra. A világ népességének ötödét kitevő - mintegy másfél milliárd főnyi - iszlám vallású ember számára különösen vonzó alternatíva lehet az aranybefektetés. A sárga nemesfém az elmúlt 8 évben valamennyi iszlám pénzügyi eszköznél jobban teljesített, köztük az ingatlanbefektetési alapoknál, a Takaful indexnél, a Dow Jones Islamic Equities Indexnél és a Dow Jones Sukuk Indexnél. Emellett az arany lekörözte az iszlám világban használt főbb valutákat is. Az arany ára 2000 óta 367 százalékkal emelkedett dollárban kifejezve (az öbölmenti országok valutáinak mozgása a dollárhoz van kötve), 393 százalékkal maláj ringgitben, míg 762 százalékkal indonéz rúpiában.

 

Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.