Címlap Aranypiaci elemzések WGC: 3 éve nem látott szintet ért el az aranykereslet 2016-ban

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
WGC: 3 éve nem látott szintet ért el az aranykereslet 2016-ban
2017. február 07. kedd, 13:20
 
Két százalékkal több aranyra volt kereslet 2016-ban, a 4308,7 tonnát kitevő eladások 3 éves csúcsot jelentenek – derül ki a World Gold Council (WGC) tavalyi évről készült összesítéséből. A tőzsdén jegyzett befektetési alapok (ETF-k) 531,9 tonnás növekedése a második legnagyobb a létezésük óta, ez ellensúlyozta az ékszereladások és a központi banki, valamint az aranyrúd és -érmevásárlások csökkenését. Bár az aranybányászat stagnált, a növekvő újrahasznosítások és fedezeti ügyletek hatására a sárga nemesfém kínálata 5 százalékkal nőtt az elmúlt évben.

Noha India mind az ékszervásárlások, mind a befektetési arany vásárlás terén gyengélkedett tavaly, mégis három éve nem látott mértékű aranykereslet jellemezte a 2016-os évet. A tavalyi 4308,7 tonnás szint 92,9 tonnával haladta meg a 2015-öst – állapította meg a WGC legfrissebb éves jelentésében. A növekmény kizárólag a fizikai aranyba fektető, tőzsdén jegyzett befektetési alapoknak (ETF-K) és hasonló instrumentumoknak köszönhető, amelyek a tavalyi 531,9 tonnánál több sárga nemesfémet csak egyszer, 2009-ben vettek. Ez bőven ellensúlyozta, hogy az összes többi kategória (az ékszergyártás, a technológiai szektor, az aranyrudak és -érmék, valamint a központi bankok) az előző évinél kevesebb aranyat szívott fel.

Utóbbiak keresletének csökkenésében szerepet játszott, hogy az arany 2016 elejétől szeptember végéig 25 százalékkal drágult. Donald Trump választási győzelme és az amerikai jegybank kamatemelése miatt aztán a sárga nemesfém gyengült a negyedik negyedévben.

Az ékszerkeresletet azonban az év nagyobbik részét jellemző drágulás, valamint az indiai központi szigorítások és költségvetési megszorítások, továbbá a kínai gazdaság lassulása 7 éves mélypontra taszította.

De a jegybankok is utoljára 2010-ben növelték csak annyival aranytartalékaikat, mint 2016-ban: a 383,6 tonnát kitevő vételeik 33 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2015-ösnél. Igaz, még így sem tört meg az a trend, miszerint immár hetedik éve vesznek több aranyat a jegybankok, mint amennyit eladnak.

Az aranykereslet változása 2016-ban 2015-höz képest (tonnában) 

Az aranykereslet összetevőinek változása 2016.-ban
 

 

 

Zuhanó ékszerkereslet

A világszerte gyártott aranyékszerek legnagyobb felvevőpiacainak számító két ország közül India kereslete tavaly 22 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg Kínáé 17 százalékkal, tovább távolodva ezzel a 2013-as csúcs szinttől. Annak ellenére, hogy a karácsonyi ünnepek miatt hagyományosan erősnek számító negyedik negyedév tíz éve nem látott erős forgalmat hozott (26 százalékkal magasabbat az előző év azonos időszakánál.

 A világ és azon belül India és Kína ékszerkereslete is esett

                                                                                    2015             2016            Változás (%)

                                                                                            (tonnában)

 

 

 

 7 éves mélyponton a globális arany ékszerkereslet

Aranyékszer kereslet 2016 Kína, India, egyéb Ázsia 

 

 Jelentősen nőtt a befektetési arany iránti étvágy

Az ETF-k tavaly első három negyedévi heves tőkebeáramlása is megtorpant Trump megválasztása és a Fed-kamatemelés hatására, de az éves szintű közel 532 tonna még így is jelentős. 

 

Aranybefektetés 2016, India, Kína, ETF-ek állományváltozása 2015-höz képest

                                                                                                         2015          2016           Változás (%)

                                                                             (tonnában)

  
2016 India, Kína és ETF-ek befektetési arany kereslet

 

Még a negyedik negyedévi negatív korrekció sem rontotta el az ETF-k éves mérlegét

2016 Arany befektetés ETF-ek állományváltozása 

 

 Csak enyhén csökkent az aranyrudak és -érmék kereslete

A magánbefektetők ugyanakkor éppen az arany negyedik negyedévi olcsóbbodására pozitívan reagáltak, októberi és novemberi rúd- és érmevételeik 2013 második negyedéve nem látott mértéket, 1092 tonnát értek el, elsősorban Kínának köszönhetően, mely utolsó háromhavi vásárlásai 86 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi időszakáét. Az ennek eredményeként összejött 284,6 tonnás éves mennyiséget a világ legnépesebb országa 2013 óta nem ért el, ami a 275 tonnás ötéves átlagot is meghaladja. Az összes eladás csak 2 százalékkal lett kevesebb a 2015-ösnél. Eközben az indiai aranypiac éves szinten jócskán visszaesett az állami intézkedések és a sokkoló demonetizációs program hatására. Így 196 tonnás keresletével Európa lett az aranyrudak és -érmék második legnagyobb felvevőpiaca. Míg az Egyesült Államok 93,2 tonnás eladásai 2010 óta nem tapasztalt magasságba jutottak, addig a Közel-Kelet alig 18,1 tonnás mutatója soha nem látott alacsony mérték.   

 

A tavalyi kínai aranyrúd és -érmeeladások 2013 óta nem látott szintet értek el

Aranyérme és aranyrúd eladások Kínában 2010-2016. 


 Lassultak a központi bank aranyvételei

Immár a hetedik egymást követő év volt 2016, amelyben a jegybankok több aranyat vásároltak, mint amennyit eladtak, noha a 383,6 tonnás nettó mennyiség 2010 óta nem volt ilyen alacsony szintű. A jegybankok számára is a negyedik negyedév volt erős, amikor több mint 114 tonnával gyarapították aranykészleteiket, annak ellenére, hogy a sárga nemesfémmel histrorikusan ellentétesen mozgó USA-dollár erősödött. A jegybanki aranyvásárlásokat Oroszország, Kína és Kazahsztán dominálta.

 

Kevesebbel növelték aranytartalékaikat a jegybankok 2016-ban, mint az előző években (tonna)

 A jegybankok aranyvásárlásai 2010-2016. Conclude Zrt

 

 A tech-szektor aranykereslete csak enyhén csökkent

Az elektronikai cikkeket gyártó vállalatok 3 százalékkal kevesebb, 322,5 tonna aranyra voltak vevők tavaly, mint egy évvel korábban, miután az első félévi visszafogottabb aktivitásukat csaknem kiegyensúlyozta keresletük második félévi emelkedése. Összességében a legnagyobb, 5 százalékos éves szintű mínuszt a fogászati szektor hozta össze.

                                                                                                                2015         2016 Változás (%)
                                                                                  (tonnában)
 
Arany vásárlások tech szektor 2015-2016. Conclude Zrt.

Nőtt az aranykínálat


Alapvetően az arany újrahasznosításának emelkedése – kisebb részben pedig a kitermelők csaknem megduplázódó fedezeti ügyletei – miatt a 2016. évi aranykínálat 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

2015         2016 Változás (%)
         (tonnában)
 Az aranykínálat változása 2015-2016. Conclude Zrt
 
A kínálat legnagyobb tényezője, a bányászat gyakorlatilag stagnált, de egyre több jel mutat a kitermelés iránti érdeklődés növekedésére, ami a következő évek kitermelés emelkedésének ágyazhat meg.
 

 A magasabb aranyárak fokozták az újrahasznosítási kedvet

 Magasabb áron több aranyat olvasztanak vissza 1996-2016. Conclude Zrt.

 

 Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.