Címlap Aranypiaci elemzések WGC: Az aranykereslet és kínálat egyensúlyban volt az I. negyedévben

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
WGC: Az aranykereslet és kínálat egyensúlyban volt az I. negyedévben
2017. május 05. péntek, 10:18
 
A világ idei első negyedévi 1034,5 tonnás aranykereslete 18 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól, igaz, a 2016. január-márciusi időszak historikusan a legerősebb három hónap volt – állapítja meg a World Gold Council (WGC) legfrissebb elemzésében. A mostani alacsonyabb érték mögött alapvetően az áll, hogy az ETF-kbe való tőkebeáramlás ezúttal kisebb volt a rekordközeli tavalyi értéknél, és a központi bankok is kevesebb sárga nemesfémre voltak vevők. Ugyanakkor az aranyrudak és -érmék iránti igény tekintélyesen, 9 százalékkal, 289,8 tonnára nőtt, míg az ékszereket és elektronikai eszközöket gyártók kereslete is enyhén erősödött.
 
Az aranykereslet változása negyedévenként 2016-2017 (rudak és érmék, ékszerek, elektronika, központi bankok kereslete) 
 
2017 első negyedévi aranykereslet szektoronkénti összehasonlítása 
 
 
Az ETF-k 109 tonnás aranyvásárlásainak többségét az európai tőzsdéken jegyzett befektetési alapok hajtották végre. Bár ez az érték alig egyharmada az előző év azonos időszaka kiugró teljesítményének, a kereslet abszolút értékben erősnek tekinthető. Az Európában bejegyzett ETF-k a WGC szerint az öreg kontinensen folytatódó politikai feszültségek miatt menekítették tőkéjüket a sárga nemesfémbe.

Kiugróan magas volt a Németországban és az Egyesült Királyságban bejegyzett ETF-k gyarapodása
 
 Arany Etf-ek növekménye 2017 I. negyedév
 
 Az aranyrudak és -érmék iránti igények – melyek globálisan 9 százalékkal voltak magasabbak 2016 első három hónapjához képest, közel 290 tonnát tettek ki ebben az időszakban – jó része a kínaiaktól származott, ami egyértelműen annak tudható be, hogy a kínai új év februári beköszöntét hagyományosan aranyvásárlásokkal ünneplik a világ legnépesebb országának a lakói.
Az ékszerek 481 tonnás kereslete is valamivel magasabb volt, mint tavaly ilyenkor, ami mögött pedig az indiaiak nagyobb vételi kedve azonosítható. Más kérdés, hogy az összkereslet még így is 18 százalékkal az elmúlt öt esztendő negyedéves átlaga alatt maradt.
 
A 2017 I. negyedéves ékszer aranykereslet elmaradt a hosszú évek átlagától
 
 Negyedéves ékszeraranykereslet 2012-2017
 
 
 Mindazonáltal az indiai aranypiac viszonylag stabil volt, a 124 tonnás kereslet 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az indiai jegybank folytatódó remonetizációja növelte a vételi kedvet, igaz, alacsony bázisról. Ám ne feledjük, a hagyományosan nagy forgalmat hozó esküvői szezon még előttünk áll. 
 
A negyedéves aranyrúd és érme keresleti adatok 2000-2017 I. negyedévig
 
Negyedéves aranyrúd és érmekeresleti adatok 2000-2017
 
 
A központi bankok viszont visszafogottabbak voltak, mindössze 76 tonnával növelték az aranytartalékaikat, 27 százalékkal kevesebbel, mint 2016 első negyedévében. Nagyrészt amiatt, hogy Kína aranyvásárlási programja szünetelt január-március között, mivel devizatartalékai nyomás alá helyeződtek.
 
Bár a központi bankok aranyéhsége csökkent, de még mindig jelentős maradt. Negyedéves jegybanki aranyvásárlások 2010-2017 I. név
 
Negyedéves jegybanki aranyvásárlások 2010-2017 I. név 
 
„Bár a 2017. első negyedévi aranykereslet elmaradt az egy évvel korábbitól, az összképhez hozzátartozik, hogy a bázis kivételesen magas volt” – jegyezte meg Alistair Hewitt, a WGC piaci elemző részlegének a vezetője. Annak ellenére, hogy az ETF-kbe való beáramlás nem döntött rekordot, azért az aranykészleteik szépen gyarapodtak, különösen a holland és a francia választások kimenetelének bizonytalanságai miatt. A kiskereskedelmi eladások is erősek maradtak, az előző évit 9 százalékkal meghaladva, 11 milliárd dollár fölé mentek. Kína járult hozzá leginkább az aranyrudak és -érmék vételének 30 százalékos növekedéséhez, ami már negyedszerre érte el a 100 tonnás határt, a jüan várható gyengülése és a lassan befagyó ingatlanpiac hatására. Ugyanakkor Alistair Hewitt arra is felhívta a figyelmet, hogy más szegmensek helyzete kevésbé volt rózsás: a központi bankok kereslete csökkent, és az ékszerkereslet is nyomott volt, bár voltak javulásra utaló jelek. Különösen Indiából, ahol a gazdaság fokozatos remonetizációja támogatóan hat az ékszerpiacra.
 
Az aranykínálat 1032 tonnát ért el 2017 első negyedévében, ami 12 százalékkal volt alacsonyabb 2016 azonos időszakáénál. Ebben alapvetően a 21 százalékkal, 283 tonnára eső újrahasznosítás volt a ludas. Igaz, ezzel az újrahasznosítás csak visszaállt a szokásos szintre a 2016 első negyedévi extrém mértékekről, amit az akkori éles árnövekedés váltott ki. Az aranybányászat 764 tonnás mennyisége csak hajszálra maradt el a 2016 első negyedévitől (768 tonna), ami összhangban van azzal a várakozással, hogy a kitermelés stabil maradhat. 
 
 
Az újrahasznosítás a tavalyi rekordszint után visszatért a normális kerékvágásba. A törtarany visszaolvasztás negyedéves adatai 2000-2017 I. névig.
 
A törtarany visszaolvasztás negyedéves adatai 2000-2017 I. névig.
 
A WGC 2017. első negyedévi elemzésének főbb megállapításai:
 
A globális kereslet 1034 tonnát ért el, ami 18 százalékkal alacsonyabb a 2016 első negyedévi 1262 tonnával.
A fogyasztói kereslet 4 százalékkal több, 771 tonna lett, mint az előző év azonos időszakában (739 tonna).
A befektetési kereslet 34 százalékkal volt alacsonyabb, 399 tonna az egy évvel korábbi 607 tonnánál, alapvetően
            amiatt, hogy  az ETF- kbe való beáramlás nem tudta megismételni a kiugróan magas tavalyi szinteket.
Az ékszerkereslet 1 százalékkal múlta felül a bázist, annak 474 tonnájával szemben ezúttal 481 tonna lett.
A központi bankok kereslete 76 tonnát ért el, ami 27 százalékkal volt alacsonyabb a 2016. január-március
            közötti 104 tonnánál.
Az elektronikai készülékeket gyártók kereslete éves szinten 3 százalékkal, 76 tonnáról 78 tonnára ment fel.
Az aranykínálat 12 százalékkal, 1032 tonnára csökkent 2017 első negyedévében, miközben tavaly ilyenkor még
           1175 tonnára rúgott.
Az újrahasznosítás 21 százalékkal, 283 tonnára mérséklődött az egy évvel korábbi 360 tonnáról.
 
Forrás: World Gold Council, Conclude Zrt.