Címlap Hírek Tartósan elengedi a forintot az MNB? - Így látják Londonban

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Tartósan elengedi a forintot az MNB? - Így látják Londonban
2014. február 17. hétfő, 08:06


Az alábbi Napi.hu-n megjelent cikket változtatás nélkül közöljük.

Rossz helyen keresgélnek a piaci szereplők, amikor különböző forintárfolyam-küszöbökre helyezik a hangsúlyt annak előrejelzéséhez, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mikor állítja le enyhítési ciklusát, mikor hajt végre intervenciót és mikor emeli alapkamatát - vélekedtek budapesti tárgyalásaikról pénteken ismertetett beszámolójukban londoni pénzügyi elemzők.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai, akik a héten tettek tájékozódó látogatást Budapesten, a tapasztalataikról összeállított elemzésükben közölték: szerintük az MNB legutóbbi stressztesztjeinek eredményei azt mutatják, hogy a magyar jegybank "fájdalomküszöbe" valószínűleg jóval gyengébb forintárfolyamon van, mint korábban.Ugyanezt állapították meg legutóbbi budapesti tárgyalásaik alapján más nagy londoni házak elemzői is.

 

A Nomura nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői - akik a minap szintén Budapesten tárgyaltak - Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: tapasztalataik szerint az MNB a legújabb stressztesztek alapján azt a nézetet vallja, hogy a legutóbbi csúcsértékeknél sokkal gyengébb forintárfolyam lenne csak káros a pénzügyi stabilitásra.

340 forintos eurónál lépne az MNB?


Az MNB stratégiája a jelek szerint az, hogy "ha minden kötél szakad", például a forint 340 forint/euró fölé gyengül, akkor devizapiaci intervenció helyett inkább kamatemelés legyen, de egyébként a jelenlegi - vagy esetleg normalizálódó - piaci kondíciók közepette, ha lehetséges, folytatni kell a kamatcsökkentéseket - állt a Nomura londoni beszámolójában.

A Morgan Stanley londoni elemzői is arra a következtetésre jutottak pénteki beszámolójukban, hogy a legkisebb ellenállást az MNB számára rövid távon az alapkamat valamelyes további csökkentése kínálja, tekintettel az alacsony inflációra. Egyre valószínűbb azonban az is, hogy az MNB jelzi majd a piacnak, hogy tudatában van az árfolyam-kilengéseknek és azokat figyelembe veszi. Emellett adhat valamilyen formájú iránymutatást is piaci szereplőknek - akár már a jövő heti kamatdöntő ülésen - a jövőbeni kamatkilátásokról a bizonytalanság csökkentése érdekében - áll a Morgan Stanley pénteki elemzésében.

Folytatódik a kamatcsökkentés


Mindent egybevetve a ház elemzői azt várják, hogy az MNB a jövő héten 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, és 2,65 százalékos alapkamat eléréséig folytatja az enyhítést. Hozzátették: véleményük szerint az MNB jelentősebb forintgyengülés esetén is vonakodna a nagyarányú devizapiaci intervenciótól; ebben az esetben szerintük a legjobb opció a kamatemelés lenne.


A budapesti tárgyalások tapasztalatait összegző elemzés hangsúlyozza: ez messze nem azt jelenti, hogy a magyar monetáris döntéshozók a gyenge forintot pártolnák, csak azt, hogy toleránsak a forintgyengüléssel szemben mindaddig, amíg az nem veszélyezteti az inflációs célt és a pénzügyi stabilitást.


A Morgan Stanley szakértői hozzátették ugyanakkor, hogy saját számításaik szerint 315-320 forintos euróárfolyam középtávon már egyértelműen a 3 százalékos inflációs cél átlépésével járna. Elismerték mindazonáltal azt is, hogy ez a számítás nagyon bizonytalan, mivel az árfolyamból átszűrődő inflációs hatás idővel változik, emellett rövid távon az infláció valószínűleg alacsonyabb lesz az MNB által jelenleg vártnál, így a következő inflációs előrejelzéshez alacsonyabb kiindulópontot lehet majd figyelembe venni.

 

Forrás: napi.hu