Címlap Hírek Dübörög a zöldkávé

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Dübörög a zöldkávé
2014. február 24. hétfő, 09:48

 

Conclude Daily Gold

A jövő évi rossz terméskilátásoknak és a brazíliai aszálynak köszönhetően idén eddig több, mint 50%-kal emelkedett az arabica kávék ára. Ugyanakkor egyre nő az érdeklődés a zöld kávé fogyasztás iránt is, amit azonban a befektetők egyelőre csak közvetve tudnak kihasználni.

Forrás: healthtrurth.net,,Conclude Zrt.
A napjainkban étrend kiegészítőként ill. természetes zsírégető fogyasztószerként reklámozott  zöld kávé kivonat története valójában nagyon hosszú időre nyúlik vissza. Etiópiában már azelőtt fogyasztották a kávécserje különböző részeit, mielőtt felfedezték volna, hogy a zöld kávébab pörkölésével nagy koffeintartalmú kellemes ízű ital főzhető. Az aktív marketingnek köszönhetően
az érdeklődés folyamatosan nő a zöldkávé készítmények iránt. A zöld kávébab gazdag polifenolban, klorogénsavban, ami a szőlőmag és zöld tea kivonathoz hasonlóan antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat mutat, ez kedvez a szervezet szabad gyököktől történő megtisztításának és talán a rák megelőzéseként is hatásos. Ellentétben a kávétartalmú italokkal, a zöld kávé kivonatnak minimális az élénkítő hatása, mivel a pörkölés előtti zöldkávébab jóval kevesebb koffeint tartalmaz. A klorogénsav pedig a pörkölési folyamat során lecsökken vagy intenzívebb pörkölés esetén teljesen lebomlik ill. átalakul.



Némiképp összezavaró hogy a zöld kávékivonatokat mind arabica, mind robusta kávékból is készítik és mind ital formát mind kapszulázott étrendkiegészítő formát is ölthetnek. A  Starbucks például jó minőségű arabica típusból gyártja  a nemrég piacra dobott nem koffeinmentesített Refreshers márkanévre hallgató zöld kávé kivonatot tartalmazó italcsaládot, míg az egyik legismertebb robusta zöldkávé kivonat a Coffea canephora cv. Pierre fajtából készül, vegyileg koffeinmentesítik, kapszulázzák és  Svetol márkanévvel fogyasztószerként reklámozzák.

 

A kávétőzsdéken pedig tulajdonképpen szintén zöldkávébabokat „exchange grade green” minőségben szállítanak le, melyet a tőzsde szabályzata szerint specifikálnak. Itt természetesen soha nem keveredhet a robusta az arabica típussal.

 

A világ legnagyobb kávébab-termelői forrás: indexmundi

 

A világ legnagyobb kávébab-termelői forrás: indexmundi; Conclude Zrt.

 

A zöld kávét nemcsak készítmény hanem nyers kávébab formájában is árulják, de itt a célcsoport elsősorban a házi pörkölővel felszerelt ínyenc fogyasztók. Az interneten elérhető árak szerint, egy 500 grammos csomaghoz 5-9 dollárért lehet hozzá jutni, de a leghíresebb zöld kávék 200-250 grammos kiszereléséért 27-40 dollárt kell leszurkolni.

A zöld kávé készítmények iránt az utóbbi években megfigyelt keresletnövekedést befektetők közvetlenül nem tudják meglovagolni, mivel a zöldkávé-babok feldolgozására szakosodott cégek – mint például a Svetolt gyártó francia Naturex  túl sok terméket gyárt ahhoz, hogy a zöldkávé termék domináljon az árfolyamalakulásában, és a Starbucks vagy a Green Mountain portfóliójában is csak egy termék a sok közül a zöld kávé kivonat.

A tőzsdén kereskedett befektetési alapok – mint a Londonban jegyzett ETFS Coffee, vagy a Dow Jones-UBS Coffee ETN és a Pure Beta Coffee ETN – jegyeinek megvásárlásával közvetve a tőzsdei arabica kontraktusokba tudunk fektetni, méghozzá kisebb összegeket is nagyon egyszerűen és akár TBSZ számlára helyezhetően.

New Yorkban e specifikájú terméket kereskedik, az Arabica  kávéárakat pedig ezen a linken lehet megtekinteni:

 

Az elmúlt napokban több mint 20 százalékot emelkedett az árfolyam, az év elejétől pedig 50 százalékot


Az elmúlt napokban több mint 20 százalékot emelkedett az árfolyam, az év elejétől pedig 50 százalékot; Forrás: Indexmundi, Yahoo, London Stock Exchange, zold-kave.eu, Conclude Zrt.

 

Az International Exchange (ICE) által alkalmazott specifikáció érvényes a NYMEX-en is. A fizikai jellemzők és íz szerint is osztályozzák a kávészállítmányokat leszállításkor és felárat/diszkontot állapít meg a tőzsde bizottsága. Az exchange grade green típusú kávét lehet leszállítani.

A kávé futures az év elejétől 47 százalékot emelkedett

 

A kávé futures az év elejétől 47 százalékot emelkedett; Forrás: Indexmundi, Yahoo, London Stock Exchange, zold-kave.eu, Conclude Zrt.
 
 
Mivel a határidős kávé kontraktusok túl nagyok, és elég bonyolultak megérteni is, ezért népszerűek az ETF-k, ETN-k, melyek specifikációját, árfolyam-alakulását a következő linkeken lehet megtekinteni:
 

 


http://www.etfsecurities.com/Documents/5818%20-%20ETFS%20Coffee%20-%20LSE%20-%20USD%20-%20EN.pdf

http://etfdb.com/etf/JO/

http://etfdb.com/etf/CAFE/#overview


http://www.ipathetn.com/us/product/JO/

http://www.ipathetn.com/static/pdf/DJ-UBS-prospectus.pdf

http://www.ipathetn.com/us/product/CAFE/

http://www.ipathetn.com/static/pdf/pure-beta-single-prospectus.pdf

 

 

A kávé ETF-ek jól lekövették a tőzsdei arabica kontraktus árfolyam alakulását. Az iPath kávé ETF 53 százalékot emelkedett az év elejétől, a napi forgalom 8 millió dollár feletti

A kávé ETF-ek jól lekövették a tőzsdei arabica kontraktus árfolyam alakulását. Az iPath kávé ETF 53 százalékot emelkedett az év elejétől, a napi forgalom 8 millió dollár feletti; Forrás: Indexmundi, Yahoo, London Stock Exchange, zold-kave.eu, Conclude Zrt.

 

 

Az ETFS COFFEE Árfolyama USA-DOLLÁRBAN az elmúlt egy évben

 
AZ ETFS COFFEE ÁRFOLYAMA USA-DOLLÁRBAN AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN; Forrás: Indexmundi, Yahoo, London Stock Exchange, zold-kave.eu, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Indexmundi, Yahoo, London Stock Exchange, zold-kave.eu, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442