Címlap Hírek Fordul az aranytrend az ETF-piacon

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Fordul az aranytrend az ETF-piacon
2014. február 28. péntek, 10:34

 

Conclude Daily Gold

Fordulatot jelez az arany ETF-piacon, hogy a világ legnagyobb ilyen alapja, a New York-i SPDR Gold Shares több mint egy év után, februárban először növelte portfolióját, miután a gyengébb amerikai gazdasági adatok visszahozták a sárga nemesfém iránti étvágyat.

Forrás: www.etftrends.com, Conclude Zrt.
A fizikai nemesfém fedezete mellett kibocsátott értékpapírokból álló, tőzsdén kereskedett befektetési alap 10,5 tonnával növelte készleteit az év második havában, amire utoljára 2012. decemberben volt példa. Az arany ETF-k portfoliója összességében 7,3 tonnával gyarapodott, miután néhány kisebb alap még folytatta a tavaly elkezdett kitárazását. A
World Gold Council minap publikált összesítése szerint az arany ETF-k tavaly 881 tonnával csökkentették portfoliójukat – ezen belül csak az SPDR több mint 550 tonnával –, amiben a sárga nemesfém közel 28 százalékos leértékelődése is közrejátszott. A fő ok azonban az volt, hogy a Fed kilátásba helyezte monetáris politikája szigorítását, azaz az eszközvásárlási programjának szűkítését, aminek kapcsán – az alacsony kamatok és az inflációs félelmek miatt – addig pénzeiket az aranyba menekítő befektetők kezdtek megnyugodni.


Ám az utóbbi napok vártnál gyengébb gazdasági adataiból azt lehetett kiolvasni, hogy a monetáris szigorítás lassabban haladhat az idén. „Bár még mindig Ítéletidő az USA-ban. Forrás: nydailynews.com, Conclude Zrt.vannak negatív hírek az aranyárral kapcsolatban, azokat az év elejétől bekövetkezett pozitívumok elhomályosítják” – közölte Nic Brown, a Natixis cég elemzője. A kedvezőtlen téli időjárás jelentősen rontotta az USA gazdasági mutatóit, ami a kamatok csökkenéséhez és a dollár gyengüléséhez vezetett. Márpedig e két kulcstényező láthatóan változtatott a befektetői szentimenten, ami az arany ETF-k mostani, 180 fokos fordulatában is tetten érhető.

A sárga nemesfém iránti érdeklődést tükrözi, hogy az unciánkénti árfolyam több mint 10 százalékkal emelkedett az idén, péntek reggel 1332 dollárért cserélt gazdát, miközben tavaly 1200 dollár alatt is állt. Csak februárban 7 százalékkal drágult az arany, ilyen jó havi teljesítményre legutóbb 2013 júliusában volt képes. S a kilátások is bíztatóak. „A feltörekvő piaci devizákat ért év eleji sokkok ugyancsak az aranyba terelhetik a megtakarításaiknak biztonságos eszközt keresőket” – véli David Jollie, a Mitsui Precious Metals elemzője. Köztük az arany ETF-eket, amelyek így összességében az idén bika üzemmódba kapcsolhatnak.

 

Az arany több mint 10 százalékkal drágult az idén

 

Az arany több mint 10 százalékkal drágult az idén; Forrás: Reuters, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

 

Forrás: Reuters, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442