Címlap Hírek Robbannak a palládium-árak

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Robbannak a palládium-árak
2014. március 12. szerda, 07:58

 

Conclude Daily Gold

Tizenegy havi csúcsára, 770 dollárra ugrott a júniusi szállítású palládium ára arra a befektetői félelemre, hogy az EU és az USA gazdasági szankciókat vezet be a világ termelésének 44 százalékát adó Oroszország ellen. Ez azért lenne nagy érvágás, mert a kínálat a növekvő autóipari igények miatt már így sem képes évek óta lépést tartani a kínálattal.Forrás:BullionStreet, Conclude Zrt.


Az utóbbi napok drágulása következtében a palládium unciája immár csaknem 8 százalékkal ér többet az év elejeinél. S az áremelkedés folytatódhat, ha az EU és az USA gazdasági szankciókat vezet be Oroszország ellen a súlyos ukrán helyzet miatt, amit csak fokozhat, ha a március 16-án, vasárnap esedékes népszavazás a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásáról döntene. Oroszország ugyanis a világ palládium-termelésének 44 százalékát adja, s
akkora palládium-készletet tart, mely piacra vitelével vagy éppen ellenkezőleg, azok visszatartásával képes befolyásolni az árak változását.


Közel egy éve nem látott magasságokban van a palládium ára  

 

Közel egy éve nem látott magasságokban van a palládium ára  ; Forrás: Bloomberg, Yahoo, Conclude Zrt.

 

 

Márpedig a kínálatot amúgy is szűkíti, hogy a féltucat fémből – a platinából, a palládiumból, a ródiumból, az iridiumból, az ozmiumból és a ruténiumból – álló Platina-csoport második legnagyobb globális termelőjének számító Dél-Afrikában közel hathetes munkabeszüntetésre került sor, ami a világ tavalyi éves termelésének 6 százalékával megegyező, 320 ezer uncia platina-kiesést okozott a piacon (a palládiumot a platinát is adó kőzetekből nyerik ki). A platinacsoport piacán az Oroszországgal szembeni embargóból valószínűleg a nyugati világ jön ki rosszul, mert a platinát, palládiumot az oroszok el tudják adni Kínának.

 

Az idén már harmadik éve maradhat el a palládium kínálata a kereslettől

 

Az idén már harmadik éve maradhat el a palládium kínálata a kereslettől;Forrás: Bloomberg, Yahoo, Conclude Zrt.

 

Az évek óta uralkodó palládium-kínálathiány az idén csak fokozódhat amiatt, hogy nőnek a gépjármű-eladások, így a főként autókatalizátorok gyártásához használt fém iránt is nagyobb az igény. Ugyanakkor a palládiumra a fizikai fémeket tartó, tőzsdén kereskedett befektetési alapok is rákaptak. Az ETF Securities Ltd. múlt heti jelentésében azt írta, arra számít, a palládium és a platina piaca – a kínálat-kereslet egyensúlytalansága miatt – hosszabb távon is bika üzemmódban maradhat, noha rövidtávon sor kerülhet az idei árfolyamnyereségek realizálását célzó eladásokra.


A fizikai palládium ETF-k árfolyama is csúcsra jár

 

A fizikai palládium ETF-k árfolyama is csúcsra jár ; Forrás: Bloomberg, Yahoo, Conclude Zrt.

 

 

 

Forrás: Bloomberg, Yahoo, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442