Címlap Hírek Indulhat az aranykereskedés a sanghaji szabadkereskedelmi övezetben

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Indulhat az aranykereskedés a sanghaji szabadkereskedelmi övezetben
2014. március 19. szerda, 08:41

 

Conclude Daily Gold

A sanghaji aranytőzsde várhatóan az év második felében olyan aranykereskedési platformot indít el a város szabadkereskedelmi övezetében, ahol külföldi befektetők is üzletelhetnek, igaz, meghatározott kvóta erejéig.

Forrás: www.scmp.com, Conclude Zrt.
Az aranykereskedési platform és a közraktár a jelenlegi tőzsdei kereskedési rendszertől elkülönítve, Sanghaj belvárosában, a Huangpu kerületben lesz, s a termékek jüanért cserélnek gazdát, Peking azon törekvésének a részeként, hogy valutáját
egyre nemzetközibbé tegye. Alapvetően a külföldiek igényelték, hogy engedjék be őket az azonnali és a határidős aranykereskedésbe. A liberalizációban Kínát az a szempont is vezérelte – közölte Jiang Shu, az Industrial Bank iparági elemzője –, hogy ezáltal a sárga nemesfém forgalmának  az eddiginél jóval nagyobb része bonyolódhat a hivatalos, a hatóságok által is átlátható és ellenőrizhető formában. A külföldiek bevonása ugyanakkor a mostaninál reálisabb piaci árakhoz vezethetne, a sanghaji tőzsdén a jüanban kifejezett aranyárak tavaly október óta magasabbak a világpiaci átlagnál.

Kína tavaly óta már a világ legnagyobb aranyfogyasztója, miután megelőzte Indiát: 1176,4 tonnás kereslete 41,4 százalékkal haladta meg a 2012. évit. Aranytermelésben pedig – az elmúlt évi 428,1 tonnás teljesítményével – immár hetedik éve őrzi első helyét. S a fizikaiarany-forgalom az idén is rekordokat döntöget, az első kéthavi 369 tonnás 51 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

A sanghaji szabadkereskedelmi övezet. Forrás: Wu Hong/EPA, Conclude ZrtA belföldi magánbefektetőket az indulásnál nem engedik be az arany szabadkereskedelmi övezetbe. S a külföldiek is csak várhatóan egy, a központi bank által meghatározott kvóta erejéig üzletelhetnek a sanghaji aranytőzsde által hamarosan nyilvántartásba vett leánycége, az International Gold Trade Center által működtetett új kereskedési rendszeren keresztül. A külföldi intézmények és később a magánszemélyek aranykereskedési számlát nyithatnak a zónában.


Sanghaj tavaly szeptemberben nyitotta meg szabadkereskedelmi övezetét, megágyazva a Li Ko-csiang (Li Keqiang) kormánya által tervezett további gazdasági reformoknak. A sanghaji határidős tőzsde által 5 milliárd jüan tőkével novemberben alapított Shanghai International Energy Exchange kizárólag jüanban engedi meg határidős olajügyletek megkötését. Jelenleg a külföldi befektetők számára még nem engedélyezettek a jüan-alapú részvények, pénz- és árupiaci határidős ügyletek, Peking azonban azzal kecsegtet, hogy a jüan konvertibilis lesz a szabadkereskedelmi elszámolásokban. A pénzügyi hatóságok ugyanakkor attól tartanak, a liberalizáció hatására jelentős mennyiségű forró pénz ömlik az országba.

 

Forrás: South China Mornig Post, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442