Címlap Hírek Hasít a Silver Wheaton

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Hasít a Silver Wheaton
2014. március 25. kedd, 12:00

 

Conclude Daily Gold

Ötödik éve nő a nemesfém-bányák megműveléséből származó jövőbeni arany, ezüst kitermelés részesedést vásárló, úgynevezett royalty, más néven streaming cég, a Silver Wheaton érdekeltségeinek termelése, a 2013. évi közel 36 millió uncia ezüst-egyenérték rekord a cég történetében.

Forrás: www.worldofwallstreet.us, Conclude Zrt.
A termelés növekedése elsősorban a Salobo és Sudbury bányákból származó arany vásárlási jogoknak volt köszönhető. Középtávon hozhat eredményt a harmadik szerzemény, a perui Constancia  projektből származó arany szerződés. A Constancia által termelt összes ezüstöt eddig is a Silver Wheaton vette meg és a közelmúltban mellé szerződték az aranykitermelés 40%-át is. Ezen kívül nagy jelentőségű az a megállapodás – angolul: Early Deposit Gold Stream Agreement –, ami lehetővé teszi a Silver Wheaton számára, hogy a guyanai Toroparu aranybánya kitermelésének már korai szakaszába beszállhasson. Ezt az üzletet érdemes közelebbről is szemügyre venni, mert jól rávilágít a streaming modell lényegére. A Toroparu project a torontói tőzsdére bevezett junior miner-nek számító Sandspring Resources-é. A Sandspring is megszenvedte a junior minerek többségét kiszelektáló 2013-as évet.
Részvénye az 1/10-ét éri a 3,5 dolláros 2011 évi csúcsnak. A junior minerek mostanában nem jutnak banki finanszírozáshoz, még egy olyan kiváló projekt esetében sem mint a Toroparu.

Ilyenkor jön a képbe a készpénz hegyen ülő streaming cég a Silver Wheaton. A Toroparu projekt 10 millió uncia igazolt arany készlettel rendelkezik, a Silver Wheaton ennek a 10%-ra kötött szerződést 148 millió dollárért+400 dollár unciánként vételárat kell még fizetni +1% évi inflációs többletet a ténylegesen megvásárolt arany után. Így az arany bekerülési ára mintegy 550 dollárjába fog kerülni a Silver Wheatonnak. További szépsége a dolognak, hogy első körben csak 13,5 millió dollárt kell adni a Sandspringnek, amelyből épp be tudja fejezni a megvalósíthatósági tanulmányát. A Sandspring részvényesei közt olyan nagy nevek ülnek, mint Eric Sprott alapkezelő cége, a Silver Wheaton mégsem részvényessé kíván válni a cégben, hanem inkább a biztonságosabb streaming konstrukcióban finanszírozza a projektet.

 A Silver Wheaton a tavalyi év folyamán láthatóan igyekezett az ezüst főprofil mellé az aranyat is növelni, ez olyannyira jól sikerült, hogy 2013 negyedik negyedévében az arany  már 26%-ban részesedett a portfóliójából.
A Penasquito bánya Mexikóban. Forrás: hemisferiozero.com, Conclude Zrt.

Pedig 2013 nem szűkölködött kihívásokban. Egyrészt a kanadai Barrick Gold Corp. kénytelen volt felfüggeszteni a Pascua-Lama projektet, aminek eredményeként a Silver Wheaton a Barrick másik három bányájából kitermelt ezüstöt nem 2016, hanem 2017 végéig veheti meg. Majd kiderül, hogy e plusz egyéves ezüstáramlás megfelelő kompenzáció lesz-e az átmeneti leállásért. Másrészt a mexikói Penasquito bánya vízellátása akadozott a régióban fellépett váratlanul nagy szárazság miatt, bár a kanadai Goldcorp Inc. jó esélyt lát arra, hogy 2014 végéig hatékonyabbá és biztonságosabbá teszi a vízellátást.


„Streaming üzleti modellünk erős és a különböző árupiaci árciklusokban is eredményes maradhat” – közölte Randy Smallwood, a Silver Wheaton elnök-vezérigazgatója. A 2013-as alacsony árkörnyezet például alkalmat adott a portfolió bővítésére, új pénzáramlásokat biztosító projektek megszerzésére, kihasználva, hogy a bányacégek alternatív finanszírozási lehetőségeket kerestek. A Silver Wheaton több mint 2 milliárd dollárt fektetett négy nemesfém streamingbe, úgy, hogy ezekhez nem volt szüksége új részvények kibocsátására. Amint pedig az árak elkezdenek emelkedni, az arany és ezüst minden egyes unciája utáni készpénzáramlás folyamatosan nőhet, ennek mértéke a stream-portfolió gyarapodásával párhuzamosan egyre nagyobb lehet. Márpedig a növekvő cash-flowból a cég egyedi osztalékpolitikája alapján a részvényesek is profitálhatnak, ezért a streaming-papírok vétele továbbra is jó ötletnek tűnik.


A Silver Wheaton kedvező kilátásai miatt érdemes lehet meglovagolni részvénye mostani korrekcióját

 

A Silver Wheaton kedvező kilátásai miatt érdemes lehet meglovagolni részvénye mostani korrekcióját; Forrás: BullionStreet, Yahoo, Conclude Zrt.

 

Forrás: BullionStreet, Yahoo, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442