Címlap Hírek A lakosság is menti a pénzét Ukrajnában

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A lakosság is menti a pénzét Ukrajnában
2014. április 15. kedd, 09:16

 

Az alábbi cikket változtatás nélkül közöljük az index.hu-ról:

Az ukrán nemzeti bank legfrissebb adatai szerint a betétek 5,9 százalékát, vagyis közel 26 milliárd ukrán hrivnyát (440 millirád forintot) vont ki a lakosság márciusban a bankokból - hivatkozik az Itar-Tass hírügynökségre a Portfolio.

Az 5,9 százalékos márciusi betétkivonás elsősorban a politikai instabilitással függ össze, emellett érzékenyen reagál a lakosság a hrivnya gyengülésére. Az ukrán bankok a jelenséget kamatemelésekkel próbálják kezelni, ezzel azonban tovább romlik eredményük a valószínűleg már így is rendkívül gyengén sikerült első negyedév után.

Egy átlagos hrivnya betétért ma már 19,5 százalékot fizetnek a bankok a hírügynökség szerint. Ebben a hónapban már előfordul olyan bank is, amelyik 26 százalékos kamatot kínál. Az ilyen magas kamatok azonban inkább elrettentik, mint vonzzák az ügyfeleket, mondják szakértők.

Banki vezetők arra számítanak, hogy áprilisban tovább csökken a hitelintézeteknél tartott betétállomány nagysága. Az adatok azt mutatják, hogy a lejáró betétek csaknem 100 százalékát nem kötik le újból az ügyfelek. Márciusban a kihelyezett hitelek darabszáma is csökkent Ukrajnában, kamatszintjük pedig tovább emelkedett.

A Krímben ma már az orosz banktörvények vannak életben, eddig 88 orosz bankfiókot nyitottak meg a térségben. Van egy kis méretű orosz bank, az Orosz Nemzeti Kereskedelmi Bank (RNCB), amely elképesztő ütemű expanziót hajt végre ezekben a hetekben a félszigeten. Ez a bank veheti át a Krímből kivonuló Raiffeisen Bank Aval hálózatát is, továbbá 337 bankfiók átvételét tervezi a legnagyobb ukrán banktól, a PrivatBanktól.

 

Forrás: index.hu