Címlap Hírek Hároméves csúcson a palládium

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Hároméves csúcson a palládium
2014. május 16. péntek, 08:50

 

Conclude Daily Gold

A dél-afrikai nemesfém-bányászok közel négy hónapja óta tartó sztrájkjának nem látható a vége, valamint a Nyugat-Európa és Oroszország közötti feszültség szerdán 829,1 dollárig nyomta fel a júniusi szállítású palládium unciánkénti árát, ez 2011 márciusa óta nem látott magasság.
Forrás: cunninghambullion.weebly,com, Conclude Zrt.

Az ennek következtében 15 százalékosra duzzadt idei drágulást egyes befektetők már elegendőnek tartották az árfolyamnyereség realizálásához, ezért a csúcsot követően a palládium árfolyama korrigált, csütörtökön 810 dolláron cserélt gazdát, igaz, péntek reggel már ismét enyhén emelkedett. A platináért júliusi szállításra 8 százalékkal kellett többet fizetni szerdán, mint az év elején, unciánként 1483,2 dollárt.


A féltucat fémből álló Platina-csoport két vezető tagjának döntő részét – a palládiumnak a 80, a platinának a 70 százalékát – a világon a legnagyobb mennyiségben felszínre hozó két országban, Dél-Afrikában és Oroszországban egyaránt jelentős feszültségek gátolják a kitermelést, noha e fémeket katalizátorok gyártásához használó autóipar az utóbbi időben erőre kapott, így a keresletük is megnőtt.


A világ három legnagyobb pForrás: Mining.com, Conclude Zrt.latina- és palládiumtermelői, az Anglo American Platinum, az Impala Platinum és a Lonmin együttesen több mint 70 ezer bányásza sztrájkol január 23-a óta.


A munkabeszüntetés miatt platinából naponta mintegy 10 ezer, míg palládiumból 5 ezer unciával kisebb a kitermelés, ami a hírek szerint eddig több mint 1,6 milliárd dolláros bevételkiesést okozott a három társaságnak, míg a sztrájkoló munkások közel 800 millió dollárnyi bértől estek el. S a veszteségek bizonyosan még nagyobbak lesznek, hiszen ha a sztrájkolók ismét fel is vennék a munkát, akkor is további három hónapba beletelhet, amíg a termelés újraindulna.
Forrás: etftrends.com, Conclude Zrt.

Eközben a platina és a palládium fő vevőinek számító nyugat-európai autógyártók amiatt aggódnak, hogy az óriási palládium-készletekkel rendelkező Oroszország nyomásgyakorlásként visszafogja szállításait, ami jelentős érvágás lenne a hatéves recesszió után éppen magához térő iparágnak.


A palládium-árakat ugyanakkor az idén elindult két johannesburgi, fizikai palládiumba fektető tőzsdén jegyzett befektetési alap (ETF) kereslete is felfelé hajtja: csak áprilisban együttesen 400 ezer unciát vásároltak. Emellett az egy éve a johannesburgi értéktőzsdére bevezetett platina ETF portfoliója is rekordszinten áll. 

 

A palládium már egy ideje jobban teljesít a platinánál

A palládium már egy ideje jobban teljesít a platinánál; Forrás: Mail & Guardian, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

Forrás: Mail & Guardian, InfoMine.com, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442