Címlap Hírek Sztárpapír lehet a NovaGoldból?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Sztárpapír lehet a NovaGoldból?
2014. május 19. hétfő, 09:07

 

Conclude Daily Gold

Az egyik legígéretesebb befektetésnek tűnik a kanadai NovaGold Resources nevű cég, mely a világ legnagyobb aranytermelőjével, a Barrick Gold Corporation-nel közösen viszi az alaszkai Donlin Gold Projectet. Ez a világ egyik legnagyobb és leggazdagabb, közel 34 millió uncia bizonyított és valószínűsíthető, eddig fel nem tárt aranykészletével rendelkezik, amiből évente több mint 1 millió unciát hozhat felszínre, várhatóan 27 éven keresztül.

Forrás: www.donlingold.com, Conclude Zrt.
A Donlin projekt keretében az első öt évben évente 1,5 millió, míg azt követően 1,1 millió uncia aranyat termelhetnek ki. Ekkora teljesítményre jelenleg a világon csak két bánya képes.  Nem csoda, hogy a NovaGold szeretne kiszállni a főként rézbányászatra irányuló Galore Creek projektből – noha az a legnagyobb rézkészletet rejtheti Kanadában –, hogy minden erejét a Donlinra összpontosítsa. Magyarul, tiszta aranyprofilú céggé kíván válni.


A siker záloga lehet, hogy a projektben a nemesfém-ipar igazi nagyágyúi vesznek részt. A NovaGold elnöke az a Thomas Kaplan, aki az Apex Silver Mines cég alapítójaként és elnök-vezérigazgatójaként vezényelte le 1995-től a bolíviai San Cristobal bánya feltárását, előteremtve a szükséges anyagi forrásokat. Ma a San Cristobal a világ egyik legnagyobb ezüst- és cinktermelője.  Egy másik, szintén Kaplanhoz köthető cég 2003-ban az African Platinum Plc (mai nevén: Southern African Resources Plc) legnagyobb befektetőjévé válva lehetővé tette az egyik legnagyobb dél-afrikai Platina-csoport projekt elindítását. Kaplan 2007-ben szállt ki a cégből, amikor a világ második legnagyobb platina- és palládiumtermelője, az Impala Platinum Limited 580 millió dollárért felvásárolta a céget.


Thomas Kaplan. Forrás: Forbes, Conclude Zrt.Kaplan hatodik érzékeire utalhat, hogy először 2000-ben fektetett nagyobb pénzt az aranyba, vagyis éppen azelőtt, hogy a sárga nemesfém 12 évig tartó szárnyalása megkezdődött. Az African Platinum 2007-es eladása óta Kaplan az Electrum Group-ra összpontosított, mely az Electrum Ltd. kutató cége, társalapítója pedig az a Dr. Larry Buchanan, aki szerteágazó nemzetközi aranykutatási portfolióval rendelkezik. Az Electrum a Gabriel Resources Ltd.-ben is érdekelt, ami azért figyelemre méltó, mert az utóbbi egyrészt a NovaGold-dal együtt a világ legnagyobb bizonyított aranykészletei közül többet is birtokol, másrészt a verespataki Rosia Montana arany- és ezüstprojektben is részt vesz.

A NovaGold igazgatóságának (it) a tagja a különvéleményéről elhíresült nemesfémipari szaktekintély Marc Faber is, a The Gloom, Boom és Doom Report szerkesztő-kiadója, aki annak idején az arany felé inspirálta Kaplant. Ugyancsak a NovaGold it-jét erősíti az a Sharon Duwall, aki 20 éven át volt a Pierre Lassonde aranyguru, bányaipari legenda által elnökölt, szintén kanadai nemesfémipari royalty (vagy más néven: stream) cég, a Franco-Nevada jogi igazgatója. Duwallnak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Franco-Nevada az iparág úttörőjéből mára a világ egyik legsikeresebb nemesfémipari vállalatává vált. A NovaGold elnök-vezérigazgatója, Gregory A. Lang pedig az USA egyik legrégebbi, az 1870-es évek végén létrejött aranybánya-cégénél, a Homestake Mininig Company-nél kezdte pályafutását, melynek 2001-es, 2,3 milliárd dollár értékű felvásárlása révén a Barrick egy csapásra a világ akkori második legnagyobb aranytermelőjévé vált.

A NovaGoldban olyan ászok tulajdonosok, mint a hosszú távú aranyárfolyam-emelkedésre játszó, milliárdos hedge fund menedzser, John Paulson, akinek cége, a Paulson & Co. a tavalyi negatív korrekció miatti kitárazások ellenére megtartotta a világ legnagyobb arany ETF-jében, az SPDR Gold Trustban meglévő részesedését.

Kakukktojás ugyanakkor Kaplan pályafutásában a természetvédelmi hevülete. Kaplan Panthera nevű alapítványa a világ számos pontján dolgozik a nagymacskák túlélésért, például a brazíliai Pantanal megyében vásárolt egy 165 ezer hektáros tanyát az ott élő jaguárok védelme érdekében, és szintén az ő adományaiból tartanak fent egy 25 ezer hektáros vadvédelmi területet, mely a kihalástól fenyegetett hópárducoknak kínál életteret. Ugyanakkor a Donlin projekttel kapcsolatos legfőbb kritika a potenciális veszteség a természeti környezetben, még akkor is ha a cég a honlapján ígéri, mindent rekultiválni fognak. A bányagödörből pl. egy óriási tó/víztároló lesz. A fő kérdés itt is a cianid hatástalanítása és biztonságos tárolásának megoldása.

Bár a NovaGold-nak van elég – egyes források szerint mintegy 200 millió dollár készpénze – a Donlin megvalósíthatósági tanulmányának véghezvitelére, a részvényei megvételén gondolkodókat óvatosságra intheti, hogy a Barrick 2012 júliusában bejelentette, a projekt várható magas költségei – elsősorban a nagy távolságok miatt-  kérdéses a befektetés hosszabb távú megtérülése. A problémát a Novagold folyóvízi szállítással kívánja orvosolni, mégis a NovaGold részvényei 23 százalékkal estek a Barrick aggályai hírére. Ám aki mindezek ellenére bízik a sikerben, annak a mostani árfolyamszint kedvező beszállási pontot jelenthet.

Forrás: NovaGold, GabrielResources, Forbes, Mining.com, Wikipédia, Yahoo, Conclude Zrt.

 

Forrás: NovaGold, GabrielResources, Forbes, Mining.com, Wikipédia, Yahoo, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442