Címlap Hírek A Conclude aranypiaci elemzését az MTI az alábbi cikkben közölte le.

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A Conclude aranypiaci elemzését az MTI az alábbi cikkben közölte le.
2014. május 22. csütörtök, 06:57


Gazdaság-árutőzsde-aranypiac 


Csökkent az arany ipari célú felhasználása  

Budapest, 2014. május 21., szerda (MTI) - Az ipar világszerte 4 százalékkal kevesebb, 99 tonna aranyat használt fel 2014 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt az MTI-vel az Arany Világtanács jelentése alapján.

A Conclude rövid piaci elemzése alapján a nemesfémet főleg az elektronikai ipar alkalmazza, a mikrochipek elektromos csatlakozásához arannyal bevont finom drótokat használnak fel, valamint a kapcsoló- és hálózati csatlakozókat aranylemezzel vonják be.

Ez év január-márciusa között a központi bankok folytatták masszív aranyvásárlásaikat, összességében 122 tonnával növelték készleteiket. Aranyvételeik immár a tizenharmadik egymást követő negyedévben haladták meg az eladásaikat. A Magyar Nemzeti Bank aranytartalékai nem változtak, idén március 31-én 98,9 ezer unciát, aznapi árfolyamon 93 millió eurót tettek ki, ez Magyarország közel 36,2 milliárd eurós nemzetközi tartalékának mindössze 0,26 százaléka. (1 uncia = 31,1035 gramm)  


Az elemzés szerint összességében 1074 tonna arany talált gazdára világszerte az idei első negyedévben, nagyjából ugyanannyi, mint 2013 utolsó három hónapjában. Az aranytermelés a tavaly január-március közötti mennyiséghez képest 6 százalékkal volt magasabb az idei első negyedévben, és 720,5 tonnát ért el. Az arany ékszerekből 3 százalékkal több fogyott, különösen a 10 százalékkal megugró kínai vételeknek köszönhetően, ami kompenzálta, hogy az indiaiak csaknem ugyanennyivel kevesebbet vásároltak.     

Kína 2013-ban vette át a világ aranyfogyasztásában a vezető szerepet Indiától. Bár a magánszemélyek megtakarítási, befektetési céllal kevesebb aranyat vásároltak január-március között, mint 2013 egyes negyedéveiben, az ékszerek, a rudak és érmék összességében 853 tonnára rúgó vételei hasonlóak az utóbbi öt év 850 tonnás éves átlagához.

A befektetési arany iránti globális kereslet 2014 első negyedében  közel 6 tonnával volt alacsonyabb a 2013 utolsó három hónapjában regisztráltnál, 282,3 tonnát ért el.

Az arany 2014 első negyedévi világméretű 45 milliárd dolláros forgalma 21 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest, nem utolsósorban amiatt, hogy az átlagárfolyam ugyancsak 21 százalékkal volt alacsonyabb, 1 uncia arany jelenleg 1300 dollár alatt cserél gazdát a világpiacon - közölte a Conclude.

 

gtb \ gte

MTI 2014. május 21., szerda 3:39