Címlap Hírek Bezáratják a De Beers kanadai gyémántbányáját?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Bezáratják a De Beers kanadai gyémántbányáját?
2014. június 03. kedd, 09:11

 

Conclude Daily Gold

A hatóságok visszavonhatják a világ legnagyobb árbevételű gyémántbányászati cége, a dél-afrikai De Beers által Kanada északkeleti részén működtetett Snap Lake nevű bánya kitermelési engedélyét, miután a megengedettnél nagyobb mennyiségű mellékterméket, elsősorban kloridot enged a tóba, veszélyeztetve ezzel annak halállományát.

A Snap Lake gyémántbánya Kanada északkeleti részén. Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.

A helyi önkormányzat már tavaly szeptemberben mintavétellel megállapította, hogy a gyémántbánya által a Snap Lake-be engedett átlagos kloridmennyiség a literenkénti 310 milligrammos limitet meghaladja. S mivel a május elejei újabb mérés ugyanezt az eredményt hozta, levélben szólították fel a cég vezetőit, hogy május 30-áig mutassák be a klorid és egyéb, a tó halállományára káros oldatok kibocsátásának csökkentésére irányuló terveket.

 

 

Forrás: www.smh.com.au, Conclude Zrt.

Ez azért okoz nehézségeket a De Beers-nek, mert a gyémántkitermelésük során nem hogy kevesebb, hanem éppen ellenkezőleg, egyre több melléktermék képződik. Ezért január elején kérvényezték a hatóságnál a rájuk eső limit megduplázódását, ami már így is több mint a két és félszerese annak, ami még nem káros az állóvíz halállományára. A vállalat szóvivője elismerte, hogy a Snap Lake bánya megnyitása óta növekvő mértékben engedtek a tóba vízben feloldódó anyagokat, mint kloridot, fluoridot és szulfátot – angol rövidítéssel: TDS-eket –, amelyek keményítik a víz felszínét. Ám egyúttal a cég azt állította, hogy már több intézkedési tervet is bemutattak a hatóságoknak a káros anyagok kibocsátásának mérséklésére, rendszeresen vendégül látják a hatósági embereket, bemutatják nekik a vízkezelési rendszerüket.  Ez azonban nem győzi meg az őslakosokból álló Three Northwest Territories csoportot, mely nyilvános meghallgatást kért az önkormányzattól, hogy azt  indítványozza, vegyék rá a bányát a tóba eresztett klorid csökkentésére.


Amennyiben a cég nem teljesíti a hatóság előírásait, a bányát kénytelen lesz bezárni. Vagyis az egyre növekvő költségek miatt a De Beers nemhogy új bányát nem tud nyitni, hanem még egy meglévőjétől is meg kellene válnia. Ez még akkor is érvágás, ha a Snap Lake a De Beers-csoport négy országban – Botswanában, Dél-Afrikában, Namíbiában és Kanadában – lévő operációi közül a második legkisebb.  A cég első Afrikán kívüli, egyúttal Kanada első teljesen föld alatti gyémántbányájában 2012-ben 870 ezer karátot tártak fel, s 918 ezer tonna gyémánttartalmú kőzetet  dolgoztak fel, szemben a De Beers-csoport közel 28 millió karátos 2012. évi kitermelésével és 52 millió tonnás feldolgozásával. A világ gyémántkereslete 2012-ben 128 millió karát volt.  


Forrás: CBC News, Conclude Zrt.

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442