Címlap Hírek Yellen lökést adott az aranynak

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Yellen lökést adott az aranynak
2014. június 24. kedd, 06:45

Conclude Daily Gold

Jelentősen erősödött az arany annak hatására, hogy a befektetők Janet Yellen Fed-elnök múlt szerdai kommentárjából arra következtettek, az amerikai jegybank szerepét betöltő intézményt nem különösebben izgatja az infláció, hiszen az alacsony kamatok még hosszú ideig fennmaradhatnak.

 Janet Yellen Fed-elnök. Forrás: www.sprottmoney.com, Conclude Zrt.

 Múlt szerda estétől a hét végéig mintegy 50 dollárt erősödött az arany unciája, áttörve az 1300 dolláros lélektani határt, s kedd reggel is 1315 dollár körül cserélt gazdát. A drágulást Janet Yellen Fed-elnök kommentárja indította el, miszerint a mostani alacsony alapkamat akár évekig is fennmaradhat. Annak ellenére, hogy vannak inflációs veszélyek, amit vagy nem érzékel a Fed, vagy ha mégis, akkor nem kíván fellépni monetáris szigorítással. Mivel pedig a piac más véleményen van, a befektetők ismét elővették a jó öreg menedékeszközt, az aranyat, de más árupiaci eszközöket is venni kezdtek, miközben elfordultak a dollártól, mely az eladások miatt gyengült.

 

„Az arany valójában nem az infláció, hanem a monetáris politikák elleni menedékeszköz, egyfajta biztosítás a gyenge pénzügyi rendszerrel szemben” – véli Greg Canavan, az ausztrál Sound Money és Sound Investments szerkesztője és kiadója.

Persze az csak később derül ki, hogy a mostani aranyár-emelkedés csak egy rövid távú reakció eredménye, vagy a Yellen elnökségével szembeni növekvő óvatosság kifejeződésének a kezdete. Mindenesetre érdemes lesz figyelni a következő napok ármozgásait. Már csak azért is, mert az alábbi grafikonon jól látszik, hogy az arany fontos ellenállási szintet tört át, árfolyama az 50 és 200 napos mozgóátlag fölé került. Ám a jövőbeni árfolyammozgásokat előrejelezni képes Relative Strength Index (RSI) magas, 70 százalék feletti értéke túlvettséget jelez, amiből egy esetleges rövid távú korrekció következhet. Ha viszont ez megtörténik, akkor a Yellen-faktor miatt a hosszabb távon gondolkodó befektetőknek érdemes lehet aranyat vásárolniuk.

 

Az arany rövidtávú túlvettségét mutatja az RSI-index, viszont a középtávú kilátások biztatóak

Yellen kinevezése óta az arany magára talált