Címlap Hírek Kevés lesz a kakaó

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Kevés lesz a kakaó
2014. július 17. csütörtök, 07:33

 

Conclude Daily Gold

Három éve nem látott magasságokba tolta a kakaóbab árfolyamát az ázsiaiak növekvő csokoládé-fogyasztása, s még további – ez év végéig mintegy 10 százalékos – drágulást idézhet elő, hogy a dinamikusan emelkedő kereslettel a kínálat nem tud lépést tartani.

Csokoládéból készült hattyú a sanghaji világkiállításon. Forrás: ChinaFotoPress, Conclude Zrt.

Miközben az egy főre jutó ázsiai kereslet 2013-ban még mindig a legalacsonyabb volt a világon, a régió piaca a globális átlagnál majdnem kétszer jobban fog nőni a következő négy évben – véli az Euromonitor International Ltd. kutatóintézet. A világ legnagyobb csokoládé-gyártója, a zürichi székhelyű Barry Callebaut 2009 óta megduplázta, 90 ezer tonnára ázsiai kapacitásait, s ázsiai csendes-óceáni részlegének elnöke egy június eleji interjúban további kapacitásnövelést is elképzelhetőnek tartott. Ázsiai terjeszkedése részeként a piacvezető cég tavaly 950 millió dollárért felvásárolta a szingapúri Petra Foods csokoládé-gyártó részlegét.

 

(A szingapúri kapacitások az ADM 1984-es megjelenése óta megnégyszereződtek.) Az amerikai Minneapolisból származó Cargill pedig az év második felében nyitja meg Indonéziában az első, 70 ezer tonna előállítására képes ázsiai gyárát.  A globális kakaóbab-kínálat mintegy 10 százalékát kereskedő szingapúri Olam International Ltd. az idén Elefántcsontparton létesített telephelyet, s 2016-ban ugyancsak Indonéziában kíván megjelenni, ami annak köszönhető, hogy Elefántcsontpart, Ghána és Indonézia termeszti a legtöbb kakaóbabot a világon.

Az ázsiai kereslet növekedése járult hozzá ahhoz, hogy a csokoládé fő összetevőjének számító kakaóbab ára július elején 3 éve nem látott szintet, tonnánként 3149 dollárt ért el a New York-i árutőzsdén. A feltörekvő piacok – köztük Kína és India – emelkedő fogyasztása miatt a kínálat egyre kevésbé lehet képes kielégíteni a keresletet a következő évtizedben.  A globális kakaóbab-deficit – a londoni székhelyű Hardman & Co. kutatóintézet szerint – 2020-ra elérheti az 1 millió tonnát. Ráadásul ez hosszabb távon együtt járhat a termesztett kakaóbabok minőségének romlásával, ami az egész iparágat aggasztja – tolmácsolta Jü rgen Steinemann, a Barry Callebaut vezérigazgatója.

Forrás: Barry Callebut, Conclude Zrt.

Gerard Manley, az Olam ügyvezető igazgatója a világ népességének több mint felét kitevő, mintegy 3,7 milliárdos ázsiai populációt a kakaó- és csokoládé-fogyasztás kvázi erőműveként jellemezte. Szerinte a hiány a kakaóbab árát legalább további 10 százalékkal viheti feljebb 2014 végére.

 

Az ázsiai térség 200 grammos (7 unciás) 2013-as egy főre jutó csokoládé-fogyasztása messze elmarad a Nyugat-Európa 4,6 kilogrammos és még inkább Ausztrália és Új-Zéland 4,8 kilogrammos egy főre eső értékétől.  A kereslet azonban 4,5 százalékkal nőtt, ez a legmagasabb ütem a világon és majdnem hatszorosa a 0,8 százalékos globális átlagnak.
Forrás: AFP, Conclude Zrt.

A csokoládé-gyártók piaci részesedései változnak. A Barry Callebauté 34 százalékra nőtt az elmúlt egy évben, 28 százalék felett pedig az az amerikai Illinois megyei Deerfield-ben székelő Mondelez diszponál, mely az 1,2 milliárd lakosú Indiában 65 százalékos piaci részesedésű Cadbury India Ltd. tulajdonosa.

Egyesek szerint viszont elhamarkodott lehet a kakaóbab-termesztés felfuttatása, mondván, a kereslet az emelkedő árak hatására a vártnál lassabban nőhet a feltörekvő piacokon, melyek különösen költségérzékenyek – figyelmeztetett Caroline Bain, a londoni Capital Economics elemzője, aki –szembemenve az általános vélekedéssel – óvatosságra int tekintetben, hogy a folyamatosan növekvő ázsiai kakaófogyasztás mikor vezethet el az európai stílusú fogyasztáshoz.

A piaci értékek alapján a világon 11. legnagyobb kakaóbab-keresletű Kínának több mint 10 évébe kerülhet, amíg e téren megelőzi az USA-t – mondta Mohamed Elsarky, a török milliárdos Murat Ulker által tulajdonolt Godiva luxus csokoládé-gyártó elnök-vezérigazgatója.  A 88 éves belga cég 2009 óta több mint 50 üzletet nyitott Kínában és öt éven belül megduplázhatja egységei számát. Az Euromonitor azt jósolja, hogy a csokoládé-készítmények ázsiai csendes-óceáni piaca 2018-ra a tavalyinál 23 százalékkal nagyobb, 16,3 milliárd dollár értékű lehet. Eközben az Európa és Nyugat-Európa által dominált világpiac 13 százalékkal, mintegy 124 milliárd dollárúra bővülhet.

„A globális csokoládéipar legnagyobb kihívása, hogy a kakaóbab kínálata képes legyen lépést tartani a csokoládé-fogyasztással” – véli Philippe Daue, a Godiva pekingi Pacific Rim nevű cégének negyedik generációs belga séfje, aki már 18 éve dolgozik Ázsiában. 


A kakaóbab továbbra is 3 éves árfolyamcsúcsa közelében mozog New York-ban

A kakaóbab továbbra is 3 éves árfolyamcsúcsa közelében mozog New York-ban; Forrás: Bloomberg, Investing.com, Conclude Zrt.

 

Forrás: Bloomberg, Investing.com, Conclude Zrt.

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442