Címlap Hírek 25,6 millió dolláros egyedi kék gyémánt Dél-Afrikából

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
25,6 millió dolláros egyedi kék gyémánt Dél-Afrikából
2014. szeptember 05. péntek, 07:25

 

Conclude Daily Gold

A Petra Diamonds dél-afrikai Cullinan bányájában januárban talált, mintegy 30 karátos követ a Cora International csiszolta 12 karátossá, melynek értéke 25,6 millió dollár. A Blue Moon-ra keresztelt tengerkék színű gyémántdarabot három héten át lehet megtekinteni Los Angelesben.

Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.

 

Ezt a gyémántot a bámulatosan világos színe, tetszetősen élénk ragyogása teszi egyedivé, valamint az, hogy a Gemological Institue of America szerint belülről makulátlan tisztaságú (fancy vivid, internal flawless). Ultraibolya fény alatt a kék gyémántok általában kékeszöldes árnyalatra váltanak, a Blue Moon azonban ultraibolya fénnyel történő besugárzás után 20 másodpercen át narancsvörös fényt bocsát ki. 

A rajta található nyomok alapján a kő a washingtoni Smithsonian Institution szerint legalább egymilliárd évvel ezelőtt keletkezhetett a föld mélyén.

Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.

 

A színes gyémántok a világ legdrágább kövei. Egy 14,82 karátos narancsszínű kő 36 millió dollárért kelt el a Christie’s tavaly novemberi genfi árverésén, egy karát még soha nem ért ennyit, 2,4 milliót. Nem sokkal később a Sotheby’s aukcióján talált gazdára egy 59,6 karátos rózsaszínű kő, 83 millió dollárért.

Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.

 

A mostani kék gyémánt lelőhelye, a Pretoriához közeli Cullinan bánya a Magaliesberg hegy előnyúlványaiban létesült. Itt találták 109 évvel ezelőtt a világ legnagyobb hitelesített kövét, a 3106 karátos Cullinant, ebből két darabot is vágtak, a Great Star of Africát és a Lesser Star of Africát, melyek a brit koronaékszerekben is szerepelnek. A Cullinan arról is híres, hogy itt kifejezetten nagy kék gyémántokat lehet lelni.


Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.