Címlap Hírek Ezek a bányacégek kockázatai 2014-ben

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Ezek a bányacégek kockázatai 2014-ben
2014. szeptember 17. szerda, 12:00

 

Conclude Daily Gold

A termelékenység növelése, a tevékenységhez szükséges forrás előteremtése és a helyi lakosok támogatásának megszerzése a három legnagyobb kockázata a bányacégeknek világszerte – állítja az EY legfrissebb tanulmányában.

Aranybányában. Forrás: www.haikyo.org, Conclude Zrt.

Az elemzés 2014-et olyan évként aposztrofálta, melyben a cégvezetők azzal szembesültek, hogy a hosszú távú profitabilitás szempontjából a csökkenő termelékenység visszanyerése a döntő. Érdekes áttekinteni, hogyan változtak a bányaipar kockázatai hat év alatt.

 



A bányaipar 10 legnagyobb kockázata 2008-ban és most

 

2014

2008

1.

Termelékenység növelése

A szaktudás hiánya, szakemberképzés

2.

Tőkebevonás

Ipari konszolidáció

3.

A működés társadalmi elfogadottsága

Az infrastruktúra megléte

4.

A készletek államosítása

A működés társadalmi elfogadottsága

5.

Tőkebefektetéssel járó projektek

Klímaváltozási aggodalmak

6.

Ár- és valutavolatilitás

Növekvő költségek

7.

Az infrastruktúra megléte

Csővezeték-hálózat csökkenése

8.

Az előnyök megosztása

A készletek államosítása

9.

A szakember-utánpótlás biztosítása

Energiabiztonság

10.

A vízhez és energiához való hozzáférés

Növekvő szabályozás


A tanulmány elismeri, hogy a vezető bányacégek készek jobban fókuszálni a tőkegazdálkodásra, annak optimalizálására, miután tavaly jelentős mértékű eszközleírásokra kényszerültek, ám megjegyzi, e téren a junior bányászok és kutatók az utóbbi egy évben minimális haladást értek el.

Arra pedig, hogy a helyi lakosok jóváhagyásának megszerzése milyen fontos, az döbbentette rá a cégeket, hogy a növekvő elégedetlenség miatt az utóbbi időben számos projektet kellett felfüggeszteniük, illetve elhalasztaniuk – figyelmeztetett Bruce Sprague, az EY Canadian Mining & Metals vezetője.

A vízhez és az energiához való hozzáférés csak ebben az évben került fel a kockázatok listájára. Az emelkedő energiaköltségek és a növekvő vízigény sok régióban, különösen Chilében, Peruban, Dél-Afrikában és Mongóliában egyre nagyobb nyomást helyez a költségekre és a vállalatok működési képességére.

A bányacégek csak tavaly 11,9 milliárd dollárt költöttek a vízi infrastruktúrára globálisan – 250 százalékkal többet, mint 2009-ben, ami azért elképesztő, mert a világpiaci energiaárak 2000 óta nőttek hasonló mértékben, 260 százalékkal.

A globális energiakereslet 2025-re 36 százalékkal emelkedhet, miközben a kitermelhető ércek minősége folyamatosan romlik – évről évre növelve az ezzel kapcsolatos rizikót. Ennek következtében a bányaipar magasabb energiaárakkal és –volatilitással lesz kénytelen szembenézni.

Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442