Címlap Hírek Eljöhet végre a fordulat a cukor árában?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Eljöhet végre a fordulat a cukor árában?
2014. szeptember 26. péntek, 14:54

 

Conclude Daily Gold

Három hónapja tartó csökkenő trendet követően emelkedett a nyerscukor határidős árfolyama, miután az aszály hatására az édesítő termelése jelentősen visszaesett Brazília – e tekintetben kulcsfontosságúnak számító – középdéli régiójában. S mivel az előrejelzések szerint a kedvezőtlen környezeti feltételek egyhamar nem változnak, a cukor tovább drágulhat.Forrás: www.ndtv.com, Conclude Zrt.


Brazília középdéli régiója adja a mintegy 90 százalékát a dél-amerikai ország belföldi cukorfogyasztásának, ami szeptember első felében 2,5 millió tonnát tett ki. Ez 15,9 százalékkal maradt el augusztus első feléétől, az előző év azonos időszakához képest pedig 17,1 százalékkal volt alacsonyabb. E számok jól tükrözik a termésmennyiség jelentős csökkenését.


A cukornád-termelés csökkenését a középdélen pusztító aszály váltotta ki. Ráadásul nem elég a szűkös kínálat, a feldolgozók még előnyben is részesítik a cukornád etanollá való átalakítását, mivel az kifizetődőbb a számukra.

Brazíliában szeptember első felében 39,9 millió tonna cukornádat dolgoztak fel, 7,4 százalékkal kevesebbet, mint augusztus második felében és az egy évvel korábbihoz képest még nagyobb, 16 százalékos volt az elmaradás. „Az aszály negatív hatása a termelésre a következő hónapokban még kézzelfoghatóbbá válik azáltal, hogy az aratás több régióban is a szokásosnál korábban befejeződhet” – vetítette előre Antonio de Padua Rodrigues. A brazil cukornád-termelők szövetsége, az Unica előrejelzése szerint az aszály miatt a malmok az egész szezonban nem kapnak elég cukornádat, ez a helyzet egészen november végéig, december elejéig kitarthat.

A kínálat szűkülése miatti aggodalmak a 2014 októberi kifutású nyerscukor fontonkénti (1 font=0,4536 kilógramm) árát pár nap alatt a piac aljához képest közel 10% százalékkal, 15,3 dollárcentre ugrasztották a New York-i határidős tőzsdén.


Háromhavi csökkenést követően látszik fordulni a cukor határidős árfolyama

 

Háromhavi csökkenést követően látszik fordulni a cukor határidős árfolyama; Forrás: agrimoney.com, Conclude Zrt.

 

Az árfolyam-emelkedéshez a brazil Job Economia tanácsadó cég azon nyilatkozata is hozzájárult, miszerint a cukor túlságosan leértékelődött, mind az etanolhoz képest, mint abszolút értelemben, a termelési költségek csökkenését figyelembe véve. E megállapítás különösen az előfeldolgozott, exportra szánt VHP nyerscukorra igaz, melyhez a belföldi fogyasztók 11 százalékos diszkonttal juthattak hozzá. „E termékre a brazil cukornád-ipar jelenleg melléktermékként tekint” – hangsúlyozta a cég, figyelmeztetve: „e helyzet középtávon nem fenntartható.”

Mindenesetre nehéz elképzelni, mi vinné rá a középdéli feldolgozókat cukortermelésük fokozására, amikor a Job Economia szerint a vízmentesített (benzinnel keverhető) etanol előállításával 7 százalékkal magasabb hozamot tudnak elérni, mint az édesítő belföldi piacra termelésével.

Forrás: : Unica Association Brazília, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442