Címlap Hírek Két és félszeresére nőhet a svájci aranytartalék? – ez a tétje a népszavazásnak

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Két és félszeresére nőhet a svájci aranytartalék? – ez a tétje a népszavazásnak
2014. október 03. péntek, 07:57

 

Conclude Daily Gold

Jelentős aranykeresletet, ezáltal árfolyamemelkedést generálhatna, ha a november 30-ai svájci népszavazáson többséget kapna az az álláspont, hogy a helvét jegybank mostani 1040 tonnás aranytartalékát 150 százalékkal, 2540 tonnára növelje a következő három évben.

Forrás: www.goldbroker.com, Conclude Zrt.

A helvéteknek arról kell véleményt mondaniuk, hogy a svájci központi bank növelje-e az arany arányát tartalékain belül 20 százalékra, a mostani 7,8 százalékról (ez 1040 tonnát jelent), hogy megállítsa a sárga nemesfém eladását és az aranyat az országban tartsa.

 


Ole Hansen, a dán Saxo Bank vezető árupiaci stratégiája szerint lassan ideje elkezdeni megvizsgálni a közvélemény hozzáállását a referendumhoz. Jelenleg a világszerte meglévő geopolitikai feszültségek és az európai gazdaság növekedésével kapcsolatos aggodalmak sem lehetnek elegendőek ahhoz, hogy meggyőzzék a svájciakat arról, biztonsági okokból a helvét központi banknak több aranyat kellene tartania – véli Hansen. Viszont a szeptember 18-ai skót népszavazás megmutatta, hogy a hangulat nagyon rövid időn belül képes drámaian megváltozni.

Az a tény, hogy az aranytartalék növeléséről népszavazást tartanak, azt sugallja, van támogatás ezen elképzelés mögött. Bár a svájci kormány és jegybank 2013 áprilisában visszautasította az aranytartalékok növelésének ötletét, az ultrakonzervatív Svájci Néppártnak sikerült több mint 100 ezer aláírást összegyűjtenie a népszavazás kiírásához.

„Mostantól kezdve az aranypiac valószínűleg egyre nagyobb figyelmet kezd fordítani a referendumra” – mondta Hansen. 

Amennyiben a népszavazáson többséget kapnának az igenek, akkor a svájci központi banknak a következő három évben 1500 tonna aranyat kellene vásárolnia, ez megegyezik a világ éves aranytermelésének a felével – tette közzé az UBS szeptember 24-én publikált kutatásában, ami ugyanakkor azt is kimutatta, hogy a helvét népszavazás az országon kívül eddig alig kapott figyelmet.


Forrás: Kitco, Conclude Zrt.

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442