Címlap Hírek Bezár az antwerpeni gyémántbank

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Bezár az antwerpeni gyémántbank
2014. október 06. hétfő, 07:04

 

Conclude Daily Gold

Lehúzza a rolót a világ gyémántkereskedelmének központjában, a belgiumi Antwerpenben 75 éven át tevékenykedett Antwerp Diamond Bank, miután tulajdonosa, a belga KBC nem volt képes állni annak jelentősen megugrott finanszírozási költségeit, miközben a gyémántkereslet sem a várakozások szerint nő. A KBC magába olvasztja leánybankját, mivel a több mint 100 vevőjelöltből tavaly decemberben kiválasztott kínai Yinren Group a belga központi bank többszöri felszólítására sem nyújtotta be a tranzakció jóváhagyásához szükséges dokumentumokat.Forrás: logopond.com, Conclude Zrt.

Újabb pénzügyi intézmény húzza le a rolót, az Antwerp Diamond Bank (ADB), miután a sanghaji székhelyű Yinren Group elállt a felvásárlásától – tette közzé a gyémántbank tulajdonosa, a belga KBC, mely jobb híján magába olvasztja az ADB-t. Utóbbi New York-i irodája már be is zárt. Az ADB 2 milliárd dolláros mérlegfőösszegével iparágában a második legnagyobbnak számított.


A patinás, éppen 75 éve – a Société Belge de Banque, a Banque Transatlantique, a Société Internationale Forestiére et Miniére du Congo (Forminiére) és a dél-afrikai gyémántóriás De Beers-csoport által – alapított gyémántbank vesztét elsősorban a szigorúbb banki szabályozás és a finanszírozási költségek drasztikus megugrása okozhatta. Míg a gyémántkereskedők 2009-ben még csak mintegy 1,5 százalékponttal magasabban kaptak hitelt a londoni irányadó bankközi hitelkamatnál, a Libornál, addig ma már 5,5 százalékponttal.  Ez esett egybe szerencsétlenül a gyémántkereslet vártnál szűkebb bővülésével.  A gyémántpiaci értékesítések jelenleg éves szinten 3 százalék körül emelkednek, szemben a korábbi, 4-6 százalék közötti prognózisokkal.


A Tag Heuer már elbocsátásokra kényszerült, miután a luxusórái iránti igény megcsappant, míg a Prada idén áprilisban számolt be arról, hogy 2013-as nyeresége jóval elmaradt az előző évitől, a szerény európai és a feltörekvő kínai vásárlások lassulása miatt. Meglepő, hogy ma már a luxusórák eladásának 20 százalékát a politikailag instabillá váló Hongkong adja.

Antwerpen a gyémántkereskedelem központja , itt cserél gazdát a világ gyémánttermelésének 80 százaléka, a csiszolt gyémántok 50 százaléka.

Luxus gyémántóra. Forrás: evolutioncell.com, Conclude Zrt.Az Európai Bizottság a pénzügyi válság kitörését követően a KBC-nek adott mentőcsomag egyik feltételeként előírta, hogy a belgáknak rendbe kell tenniük gyémántbankjukat. A KBC szokatlanul őszinte közleményében elismerte, hogy nagy kihívás volt az ADB-re vevőt találnia, annak speciális természete, finanszírozási szükségletei és piaci körülményei miatt. Több mint 100 potenciális kérővel tárgyaltak, mielőtt tavaly decemberben megállapodtak a kínai Yinren Group-pal, noha megfigyelők már akkor megkérdőjelezték a választás helyességét, hiszen az ingatlancégnek nincs tapasztalata a pénzügyi szektorban. Az adásvételi megállapodás értelmében a KBC 273 millió dolláros finanszírozást ígért a tulajdonosváltást követően is az ADB-nek a következő két évben. A tranzakciót még a belga jegybanknak is jóvá kellett volna hagynia, ám a kínaiak többszöri felszólítás ellenére sem nyújtották be a döntéshez szükséges dokumentumokat.

Az ABN Amro, aki az ADB leállása után szinte egyedül maradt a piacon, igyekszik kihasználni a helyzetet és leszögezte, hogy minden hitelképes gyémántkereskedőt tovább fog finanszírozni, ennek ellenére a nyers gyémánt árak a közelmúltban több mint 5%-ot estek, azonban a válság 2008-as kirobbanása óta még így is 70%-os erősödést tudnak felmutatni.

Az antwerpeni gyémántipari szövetség még mindig bízik abban, hogy az utolsó utáni pillanatban sikerül vevőt találni az ADB-re és talán megmenthető a nagy múltú gyémántbank.

 

Forrás: jckonline.com, polishedprices.com, Conclude Zrt.

 

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442