Címlap Hírek Veszélyes részvény-visszavásárlási láz az S&P 500-as cégeknél

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Veszélyes részvény-visszavásárlási láz az S&P 500-as cégeknél
2014. október 13. hétfő, 06:59

 

Conclude Daily Gold

Az amerikai S&P 500-as részvényindexet alkotó vállalatok nyereségüket csaknem teljes egészében, 95 százalékban részvényeik visszavásárlására, illetve osztalékfizetésre fordíthatják. Ezek összességében 914 milliárd dollárra rúghatnak 2014-ben. A sajátrészvény-állományok effajta növelése jelentős veszélyeket, piaci torzulásokat eredményezhet.

Forrás: www.greekshares.com, Conclude Zrt.

 

Néhány hete a Wall Street Journal már rávilágított arra, hogy a tőzsdei cégek a cash flow-juk 31 százalékát költötték részvényvásárlásra a második negyedévben, ez a legmagasabb összeg 2008 óta. A Société Générale stratégája, Albert Edwards pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalatok még eladósodni is képesek, hitelt vesznek fel abból a célból, hogy növeljék sajátrészvény-állományukat.



A saját részvények megszerzésével járó hátrányok, esetleges veszélyek számottevőek – figyelmeztet Dr. Fuglinszky Ádám jogász „A saját részvények megszerzésének szabályozása a tőkevédelmi irányelvben és a német jogban” című tanulmányában. „A tömeges tőzsdei visszavásárlás nemcsak az árfolyam indokolatlan csökkenésének megakadályozását szolgálhatja, hanem megtévesztő spekulációhoz is vezethet. Ha az igazgatóság nagymértékben szerzi vissza saját részvényeit, azok árfolyama szükségképpen emelkedni fog, …., a befektetők és a hitelezők azt hihetik, a kérdéses vállalatnak valóban “olyan jól megy”, mint azt részvényeinek árfolyama jelzi.”


Forrás: Business Insider, Conclude Zrt.

 


Jó példa erre az IBM-részvények árfolyamának elszakadása a cég fundamentumaitól – mint arra Stanley Druckenmiller hedge funder idén júliusban felhívta a figyelmet. Eszerint az IBM árbevétele az utóbbi időben stagnált, ennek ellenére részvényei folyamatosan drágultak, miután a cég rendületlenül vásárolta vissza azokat, méghozzá jelentős mennyiségben. Hogy mennyit költhetett erre, arra nincs pontos adat, ám meghökkentő, hogy az IBM mérlegfőösszege ebben az időszakban megháromszorozódott.


Forrás: Bloomberg, Conclude Zrt.

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442