Címlap Hírek A mexikói 50 pesós aranyérme

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A mexikói 50 pesós aranyérme
2014. október 27. hétfő, 08:07

 

Conclude Daily Gold

Különlegesnek számít a 37,5 gramm súlyú mexikói 50 pesós aranyérme, amelyet a közép-amerikai ország függetlensége kivívásának századik évfordulójának tiszteletére vertek először, 1921-ben. 

Forrás: Forrás: tulving.about.ag, Conclude Zrt.Forrás: Forrás: tulving.about.ag, Conclude Zrt.

 

Mexikó 1910-ben ünnepelte a Spanyolországgal szembeni függetlenségi háború indításának századik évfordulóját. Ebből az alkalomból Mexikóváros közepén egy óriási emlékművet állítottak fel, az „El Angel de la Independencia”-t, magyarul: a Függetlenség angyalát. Ez a 6,7 méter magas, bronzból és aranyból készült, szárnyas női figurát ábrázoló szobor Nikét, a görög győzelem-istennőt testesíti meg. A hölgyalak jobb kezében tartott babérkoszorú a győzelmet, míg a baljában lévő szétszakadt acéllánc a spanyoloktól való elszakadást jelképezi.


A mexikói 50 pesós aranyérméket Centenarios (Százéves) néven szokták emlegetni, amiatt, hogy először 1921-ben, Mexikó függetlenné válásának századik évfordulóján bocsátották ki. Gyakran hasonlítják Amerika legszebb érméjéhez, a 20 dolláros Saint-Gaudens-hez. A mexikói 50 pesós előoldalán a két szunnyadó mexikói vulkán, a Popocatepetl és az Iztaccíhuatl  (a legenda szerint a két vulkán egy szerelmespárt testesít meg: Popocatépetl egy bátor harcos, Iztaccíhuatl egy hercegnő volt) előtt álló szárnyas Niké látható, emellett a névérték, annak aranytartalma (37,5 gramm), valamint két évszám is szerepel. Az 1821 Mexikó függetlensége kikiáltásának dátuma, míg az 1947 az 1949-1972 között újravert, csaknem négymillió érmére került rá. Az érme hátoldalon körbefutó „Estados Unidos Mexicanos” (magyarul: Mexikói Egyesült Államok) kifejezés egy sast és egy kígyót fog közre.

A 36 mm átmérőjű igen dekoratív érme aranytartalma 90%-os, az arany mellett réz ötvöző anyagot tartalmaz. A bruttó súly: 41,67 gramm, a nettó színaranysúly: 37,5 gramm.

Az érme elérhetőségéről kérjük, érdeklődjön telefonon.  Jelenleg készleten!

Forrás: Forrás: tulving.about.ag, Conclude Zrt.

 

Befektetési aranyérme adás-vételi árfolyamainkat a percenként frissülő webáruházunkban találja.

Ha személyesen, készpénzért szeretne venni, vagy eladni befektetési aranyérmét, kérjük fáradjon be irodánkba, ahol azonnal tud üzletet kötni.

Válogasson több száz féle arany és ezüst modern numizmatikai és ajándék érméink közül a Conclude érmeboltjából! Az érmék többsége készletről, akár bankkártyás fizetéssel a helyszínen is megvehető.