Címlap Hírek Indiai segítség az aranynak: váratlan importenyhítés!

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Indiai segítség az aranynak: váratlan importenyhítés!
2014. december 02. kedd, 10:36

 

Conclude Daily Gold

Annak, hogy a svájci aranytartalék arányának növelését elutasító vasárnapi népszavazás miatt beszakadt sárganemesfém-árfolyam visszakapaszkodott pénteki nyitószintjére, az az egyik oka, hogy a világ Kína utáni második legnagyobb aranyfogyasztója, India hirtelen enyhítette az importkorlátozásokat.

Indiai aranyékszer-üzletben. Forrás: AFP, Conclude Zrt.

Amilyen gyorsan jött, olyan hirtelen lett vége az úgynevezett 80:20 százalékos indiai aranybehozatali korlátozásnak. Az indiai központi bank 2013. július 22-én írta elő, hogy amíg nem fogynak el az arany – elsősorban a mumbai repülőtéren veszteglő – raktárkészletei, addig a sárga nemesfém 20 százalékát exportálni kell, mindenekelőtt ékszer formájában. Az intézkedés célja az ázsiai ország rekordmértékű fizetésimérleg-hiányának mérséklése volt. Ám e korlátozás nemcsak az aranycsempészeket bátorította fel, hanem azzal számos kereskedő is visszaélt – emlékezett most vissza Bachhraj Bamalwa, az indiai ékszerészek szövetsége, az All India Gems and Jewelry Trade Federation igazgatója.

 


E szigorítást töröltette el az indiai kormány a Reserve Bank of Indiával múlt pénteken, méghozzá hivatalos indoklás nélkül.

A szigorítás eltörlésének elvileg nem lenne közvetlen hatása, viszont a piaci szereplők ebből a döntésből azt olvasták ki, hogy lesz hajlandósága az új indiai kormánynak az importvám szintjének enyhítésére, ami viszont növekvő indiai keresletet eredményezne és az arany árfolyamának is támaszt nyújthat.

A svájci népszavazás a svájci aranytartalék növeléséről elbukott ugyan, de ha tovább esne az arany ára a svájci jegybank nagyobb eséllyel jelenne meg vevőként az aranypiacon.

A tegnapi arany/ezüst mozgás rendkívül izgalmas volt. Először leesett a piac kb 2%-ot, de mivel elkezdték zárni a short pozíciókat, egyre magasabb szintekre ért a piac és stop loss hullámot indított el a shortosok körében, és végül 1143-ról 1218-ig szaladt fel az árfolyam, majd csendesen elkezdett lefelé csorogni. Az ezüst egészen drámai mozgást mutatott be. A napi mélypont után 11%-os erősödésre volt képes. Ezek a rendkívüli mozgások mutatják (előre jelzik), hogy amikor majd az arany/ezüst korrekciós fázisának vége lesz, az emelkedés akár igen gyors is lehet.


 

Az indiai enyhítésre az arany árfolyama visszatért a svájci nemleges népszavazás előtti szintre

Az indiai enyhítésre az arany árfolyama visszatért a svájci nemleges népszavazás előtti szintre; Forrás: Reuters, CNBC, Conclude Zrt.


 

Forrás: Reuters, CNBC, Conclude Zrt.

 

 

A fent említett részvények, kötvények, állampapírok a Conclude Bróker szolgáltatásaként megvásárolhatóak. Amennyiben megbízást szeretne adni, vagy további információkra van szüksége, kérjük hívja a Conclude csoport központi számát, vagy mobiltelefonszámaink valamelyikét
+36 1 799 7799 | +36 20 257 6442 | +36 20 257 2442