Címlap Hírek Újra száguldanak az aranybányák

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Újra száguldanak az aranybányák
2015. január 14. szerda, 15:15

 

Conclude Daily Gold

Az arany egy hónapja nem látott magasságokba kerülésével az aranybányák részvényei is elindultak felfelé, aminek következtében sokan már 2 számjegyű növekedést produkáltak az idén.

Forrás: www.ibtimes.com, Conclude Zrt.

Jól kezdték az évet az aranybányász cégek. A szektort jellemző Market Vektor Gold Miner index (GDX) is szépen teljesít 10% körüli emelkedéssel, de van olyan bányatársaság, ami már 50%-ot emelkedett az idén. Az iparág vezető cégei közül szemezgetünk az alábbiakban.

 

A világ legnagyobb aranybányász cége szenved leginkább, a Barrick Gold Corp (ABX) eddig nem tudott jelentősen emelkedni. Múlt csütörtökön a Macquarie Capital Markets erősen lehúzta a társaságot. Ron Stewart elemző 2,5 milliárd dolláros leírás lehetőségére figyelmeztetett, a csökkenő termelési profil és az igazgatóság szintjén meglévő problémák miatt. Ahogy a Financial Postban találóan megjegyezte: „A bányászok arról ismeretesek, hogy képesek lyukakat ásni, a nagy bányászok pedig hogy nagy lyukakat. A Barrick a legnagyobb aranybányász cég a földkerekségen, melynek sikerült egy olyan nagy pénzügyi lyukba beleásnia magát, amelyikből meglehetősen nehéz lesz rövid időn belül kikecmeregnie, hacsak nem emelkednek a nemesfém-árak”” Miners are known for their ability to dig holes; big miners dig big ones”.

A Barrick 6-6,5 millió uncia aranyat termelhetett 2014-ben, piaci értéke az utóbbi fél évben 41 százalékkal, 12,7 milliárd dollárra zuhant. Csak összehasonlításul: 2011-ben, amikor az arany unciája 1900 dolláron állt, a Barrick kapitalizációja 64 milliárd dollár volt.

A második legnagyobb aranybányász cég, a Newmont Mining Corp (NEM) értékének viszonylag hosszabb időt követően sikerült 10 milliárd dollár fölé mennie, miután az újévet 8% körüli drágulással kezdte.

A Newmont és a Barrick közötti tavalyi egyesülési tárgyalások kudarcáért mindkét cég a vállalati kultúrák összeegyeztethetetlenségét okolta, továbbá mindkét cégnek túl nagy az adósságállománya.

A világ legértékesebb aranybánya-társasága, a 16,2 milliárd dolláros kapitalizációjú vancouveri székhelyű Goldcorp (GG) idei termelése 2,95-3,1 millió uncia között lehet. Szemben a Barrick-kal, melynek két, bedöglött óriás projektje van Zambiában, valamint Chile és Argentína határán, a Goldcorp még mindig képes növelni kitermelését – legújabb projektje, az argentínai Cerro Negro arany- és ezüstbánya most fordul termőre, készletei 5,7 millió unciára rúgnak. A cég szintén 10% körüli emelkedéssel nyitott idén.

A Yamana Gold (AUY) és az Agnico Eagle Mines (AEM) hajtotta végre az aranyszektor legnagyobb akvizícióját tavaly, több mint 4 milliárd dolláros értéken megvéve az Osisko-nak a kanadai Quebecben lévő Malartic bányáját. A torontói székhelyű Yamana 4,7 milliárd, míg az Agnico 6,1 milliárd dolláros értékével a világ 7., illetve 10. legértékesebb aranybányász cége. Különösen a Kanadában, Finnországban és Mexikóban együttesen 9 bányával rendelkező Agnico részvényei kezdték fergetegesen, közel 20 százalékos drágulással az idei évet.

Az Afrikára fókuszáló, 6,9 milliárd dolláros értékű Randgold Resources (GOLD) azon kevesek egyike, mely részvényének árfolyama most magasabban áll, mint egy évvel ezelőtt, igaz, még így is jelentősen elmarad a több mint négy éve felállított történelmi rekordjától. Nagy a várakozás a Randgoldnak a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő Kibali bányájával kapcsolatban, emellett a cégnek még számos projektje van tervben. A papír az idén eddig 12%-ot hozott.

A 4,7 milliárd dollárt érő torontói Kinross Gold (KGC) részvényei az oroszországi aranybányáival kapcsolatos aggodalmak ellenére közel 14 százalékkal mentek feljebb az idén. A cég 2,6 millió unciás tavalyi termelésének közel a harmada, 720 ezer uncia Oroszországból származott. A cég teljesítménye tavaly siralmas volt, jelentősen alulmúlta az aranybányász cégek indexének a GDX-nek a teljesítményét.

A gyorsan növekvő, 5,7 milliárd dollár értékű kanadai Eldorado Gold Corp (EGO) bányászcég 11 százalékos idei drágulásába felvásárlási pletykák is belejátszottak. Az Eldorado Erdélyben szeretne bányát nyitni, emellett Kínában, Törökországban és Görögországban van jelen, hogy teljesítse idei 1,4 millió unciás célját.

A világ harmadik legnagyobb, 8,6 milliárd dolláros piaci értékű aranytermelője, az idén 20% fölött teljesítő AngloGold Ashanti(AU) részvényei azt követően drágultak, hogy erős harmadik negyedévi számokat tett közzé, egyúttal javította termelési kilátásait. Az AngloGold Ashanti 4,35-4,45 millió uncia aranyat termelhetett 2014-ben, annak ellenére, hogy egyrészt májusban eladta a namíbiai Navachab bányáját, másrészt a dél-afrikai földrengés miatt vesztesége keletkezett.

A dél-afrikai Gold Fields (GFI)  konzervatív 2 millió unciás termelést irányzott elő 2015-re, ami a 2014-es több hónapon át tartó munkabeszüntetés miatt nem meglepő. A cég küzd a magas termelési költségekkel, de 2014 év végéig sikerült lenyomniuk az AISC (all in sustaining cost) értékét 1090 dollár/unciára és az adósságukat is mérsékelték 137 millió dollárral, így az már „csak” 1,5 milliárd dollár. A GFI is már 20 százalék felett menetelt az idén.
 

A szintén dél-afrikai Harmony Gold(HMY) részvényeinek 44 százalékos árfolyam-emelkedése vitte el a pálmát az aranybányász cégek között, ami annak a megvalósíthatósági tanulmánynak tudható be, mely szerint 20 millió uncia aranyat lehet kitermelni a cég Pápua Új-Guineában lévő Wafi-Golpu bányájából.


Az aranybányaindex (GDX), Harmony Gold (HMY), Agnico (AEM), Barrick (ABX), Kinross (KGC), Newmont (NEM), Gold Fields (GFI) és a Goldcorp (GG) relatív teljesítménye 2015.01.01-2015.01.14.

Az aranybányaindex (GDX), Harmony Gold (HMY), Agnico (AEM), Barrick (ABX), Kinross (KGC), Newmont (NEM), Gold Fields (GFI) és a Goldcorp (GG) relatív teljesítménye 2015.01.01-2015.01.14.   Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.

 

Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.