Címlap Hírek Terjeszkedik a Goldcorp és az Acacia

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Terjeszkedik a Goldcorp és az Acacia
2015. január 20. kedd, 15:51

 

Conclude Daily Gold

Miközben a kanadai Vancouverben székelő Goldcorp a Probe Mines felvásárlásával növeli jelenlétét a Northern Ontario aranybánya-csomópontban, a Barrick Gold afrikai leányvállalata, az Acacia költségcsökkentései következtében nagyobb eséllyel terjeszkedhet a fekete kontinensen.

Chuck Jeannes, a Goldcorp vezérigazgatója. Forrás: Mining.com, Conclude Zrt.

 

A Goldcorp 440 millió USA-dollárért (526 millió kanadai dollárért) felvásárolja a már eddig is a 9,3 százalékos tulajdonában lévő Probe Mines fémkutató céget.  Ezzel a bányaóriás teljesen az ellenőrzése alá vonhatja a világ egyik legígéretesebb kanadai új bánya-kitermelési projektjét, a Borden Gold bányát, mely a Goldcorp-nak az Ontario megyei Timminsben lévő Porcupine bányájától 160 kilométerre terül el. „E tranzakció beleillik a Goldcorp hosszú távú stratégiájába, mely a már meglévő körzeteinkhez közeli növekedési lehetőségek biztosítására és az alacsony költségű, magas minőségű aranytermelésre fókuszál” – jelentette ki Chuck Jeannes, a Goldcorp vezérigazgatója a cég közleményében. A Probe Mines tulajdonosai 0,1755 Goldcorp-részvényt kapnak, ami 5 kanadai dollár értékű Probe-részvénynek felel meg. Az ügylet során a Golcorp mintegy 17 millió részvényt bocsát ki, a tranzakció értéke a Probe múlt pénteki záró árának 49 százalékára rúg.


„Ez egy kiváló kiszállási lehetőség a Probe Mines részvényeseinek, mivel a tranzakció jelentős felárral ismerteti el a Bordenben rejlő értékeket” – közölte a Probe Mines elnöke, Jamie Sokalsky, aki négy hónapja távozott a Barrick Gold elnök-vezérigazgatói posztjáról. A Goldcorp egyébként a múlt héten megállapodott a Coeur Mining-gal, hogy 105 millió dollárért értékesíti neki a Wharf nevű bányáját. E bejelentéssel egy időben a Golcorp azt is közzétette, hogy az Argentínában lévő Cerro Gold bányájának költségei – a dél-amerikai országban kialakult nehéz pénzügyi feltételek miatt – 2,7 milliárd dollárra nőttek.

Aranykitermelés az egyik Acacia-bányában. Forrás: Mineweb, Conclude Zrt.Eközben a 2014 negyedik negyedévében 181 ezer uncia arany felszínre hozatalával éves kitermelését közel 719 ezer unciára növelt londoni Acacia Mining (tavaly novemberig: African Barrick Gold) folytatta a termelési és controlling költségeinek csökkentését. Bár unciánkénti készpénzköltsége 732 dolláros rekordértéket ért el 2014-ben (a negyedik negyedévben 744 dollárt), míg a fenntartható módon számított  önköltsége (all-in-sustaining cost AISC) unciánként 1105 dollárt tett ki (a negyedik negyedévben 1088 dollárt), mindkét érték alacsonyabb a tervezettnél, ami lehetővé tette a cégnek, hogy készpénzállományát az alacsony aranyárak ellenére 7 millió dollárral javítsa. A Barrick Gold által több mint 60 százalékban tulajdonolt, annak afrikai részlegét menedzselő Acacia Tanzánia legnagyobb aranybányász cégeként most új aranykitermelő célpontokat és terjeszkedési lehetőségeket keres.  Brad Gordon elnök-vezérigazgató szerint az Acacia most Nyugat-Afrikában – jelesül Szenegálban, Ghánában és Maliban – próbál potenciális aranybányászati lehetőségeket, késői fázisban lévő kitermelési-fejlesztési projekteket felkutatni, Burkina Fasóban és a Tanzániához közeli Kenyában pedig már meglévő kitermelésbe beszállni. Költségcsökkentése, hatékonyságjavulása és pozitív készpénzhelyzete alapján az Acacia most jobb pozícióban vághat neki a terjeszkedéshez, aminek eredményeként néhány éven belül beléphet a millió unciás aranykitermelő bányacégek közé, amivel végképp kikerülne a Barrick Gold árnyékából.


Forrás: Mining.com, Mineweb, Conclude Zrt.

 

 1