Címlap Hírek Sharps Pixley-főnöki prognózis 2015-re: arany: 1321, ezüst: 18,56 dolláros átlagár

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Sharps Pixley-főnöki prognózis 2015-re: arany: 1321, ezüst: 18,56 dolláros átlagár
2015. január 21. szerda, 16:05

 

Conclude Daily Gold

Az arany unciánkénti átlagára 1321, az ezüsté 18,56, a platináé 1268, a palládiumé 876 dollár lehet 2015-ben Ross Norman, a londoni Sharps Pixley nemesfém-kereskedő cég elnök-vezérigazgatója szerint. Prognózisára azért érdemes odafigyelni, mert az ő előrejelzései jöttek be a legjobban az elmúlt években.

Ross Norman, a Sharps Pixley vezérigazgatója. Forrás: vimeo.com, Conclude Zrt.

 

Norman szerint a szerda reggel 1300 dollár körül mozgó arany ára 1450 dollárig is felmehet, mélypontját pedig 1170 dolláron érheti el – közölte a The London Bullion Market Association (LBMA) minapi körkérdésére. Norman eddig ötször találta el a legjobban a nemesfémek árfolyam-alakulását, négyszer pedig a másodiknak bizonyult.


A Sharps Pixley főnöke úgy véli, az év közepén várható amerikai kamatemelés már beárazódott. A fejlődő devizákkal szemben az arany még jobban teljesíthet, mint a dollárral szemben, így Norman biztos keresletet lát a fizikai arany iránt.

A sárga nemesfém már többször is került szorult helyzetbe, a kockázatok fokozódása esetén a befektetők mégis viszonylag hamar visszataláltak hozzá. Mindazonáltal Norman nem hiszi, hogy az arany ára 1450 dollár fölé mehetne jelentős termékinnovációk vagy ma még előre nem látható, negatív hatású gazdasági események nélkül. Még ha utóbbiak bekövetkeztének esélye a svájci jegybank múlt csütörtöki földcsuszamlásszerű döntése óta nagyobb is.

Norman az ezüsttel kapcsolatban még optimistább, a szerda reggel 18,275 dollár körül mozgó nemesfém idei átlagárát 18,56 dollárra várja, azzal, hogy évközben akár a 21,75 dolláros magasságokba is eljuthat. Ez néhány százalékponttal nagyobb emelkedés lenne, mint amennyivel (16 százalékkal) a szürke nemesfém az év elejétől drágult. Ezt ő annak tudja be, hogy az ezüst árfolyama általában gyorsabban megy felfelé, mint az aranyé (a sárga nemesfém az idén „csak” 9 százalékot hozott) – amit az is jelez, hogy az ezüstbe fektető ETF-k állománya is stabilabb, mint az aranyba invesztálóké.

Kevésbé bizakodó ugyanakkor Norman a platinával kapcsolatban. Sok elemzővel szemben ugyanis, akik platinából komoly kínálathiányra, s emiatt nagyobb áremelkedésre számítanak az idén, ő mindössze 1268 dolláros átlagárat tart valószínűnek (vagyis csökkenést a szerda reggeli 1284 dolláros jegyzéshez képest). Ami azt jelenti, hogy az év során továbbra is megismétlődhet az a mostani állapot, miszerint a platináért kevesebbet kell fizetni, mint az aranyért. Még ha Norman 1480 dolláros maximumár-prognózisa magasabb is a sárga nemesféménél.


Az erős fundamentumai miatt az elemzők által az utóbbi hónapokban legígéretesebbnek tartott palládium idei átlagárfolyama is a mostani szintjéhez közel, 876 dollár lehet Norman szerint, igaz, akár 975 dollárra is felmehet. E csúcs enyhén magasabban van, mint amennyit (10,9 százalékot) a palládium tavaly hozott – a nemesfémek között a legjobban teljesítve. A Sharps Pixley első embere úgy érzi, a palládiumnak– a világgazdaság viszonylagos gyengesége ellenére – vonzó kínálati-keresleti fundamentumai miatt az idei is jó éve lesz. Azt is hangsúlyozta, hogy az 1,4 millió unciára tehető kínálathiány képes lehet megtartani a palládium árát.

Az arany, az ezüst, a platina és a palládium elmúlt egy évi ármozgásai

Forrás: Mineweb, InfoMine.com, Conclude Zrt.

A Conclude gondolatai a magyarországi aranypiaci helyzetről 2015. január 21.-én: A tavaly közel 19%-os emelkedés után, az idén eddig 14%-ot emelkedett az arany forintban számolva. Ez meghozta a profitrealizálókat. Számos befektető vonzónak érzi azt a lehetőséget, hogy fizikai aranyát értékesítse annak reményében, hogy az év folyamán a mostaninál olcsóbban visszavásárolhatja. A távolabbi kilátásokat tekintve viszont jól látszanak a fizikai aranyvásárlás igazi mozgatórugói: a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben aranyba szívesen fektetnek az emberek, továbbá az euróba és más devizákba vetett hit folyamatosan csökken. Minderre még rátesz egy lapáttal az orosz-ukrán konfliktus és a többi geopolitikai feszültség. Feltehetően még az idén elérjük a 12.000 forint fölötti grammárat.

Forrás: Mineweb, InfoMine.com, Conclude Zrt.