Címlap Hírek Mely aranybánya-cégek profitálnak leginkább az olajáresésből?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Mely aranybánya-cégek profitálnak leginkább az olajáresésből?
2015. január 22. csütörtök, 08:59

 

Conclude Daily Gold

A Newmont Mining, a Kinross Gold és a Yamana Gold profitálhat a leginkább az olajáresésből a nagyobb észak-amerikai aranybányász-cégek közül – vélik a Cowen and Company elemzői.

Forrás: www.mineweb.com, Conclude Zrt.

Minden egyes 10 dolláros hordónkénti olajárcsökkenés a Newmont Mining unciánkénti operatív költségét 28, a Kinross Goldét 38, míg a Yamana Goldét több mint 23 dollárral mérsékelheti, ami az egy részvényre jutó nyereségük értékét 0,16, 0,06 és 0,03 dollárral emelheti – becsüli a cég két elemzője, Graf és Levental által a befektetőknek írt levelükben.


Kevésbé hat az olajár-esés a többi nagy cég közül pl. a Barrickra, a Goldcorpra és az Agnico Eagle-re. A Barrick olajszükséglete ugyanis mintegy felét unciánként 85 dolláron a következő három évre lefedezte, míg a Goldcorp kitermelésének többsége földalatti, mely kevésbé függ az olajtól, ráadásul a mexikói tevékenységük esetében kedvezőtlen, hogy a dízelolaj-árakat a mexikói kormány szabályozza.  Emiatt minden egyes 10 dolláros hordónkénti olajárcsökkenés csak körülbelül 12 dollárral mérsékli az operatív költségeket – ez az egyik legalacsonyabb szint az iparágban. Ugyanez a helyzet az Agnico Eagle-lel, mely relatíve kevés olajat használ, mivel a földalatti kitermelés kevesebb dízel felhasználással jár, és őt is érinti a mexikói és finn hatóságok dízelre vonatkozó árszabályozása.

A lényegi összefüggés tehát, hogy a felszíni kitermeléssel üzemelő bányák dízel költsége a teljes költségen belül 35-40%-ot reprezentál, míg a mélységi bányaüzemek dízelfelhasználása (már amelyik villamosítva van) az összes költségen belül mindössze 13-17%-ot tesz ki. Ezen kívül figyelni kell, hogy mely cég rendelkezik olaj/dízel fedezeti pozíciókkal, milyen szinteken és hogy van e a tevékenységének országában dízelre vonatkozó árszabályozás érvényben.


Forrás: Mineweb, Conclude Zrt.