Címlap Hírek Az ADM 1,3 milliárd dolláros felvásárlásával az Olam top-kakaófeldolgozóvá válhat

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az ADM 1,3 milliárd dolláros felvásárlásával az Olam top-kakaófeldolgozóvá válhat
2015. január 29. csütörtök, 13:28

 

Conclude Daily Gold

A szingapúri székhelyű Olam International Ltd 1,3 milliárd dollárért megveszi az Archer Daniels Midland (ADM) kakaóüzletágát, amivel bekerül a növekvő csokoládé-biznisz globális beszállítóinak elitjébe.

https://www.conclude.hu/img/jan152901.jpg

Az Olam történetének legnagyobb tranzakciója száznyolcvan fokos fordulat ahhoz képest, hogy két évvel ezelőtt még a short-ügyletekben utazó Muddy Waters Research erősen javallotta a társaság részvényeinek eladását, megkérdőjelezve annak könyvelési gyakorlatát. E kritika hatására a kakaófeldolgozó cég – a szingapúri kormány által tulajdonolt, 2014 végén 223 milliárd dollár nettó értékű befektetési portfoliót kezelő Temasek Holdings segítségével – megváltoztatta stratégiáját.


A társaság ugyanakkor 176 millió dollárt fizetne egy amerikai földimogyoróban érdekelt cégért – tette közzé néhány hete. Az Olam szerint mindkét tranzakció egyszeri üzleti lehetőség, melyeket nem valószínű, hogy a 2015. június 30-án záruló pénzügyi évben hasonlóan nagyok követnének.

Széleskörű beágyazottságának köszönhetően az Olam az Afrikában termesztett kakaóbab vezető exportőre. Ezen felül Ázsiában is erős, az elsősorban Indonéziából és Pápua Új-Guineából beszerzett, évi 100 ezer tonna feletti mennyiségével. A most beharangozott tranzakciók révén Elefántcsontparttól Szingapúrig nyolc gyár is az Olam tulajdonába kerül, amivel a kakaóital, -por és -vaj egyik legnagyobb globális feldolgozójává és beszállítójává válhat, részesedése a világ kakaófeldolgozó kapacitásából 16, míg a teljes babtermelésből több mint 20 százalék fölé mehet – közölték az Olam vezetői. Ezzel a cég az iparág olyan óriásainak támasztana versenyt, mint a Barry Callebaut AG és a Cargill Inc.

Az Olam különösen a feltörekvő piacok növekvő csokoládé-fogyasztásából kíván profitálni, azt remélve, hogy a növekvő kereslet miatt a globális feldolgozó kapacitások az évtized végéig több mint 15 százalékkal bővülhetnek. 

Az utóbbi években a kakaóőrlésben dúlt heves verseny. A legnagyobb termelők növelték ázsiai kapacitásaikat, hogy minél több vaj és por álljon a rendelkezésükre ahhoz, hogy azokból csokoládétáblákat és -italokat készítsenek. Annak ellenére, hogy a termelők marginját a növekvő, volatilis kakaóbab-árak jegelték.

Az ADM néhány hónappal az Olam-deal előtt 440 millió dollárért értékesítette kisebb, alulteljesítő csokoládé-egységeit a riválisának számító Cargillnak. Egyúttal az ADM tőkeátcsoportosítást hajt végre, hogy a kakaóüzletben megszokottnál nagyobb megtérülési potenciált és kisebb volatilitást érjen el, le nem kötött tőkéjét pedig felossza részvényesei között – közölte az ADM elnök-vezérigazgatója, Patricia Woertz.

A tranzakciótól az Olam nyeresége növekedését és szabad cash-flowjának pozitívvá válását várja a – júliusban induló pénzügyi évének második negyedévére tehető – pénzügyi zárást követő első teljes pénzügyi évében. Rövid távon azonban a cash-flow még negatívba fordulhat, miután a cég az ADM  vételárát – pénzügyi tanácsadója, a JP Morgan útmutatásai alapján – részben készpénzből, részben hitelkeretéből finanszírozza.


Forrás: Reuters, Conclude Zrt.