Címlap Hírek Érdemes már beszállni a cukor befektetésbe?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Érdemes már beszállni a cukor befektetésbe?
2015. február 06. péntek, 09:39

 

Conclude Daily Gold

A szűkülő kínálat és a világ legnagyobb cukortermelőjének számító Brazília adóemelései megtörhetik a cukor árának 2011 közepe tartó csökkenő trendjét.

Forrás: www.topnews.in, Conclude Zrt.

 


Harmadik egymást követő évben csökkenhet a világ cukortermelése a 2015. október 1-jétől 2016. szeptember 30-áig tartó szezonban, ráadásul az előzőekénél nagyobb mértékben, mivel a 2011 közepe óta egyre alacsonyabb árak miatt cukorfeldolgozók zárhatnak be, s ez jelentős kínálatcsökkenést idézhet elő – véli a Platts Kingsman.

A befolyásos elemző csoport a 2015-16-os szezonra kiadott első előrejelzésében azt becsüli, hogy a világ cukortermelése 5,25 millió tonnával maradhat el a fogyasztástól – ez hat éve nem látott mértékű egyensúlytalanság. A termelés egyre távolodik a 2012-13-as szezon 180,67 milliós csúcsától, az ideihez képest például a következő szezonban 2 millió tonnával, 177,1 millióra eshet, elsősorban azért, mert a kitartóan alacsony értékesítési árak nyomás alá helyezik a termelői marginokat.

„Annak ellenére, hogy számos kormány erőfeszítést tesz a mezőgazdasági jövedelmek megvédése érdekében, az alacsonyabb cukorárak hatással vannak a malmok profitjára és a kistermelők bevételére” – indokolta a Kingsman. Szerinte ennek közvetlen következménye a feldolgozók csődje Brazíliában, a cukornád-termés folyamatos csökkenése Indiában és Pakisztánban, az alacsonyabb beruházási ráták és ültetvény teljesítmények Mexikóban és Brazíliában, valamint a kisebb termőterület az Európai Unióban.

Igaz, a fogyasztás is csak a trendtől valamelyest elmaradó mértékben, 1,7 százalékkal nőtt, mivel az alacsonyabb olajárak a cukor nagyobb vásárlóinak számító olajexportőr országok közül többnek – mint például Nigéria és Oroszország – keresletét is visszavetette.

A termelés/felhasználás szaldója – négy év, több mint 30 millió tonnára növekedett többlete után – Kingsman szerint deficitbe fordulhat, igaz, az idei szezonban még csak 120 ezer tonnával, de a következő szezonban már igen tetemesen. Az ausztrál Green Pool nevű elemző cég 5,02 millió tonnás deficitet jósol 2015-16-ra, bár véleményével csínján kell bánni. Míg ugyanis a Kingsman prognózisa az októbertől szeptemberig tartó szezonon alapul, addig a Green Pool a helyi piacok marketing éveinek elegyét használta, ami például a legnagyobb cukortermelő Brazíliában áprilistól márciusig tart. Mindenesetre mindkét elemző cég jelentős deficitet vár, ami szépen megindíthatja a készletek apasztását.

A dubai cukorkonferencián Jamal Al Ghurair a dubai Al Khaleej cukorfinomító ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a fehér cukor tonnája valószínűleg továbbra is 50-60 dollárral kerül majd többe a nyerscukorénál. Hozzátéve: „E prémiumot ugyanakkor a finomítói többletkapacitás lefelé nyomhatja”. Az Al Khaleej 1,5 millió tonnás nyerscukorkészlettel rendelkezik, beleértve azt a mennyiséget, amely éppen úton van a finomítója felé. Ghurair konszolidációt tart szükségesnek a finomítói üzletágban, annak érdekében, hogy csökkenjen a finomítók nyereségességét csökkentő többletkapacitás. „Jelenleg a túlélés az egyetlen célunk, nem a terjeszkedés” – jellemezte a helyzetüket.

Meglehet, azonban, hamarosan fordulat állhat be a cukor árában. A brazil kormány ugyanis literenként 0,12 dollárcentre emelte a benzinre kivetett úgynevezett Pis/Cofins szociális adót, egyúttal visszahozta a literenként 0,10 centes Cide üzemanyag-adót. Emiatt a nyerscukor-etanol konverzió fontonkénti (1 font=45,35 dekagramm) egyenértéke 18 cent fölé ment ha enyhén is, de növelve ezzel a dél-amerikai ország nehéz helyzetben lévő cukornád-feldolgozóinak nyereségességét. 

A Fitch Ratings szerint a víztartalmú etanol literje 0,15 dollárcenttel drágulhat, igaz Brazíliában az etanol még így is nagyjából 30 százalékkal olcsóbb a benzinnél. Az a tervezett brazil kormányzati intézkedés pedig, mely 25-ről 27,5 százalékra növelné a benzinbe kötelezően bekevert etanol részarányát, tovább emelheti az etanol iránti keresletet. 

Az adóemelések miatti magasabb etanolárak hatására a brazil cukornád-feldolgozók immár termésük nagyobb részéből készítenek bioüzemanyagot, mint cukrot – véli a Fitch. Márpedig ez fordulatot hozhat az édesítő árának lefelé menő trendjében. A jelenlegi 16,6-ról 18 cent fölé mehet az a szint, amelyen a cukornád feldolgozóknak pénzügyi szempontból egyenlő mértékben érheti meg etanolt vagy cukrot előállítani. Márpedig ez az árszint közel 25 százalékkal magasabb a nyerscukor csütörtöki, márciusi szállítású New York-i határidős jegyzésénél.  

A cukor/etanol áremelkedés most már nagyon kéne, hiszen rendkívül feszültté válhat a cukros cégek pénzügyi helyzete 2015-ben – figyelmeztet a Fitch, mely tavaly novemberben a leminősítést valószínűsítő negatív kilátást adott az egész latin-amerikai cukor- és etanolszektornak.

 

 

A cukor árának csökkenő trendje 2011 közepe óta tart

 

Forrás: agrimoney.com, finviz.com, Conclude Zrt.


 

A cukorpiaci befektetési lehetőségeket ez az írás foglalja össze.

 

 

Forrás: agrimoney.com, finviz.com, Conclude Zrt.