Címlap Hírek Amerikai óriás agrárcégek nyomulása Ukrajnában

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Amerikai óriás agrárcégek nyomulása Ukrajnában
2015. február 10. kedd, 11:12

 

Conclude Daily Gold

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank pénzügyi segítsége révén – és az EU áldásával – a háborús Ukrajna mezőgazdasága a GMO-termékek fő előállítójának számító Monsanto, valamint olyan nagy amerikai cégek, mint a Cargill és a Dupont fennhatósága alá kerül.

Forrás: tudnodkell.info, Conclude Zrt.

 

Úgy tűnik az USA Ukrajnában egyelőre nem katonai bázison, hanem például a génmódosított növények (GMO) termesztéséről elhíresült amerikai cégen keresztül szerez politikai befolyást.  Bár a Monsanto által bejelentett 140 millió dolláros magtermesztési projekt nem GMO-s magvakra vonatkozik, azért ezt sokan kétkedéssel fogadják, annál is inkább mert maga a Monsanto elnökhelyettese nyilatkozta egy 2013 év végi konferencián, hogy bár jelenleg hagyományos magvak termesztésével indulnak, de „reméli hogy a jövőben az ukrajnai farmerek is megismerkednek a modern biotechnológia által kínált eszközökkel”. A Monsanto-kirendeltség megnyitása csak egy évvel előzte meg az IMF és a Világbank tavalyi 17 milliárd dolláros kölcsönt folyósítását a háború sújtotta országnak. Korábban Ukrajnában tilos volt a magáncégek földvásárlása, de ezt a korlátozást Kijev feloldotta. Ukrajna Eu társulási szerződése bár kizárja a genetikailag módosított növények termesztését, de van egy klauzula, ami kifejezetten promótálja az agrár célú biotechnológiai kutatásokat. Sokan erre a klauzulára úgy tekintenek, mint amin keresztül idővel be lehet „csempészni” a GMO technológiát először Ukrajnába majd az egész EU-ba.


Az amerikai terjeszkedés válasz a kínaiak korábbi agresszív mezőgazdasági hitellel kombinált területfoglalására.

De persze nemcsak amerikaiak próbálnak pozíciókat szerezni ukrán termőföldfronton, hanem kis túlzással mindenki rámozdult a zsíros földekre, szaudi, luxemburgi, svájci, ciprusi cégeken/befektetési alapokon keresztül óriási földek kerülnek külföldi befektetők birtokába.

Termőföld bizniszek Ukrajnában a befektető országok szerint és nagyobb mezőgazdasági befektetők listája Forrás: Oakland Institute.org

Forrás: Frederic Mousseau Oakland Institute, Conclude Zrt.


 

Ugyanakkor az eddig a GMO-t elutasító EU és különösen Magyarország szempontjából nagy veszélyt jelentene, hogyha Európa hátsó udvarában óriási méretekben megkezdődne a genetikailag módosított növények termesztése. A GMO-s áruk jóval olcsóbbak lesznek, és ha majd egyszer eljön egy nagy árupiaci áremelkedés könnyű lesz lenyeletni a „GMO békát” az alacsonyabb árakért cserébe. Ráadásul az amerikai példákból tudni lehet, szinte lehetetlen megakadályozni a nem GMO-s ültetvények GMO-s pollennel való szennyeződését.

Forrás: Frederic Mousseau Oakland Institute, Conclude Zrt.