Címlap Hírek A De Beers lehet az Anglo koronaékszere

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A De Beers lehet az Anglo koronaékszere
2015. február 17. kedd, 11:19

 

Conclude Daily Gold

A De Beers gyémánt-részlege – megelőzve a réz-divíziót – tavaly már a második legnagyobb mértékben járult hozzá az Anglo-American nyereségéhez.

Forrás: Mineweb, Conclude Zrt.

 

A De Beers a legjobb úton halad afelé, hogy az Anglo American globális bányászcég gyémántipari koronaékszere legyen, kilátásai ugyanis minden más fém-divízióénál fényesebbek. 2014-es profitja több mint harmadával lett nagyobb az előző évinél, miközben anyacége, az Anglo nyeresége –a vas, a réz és a szén árfolyamának zuhanása miatt – negyedével esett. Mindezek következtében a gyémánt-részleg járult hozzá a második legnagyobb mértékben a vállalatcsoport profitjához, szűkítve a távolságot az Anglo zászlóshajójának számító vasérc-biznisztől.


A divízió fejlődése drámai. A De Beers 2013-ben még az Anglo-csoport adózás és kamatfizetés előtti eredményének (EBIT) 15 százalékát adta, a vasérc-üzletág pedig a 47-et. Tavaly viszont a gyémánt-divízió már a csoport 5 milliárd dolláros EBIT-jának 28 százalékát adta, míg a vasérc-részleg hozzájárulása 40 százalékra esett.

A De Beers az öt éve kisebb megszakításokkal emelkedő gyémántárak mellett abból kovácsolt tőkét 2014-ben, hogy sikerült mérsékelni a kitermelési költségeit fő felségterületein, Dél-Afrikában és Kanadában. Ugyanakkor a divízió profitját az is növelte, hogy gyémántforgalmát USA-dollárban számolja el, mely erősödött a dél-afrikai randdal és a kanadai dollárral szemben. Globális gyémánteladásai 4 százalékkal, mintegy 26 milliárd dollárra nőttek és Gareth Mostyn, a De Beers pénzügyi vezetője 3-4 százalékos további emelkedést vár 2015-ben.

„Az a tény, hogy mi jól teljesítettünk, míg az Anglo többi részlege a gyenge árupiaci jegyzések miatt gyengébben, igazolja az Anglo diverzifikált modelljének életképességét” – hívta fel a figyelmet Mostyn, hozzátéve: „remélem, a többi árupiaci termék is elkezd jobban szerepelni, miközben mi a mostani teljesítményünk fenntartására összpontosítunk”.

A De Beers már két évvel korábban elérte az Anglo-csoport vezérigazgatója, Mark Cutifani által elé 2016-ra kitűzött profitabilitási célt, a 15 százalékos tőkearányos megtérülést, miközben például a platina-részleg, az Amplats vezérigazgatója a múlt héten azt mondta, ugyanez nekik még legalább három évbe is beletelhet.

„A De Beers gyorsan átveheti a zászlóshajó szerepét a vas- és mangánérc-divíziótól, melyek profitja az alacsony termékárak következtében tovább eshetnek, a De Beers viszont továbbra is erős eredményt érhet el” – jegyezték meg az Investec elemzői.

Az éveken át emelkedő gyémántárak 2014-2015 fordulóján kicsit megtorpantak, amiért Mostyn az átmeneti kínálati bőséget és a lassuló kínai keresletnövekedést okolta. A demokrácia melletti októberi és novemberi hongkongi tüntetések ugyancsak visszafogták a kiskereskedelmi gyémánteladásokat. Mostyn óvatosan optimistán nyilatkozott arról, vajon az árak ismét emelkedésnek indulhatnak-e az idén. „Alkalmazkodnunk kell ahhoz, hogy jelentős mennyiségű gyémánt árasztja el a piacot az év végéig, de a fundamentumok alapján az idén is erős évre számítunk.”


Forrás: Mineweb, Conclude Zrt.