Címlap Hírek Meglódultak a bányák határidős aranyeladásai. Nő a globális arany fedezeti könyv.

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Meglódultak a bányák határidős aranyeladásai. Nő a globális arany fedezeti könyv.
2015. március 30. hétfő, 10:07

 

Conclude Daily Gold

103 tonna fizikai arannyal nőttek az aranybánya-társaságok határidős eladásai tavaly, 2013-hoz képest. Ekkora pozíció-emelkedésre 1999 óta nem volt példa, ami arra utal, hogy a szektor egy része áreséstől tart.

https://www.conclude.hu/img/mar153001.jpg

 

A tavaly év végéhez közeli becslések még 42-52 tonnáról szóltak, ám azt követően a Mexicangold és a Fresnillo ezüstbányász társaság a következő ötévi kitermelésükből 47 tonna értékesítésére kötöttek határidős fedezeti ügyleteket, bebiztosítva magukat az arany esetleges árfolyamcsökkenése ellen. Emellett az orosz Polyus Gold nagyobb, tavaly júliusban bejelentett fedezeti ügyletei is hizlalták a nemesfém hedge book-ot – állapította meg a Société Générale és a GFMS a negyedéves, a Global Hedge Book elemzésükben. A 2014. évi 103 tonnás növekedésből 85 tonna köszönhető a Fresnillónak és a Polyus Goldnak, az ő megbízásaik teszik ki a fennálló globális árfolyamfedezeti ügyletek több, mint felét.


„Figyelemre méltó, hogy a hedge book-ban lévő tranzakciók a határidős kontraktusoktól eltolódtak az opciós ügyletek felé” – állapította meg a jelentés. A két legnagyobb fedező, a Polyus Gold és a Fresnillo ugyanazt a struktúrát alkalmazta.

A hedging, illetve az aranytermelés jövőbeni eladása lehetővé teszi a bányászcégeknek, hogy rögzítsék az árfolyamot. Ez megvédi őket az esetleges aranyáreséstől, ugyanakkor el is zárhatja őket attól, hogy tőkét kovácsoljanak az emelkedésből.

A korábban több ezer tonna méretű globális fedezeti könyv az arany árfolyamának felívelő szakasza során rekord alacsonyra csökkent, mivel a bányászcégek dollár milliárdokat költöttek a túl alacsony szinten nyitott árfolyam fedezeti ügyleteik zárására.

Conclude kommentár: A közelmúlt arany árfolyam esésére a Polyus-on és néhány egyéb kisebb termelőn kívül senki sem mert fedezeti pozíciókat nyitni, hanem inkább mindenki a költségeit igyekezett csökkenteni, hiszen a bányatársaságok menedzsmentjében még élénken él a hedge költség miatt tiltakozó részvényesek haragja.

Emelkedő trendben a részvényesek a bányabefektetés által kínált tőkeáttételből (a fizikai aranybefektetéshez képest) szeretnének részesedni és nem pedig egy szerényebb biztos profitot bezárni. A bányatársaságok menedzsmentje ebben némiképp ellenérdekelt, hiszen ők egy beeső aranyár mellett is szeretnék a cégük készpénzpozícióját biztonságban tudni. Ez egy örök dilemma. A GFMS és a Société Générale elemzői szerint a közelmúltbeli adatok arra utalnak, hogy a globális hedge könyv mérete ismét növekedésnek indulhat, ezáltal előre hozva a jövőbeni aranykínálatot.

Forrás: Reuters, Conclude Zrt.