Címlap Hírek Hatéves mélyponton a cukor ára

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Hatéves mélyponton a cukor ára
2015. március 31. kedd, 14:46

 

Conclude Daily Gold

A korábbinál is lejjebbről indulhat felfelé a cukor ára, miután hat éve nem látott alacsony szintre esett arra, hogy a Green Pool elemző cég a fő cukortermelő Brazília kilátásainak jelentős javulására hivatkozva előző előrejelzéséhez képest 2 millió tonnával kisebb globális termelési deficitet vár.

Forrás: www.commodity.blacktigergroup.com, Conclude Zrt.

 

A nyerscukor májusi határidős kontraktusa fontonként (1 font=45,35 dekagramm) 12 dollárcentre csökkent New Yorkban, ilyen olcsó 2009 januárja óta nem volt.  Elemzők szerint az áresést alapvetően az váltotta ki, hogy a Green Pool szerint a világ cukortermelésében a 2010-11-es szezon óta tapasztalt kínálati többlet a következő, idén október 1-jétől 2016. szeptember 30-áig tartó évadban kevésbé fordul át kínálati hiányba, mint ahogy eddig gondolták. Az ausztrál székhelyű elemző cég 5 millióról 2 millió tonnára vitte le a következő szezonban várható globális cukordeficitet, miközben a mostani szezon többletét 10 ezer tonnával, 1,739 millióra vitte fel.


A kínálati oldal javulása annak köszönhető, hogy a világ legnagyobb cukortermelőjének számító Brazília termelésének 90 százalékát adó közép-déli régió 2,1 millióval több, 32,5 millió tonna édesítőt állíthat elő. A brazil reál dollárral szembeni idei 18 százalékos leértékelődése miatt a cukor termelése sokkal kifizetődőbb, mint az etanolé – mutatott rá a Green Pool –, miután a brazilok a cukrot – ellentétben az etanollal – főként exportra termelik.  Emiatt a dél-amerikaiak növelhetik a cukor termelését az etanol rovására.

Ugyancsak emelte – 10 millió tonnával, 580 millióra – a csoport a Brazília közép-déli régiójának 2015-16-os cukornád-termelésére vonatkozó előrejelzését, mivel szerinte az utóbbi hetek esőzései eloszlathatják a szárazsággal kapcsolatos korábbi aggodalmakat. Emiatt a Sucden Financial brókercég szerint számos elemző javíthatja prognózisát.

A Green Pool ugyanakkor Indiától is 800 ezer tonnával több, 25,5 millió tonnányi cukortermelésre számít a következő évadban, amiatt, hogy Mumbai emelte a cukornád hatósági felvásárlási árát.

Brazília és India termelési többlete bőven ellensúlyozhatja, hogy Kína 1,1 millió tonnával kevesebb, 10,5 millió tonna cukrot állíthat elő, amit a Marex egy minapi, Nanningban megrendezett konferencián az ottani termőterületek és terméshozamok csökkenésével indokolt.

Kína 5 ezer jüan körüli tonnánkénti cukortermelési költsége mintegy 250 dollárral magasabb a világátlagnál, mely miatt az ázsiai birodalom inkább új finomítókat épít, mint cukorgyárakat, belátva, hogy olcsóbb importálnia a cukrot, mint termelnie.

 

Egyre olcsóbb a cukor tőzsdei jegyzése 2009-2015; Forrás: www.commodity.blacktigergroup.com, Conclude Zrt.

 

Forrás: Agrimoney.com, Conclude Zrt.