Címlap Hírek Történelmi mélypont közelében az arany inflációval korrigált dollárárfolyama

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Történelmi mélypont közelében az arany inflációval korrigált dollárárfolyama
2015. április 28. kedd, 09:55

 

Conclude Daily Gold

Az aranynak a tényleges inflációval korrigált dollárárfolyama a 2001-ben indult, 12 évig tartó rally közeli szinteken áll – állítja az amerikai kormányzati adatokat is elemző Shadow Government Statistics. Ezzel azt sugallva, hogy a hónapok óta stagnáló sárga nemesfém előbb-utóbb drágulásba kezdhet.

Forrás: www.geourdu.co, Conclude Zrt.

Sok kritika éri a kormányok által közzétett inflációs adatokat, mondván, azok mást mutatnak, mint amit az átlagemberek a boltokban érzékelnek. Az USA-ban az egészségügyi és a felsőoktatási kiadások például sokkal jobban nőttek, mint a 2015. márciusi 0,2 százalékos éves amerikai infláció, számos élelmiszer pedig ijesztő röppályát írt le – a darált marhahús ára például 2010 óta megduplázódott.

 


Eközben az arany ára durván harmadával esett az elmúlt három évben, 4-5 hónapja pedig stagnál. De vajon ez egyúttal kedvező belépési szint is? Ennek megítélésére jó módszer lehet a tényleges inflációval korrigált, azaz a reál-árfolyamot kiszámolni. Igaz, a fogyasztóiár-indexet 1980 óta tucatnyi alkalommal módosították, idén pedig új becslési rendszert vezettek be, s a nem-kormányzati közgazdászok többsége úgy véli, e módosítások hatására az inflációs adatok kevésbé lettek pontosabbak.

Mindenesetre a John Williams által működtetett – az amerikai kormány által közzétett gazdasági adatokat és jelentéseket, valamint a magánszektor bizonyos számait elemző,– Shadow Government Statistics az 1980-as fogyasztóiár-index metódus alapján kiszámolta az arany 2015. márciusi dollárárát. Következtetése: a sárga nemesfém jelenlegi, inflációval korrigált dollárárfolyama a 2001-es szintnek felel meg, melyet 12 éves rally követett. Más megközelítésben: az aranyárfolyam még azt az 1975-ös szintet sem éri el, amikor tartását az USA-ban ismét legálissá tették. 

Az arany havi átlagos dollár reálárfolyama a 2001-ben kezdődött rallyhoz közeli szinteken áll a shadowstats.com szerint. forrás: CaseyResearch

Forrás: Casey Research, Conclude Zrt.


Egyszóval, reálértéken az arany drasztikusan alulértékelt, vagyis ezen összefüggés alapján itt lehet az ideje a vételének.

Conclude komment: A cikkben szereplő Shadow Statistics-t többen azzal vádolják, hogy jelentősen túlbecsüli az inflációt. Az igazság az, hogy a kormányzatnak érdekében áll olyan infláció számítási metódust választani, ami alulbecsüli a tényleges inflációt, ezzel ellentétes lehet a Shadowstats érdeke, hogy a figyelem rávetüljön. Az igazság valahol a kettő között lehet. Mégis érdemes elgondolkozni azon, hogy a „tényleges” inflációs statisztikák használatával vajon mennyire túlértékelt egyes eszközök, pl. az arany árfolyama.

Forrás: Casey Research, Conclude Zrt.