Címlap Hírek Kezd túlértékeltté válni a kakaó tőzsdei ára

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Kezd túlértékeltté válni a kakaó tőzsdei ára
2015. április 29. szerda, 10:32

 

Conclude Daily Gold

A kakaó a gyengülésnek indult dollár és a vártat meghaladó őrlési eredmények miatt drágulásnak indult, de ha az elefántcsontparti termés rekord közeli lesz, az áremelkedés hamarosan esésbe válthat. Kedden már újfent a 3000 dollár/tonnás szintet ostromolta a kakaó tőzsdei jegyzése. Ha jelentősebben áttöri, érdemes megfontolni a kakaó shortolását.

https://www.conclude.hu/img/jul142801.jpg

A kakaóárak annak ellenére emelkedtek jelentősen, hogy a kakaóbabok iránti kereslet mérséklődött Ázsiában, e kontinensen az őrlés nagyobb mértékben csökkent, mint Európában vagy Észak-Amerikában. A Cocoa Association of Asia adatai szerint az idei első negyedévi 144,7 ezer tonnás ázsiai kakaóőrlés 9,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól, ami még kedvezőnek is tekinthető, ha azt vesszük, hogy számos befektető még ennél is nagyobb arányú, 15 százalékos csökkenésre számított. Malajzia 27,5 százalékkal kevesebb őrölt mennyiségről számolt be, mint egy éve.

 


Ezzel szemben az észak-amerikai őrlés „csak” 5,8, míg az európai 1,6 százalékkal esett vissza idén január-március között. Összességében, az őrölt mennyiségek alapján ez volt a leggyengébb évkezdet 2010 óta.

Mindazonáltal a kakaó júliusi határidős tonnánkénti árfolyama New Yorkban kedden már 2947 dolláron is állt – ez hat hete nem látott magasságú záró érték. A dollár gyengülése szerepet játszott a New York-i felülteljesítésében, az ugyanis javítja a dollár elszámolású szállítmányok exportpiaci versenyképességét.
 

Az árfolyam várakozások tekintetében óvatosságra int Edward George, a nyugat-afrikai Ecobank árupiaci kutató részlegének vezetője. Az árak csökkenésbe fordulhatnak szerinte, ha több országban – jelesül a fő kakaótermesztő és -exportőr Elefántcsontparton – a termelés erős lesz. Márpedig erre minden esély megvan, különösen, ha az ország kakaópiaci szabályozó hatósága emeli a kistermelői felvásárlási árakat, a termelés akár 2 millió tonna is lehet a következő szezonban. Ennek az időjárás is kedvezhet – emelte ki Jack Scoville, a New York-i székhelyű Price Futures szakértője. Az elefántcsontparti termelők nagyon erős terméshozamban reménykednek, így a szállítandó kakaó mennyisége továbbra is meghaladhatja a tavalyit.

„Nem világos, mi történik Ghánában” – mondta George. Félő, hogy a második legnagyobb kakaótermesztő ország termelése a szeptember 30-áig tartó mostani szezonban nemcsak a szárazság miatt maradhat el jócskán a tavalyitól, hanem a permetezésre és műtrágyázásra adott állami támogatások megvonása hatására is.

Forrás: agrimoney.com, Conclude Zrt.