Címlap Hírek A torontói tőzsdén a Royal Canadian Mint ezüst befektetési jegye

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A torontói tőzsdén a Royal Canadian Mint ezüst befektetési jegye
2015. május 08. péntek, 09:30

 

Conclude Daily Gold

Rugalmas és alacsony költségű instrumentumot kínál a Royal Canadian Mint az ezüstbefektetőknek. A 2012 novembere óta működő ezüst befektetési jegyei (ETR) az egyik legnépszerűbb fizikai ezüst fedezetű, tőzsdén kereskedett termékek.

Forrás: YouTube, Conclude Zrt.


Mindegyik ETR (angolul: exchange-traded receipt) közvetlen befektetői tulajdont testesít meg a Royal Canadian Mint (RCM) által letétkezelt ezüstrudakban – ismertette Steve Higgins, aki az ETR-k kivitelezéséért, fejlesztéséért és kezeléséért felel – ebben különböznek az ETF-ktől, illetve egyéb alapoktól. Az RCM az ezüstöt különböző formákban tartja, beleértve a végtermékeket: 100 és 1000 unciás rudakban, egy unciás Silver Maple Leaf érmékben és közbülső termékekben, mint például ezüst lapkákban, veretlen 1 unciás ezüst érmékben és ezüst granulátumban. A befektetők kiválaszthatják, milyen formájú ezüstöt kérnek, amikor ETR-jeiket beváltják.

 


Az RCM 2011 novemberében 580 millió dollár értékben dobott piacra arany ETR-ket, ez volt abban az évben a legnagyobb nyilvános kibocsátás (angolul: IPO) a torontói értéktőzsdén. Ez teremtette meg az igényt az ezüst ETR-k iránt, ami nyitott kapukat döntögetett, hiszen a szürke nemesfém az RCM bizniszének amúgy is jelentős része. 2012 novemberében elindított ezüst ETR-programja során az RCM 100 millió dollárért 3,1 millió uncia ezüstöt vásárolt.

A befektetők havonta egyszer lehívhatják az ETR-jeiket, azaz ekkor kiszállíttathatják maguknak  az újonnan vert, illetve öntött egy unciás Maple Leaf ezüstérméket, 100 és 1000 unciás London Good Delivery ezüstrudakat, ETR-eikért. A befektetők brókereiken keresztül jelzik, mely termékeket szeretnének, s adnak ennek megfelelő szállítási instrukciókat az RCM-nek, melyeket az a páncélozott járművekkel rendelkező szállítók segítségével teljesít. Mindezért a befektetőknek 100 kanadai dolláros kezelési költséget, emellett az ezüstrúd formájának függvényében megállapított gyártási jutalékot kell fizetniük. Az RCM-é az egyik legalacsonyabb minimum beváltási összeg a világon: legalább 5 ezer ETR vagy mintegy 3 ezer uncia ezüst.

Az ezüst tárolása a kanadai pénzverdénél évente mindössze 45 bázispontba (0,45 százalékba) kerül. A pénzverde akkor bocsát ki új ETR-eket, amikor azok kereslete meghaladja a napi megszokott mennyiséget. Ez csökkentően hat a kezelési költségekre. Az új ETR-k kibocsátásakor az ezüstöt azonnal megveszik, majd az RCM-nél eltárolják. Az ETR-k a torontói tőzsdén a tulajdonosok vagy a piac likviditását árjegyzéssel biztosító úgynevezett market makerek között cserél gazdát. Mindazonáltal, ha egy befektető több millió dollár értékben akar ezüstöt venni, ezt az igényét az RCM-nek külön kell jeleznie.

A pénzverde az éves 0,45 százalékos tárolási jutalékon felül nem számol fel külön díjat az ezüst adásvételéért.

Az RCM ETR-programja egyedülálló, nincs más nemzeti pénzverde, mely fizikai ezüst fedezetű tőzsdén kereskedett terméket kínálna.  Ezek az ETR-k ugyanakkor világszerte az egyetlen tőzsdén kereskedett rúdbefektetések, melyeket egy szuverén kormány képviselője/megbízottja dobott a piacra.

Mivel a befektetők ezüstöt birtokolnak és nem egy értékpapírt, a Royal Canadian Mintnek nem kell jelenteni az ETR tulajdonosok kilétét a piaci felügyeletet ellátó hatóságoknak. Higgins tájékoztatása szerint az ezüst ETR-jeik több mint háromnegyede kisbefektetőké, szemben az arany ETF-ekkel, amelyekből az intézmények hagyományosan többet, egyharmad és fele közötti mennyiséget tulajdonolnak.

 

 

A Royal Canadian Mint (kanadai dollárban) és ai iShares Silver Trust (usa dollárban nyújtott teljesítménye az elmúlt 1 évben)

 

Forrás: Royal Canadian Mint, Conclude Zrt.

 

 

 

Az USA dollár árfolyama, kanadai dollárban kifejezve az elmúlt 1 évben

 

Forrás: Royal Canadian Mint, Conclude Zrt.

 

Conclude komment: a jelenlegi gyenge kanadai dollárban talán jobban megéri ezüstöt venni, mint usa dollárban. A fizikai ezüst, mint befektetési eszköz iránt folyamatosan nő a kereslet, de sajnos a legtöbb országban jelenleg a befektetési ezüst forgalmazását is áfa terheli. A kanadaiak ezzel a példamutató konstrukcióval oldják meg a kérdést. A verde ugyanakkor nagyon jól jár, hiszen nem kell a volatilis ezüstből készletet képeznie, hiszen ezt megteszik helyette a befektetők. A verde a készleten ül, amelyből ha felhasznál valamennyit, azonnal utána tudja tölteni, így kb. fél százalékkal tudja csökkenteni az érmegyártás önköltségét és versenyelőnybe kerül a többi nagy pénzverdével szemben. A Conclude évek óta részt vesz az ezüst Maple Leaf és más befektetési ezüst forgalmazásában. Kérje tanácsunkat!

 

 

Forrás: Royal Canadian Mint, Conclude Zrt.