Címlap Hírek Tényleg betiltják a készpénzt? Avagy tervek a bankbetétek legális kifosztására?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Tényleg betiltják a készpénzt? Avagy tervek a bankbetétek legális kifosztására?
2015. május 11. hétfő, 08:03

 

Conclude Daily Gold

 

Megdöbbentő írást közölt a Neue Zürcher Zeitung a napokban. Svájci, brit, dán, amerikai és európai kutatók és a jegybankok prominens képviselői találkoznak május végén Londonban. A téma a készpénzforgalom korlátozása, tulajdonképpen betiltása lesz.

 

Egy találó grafika a pénznyomtatás mellékhatásáról forrás: rutherford.org


„Légy optimista, de készülj a legrosszabbra”

ezt lehetne mottóul adni annak, amiről a vezető bankárok fognak tanácskozni. Milyen hatékony intézkedéseket lehetne hozni arra az esetre, ha újabb pénzügyi válság törne ki a fejlett világban? A készpénz teljes korlátozása kézenfekvő megoldásnak tűnik.


A londoni konferencia előadói között a készpénzforgalom ellenzőinek fő képviselői is jelen lesznek. Willem Buiter, a Citibank vezető ökonómusának például az az elmélete, hogy a FED-nek a gazdasági pangással és az adósságproblémával szembeni eredményes fellépéséhez akár -6%-ig is le kellett volna csökkentenie az alapkamatot. Ennek nyilvánvalóan útját állja a készpénz megléte, hiszen ha a bank mondjuk -5%-ot vonna le tőlünk, míg a széfben tárolt készpénz költsége közel nulla, logikusan mindenki drámaian csökkentené a bankszámla egyenlegét és széfben tárolná a készpénzét.



Buiter arról elmélkedik, hogy maximum az 5 dolláros címleteket volna szabad meghagyni, plusz korlátozni az egy fő által tartható készpénzmennyiséget pár ezer dollárban, így a bankbetétek kamatát könnyedén le lehetne vinni az erősen negatív tartományba. Hasonló véleményen van a konferencia másik tervezett előadója, a szintén élesen készpénz ellenes Kenneth Rogoff a Harvard Egyetem közgazdász professzora.


Rogoff szerint először is a magas címletek kivonásával kellene kezdeni, majd a papírpénzt fokozatosan felszámolni. Elképzelhetőnek tartja, hogy az egyes jegybankok a készpénz helyettesítőjeként virtuális devizát bocsássanak ki, viszont a Bitcoin, ill. más hasonló államfüggetlen virtuális devizák felé az átjárhatóságot meg kellene tiltani (azaz egyúttal a bitcoint, mint menekülő alternatívát is kivégeztetnék).


A vezető pénzügyi szakemberek ötletei közt egyéb kreatív megoldások is felbukkantak pl. igen magas tranzakciós illetékek (3-4%!) kivetése a bankszámlaegyenleg-készpénz átváltásakor.

A vállalatok számára már most is léteznek készpénz korlátok, Magyarországon például 1,5 millió forint feletti tranzakcióknál 20%-20% büntető adót kötelesek fizetni az abban részvevő felek. Nem véletlen, hogy a nyugat-európai bankok a vállalatok számára már most is negatív kamatot jegyeznek, míg a lakosság részére egyelőre ez nem vált általánossá. A svájci nyugdíjpénztárak már vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a vagyon egy részét trezorban, készpénzben tárolják. Ennek költsége biztosítással együtt is „csak” mínusz 0,3% évente, míg a bankbetétekre már most mínusz 0,75%-ot „fizetnek”.

Dánia bejelentette, hogy 2016-tól már nem tervez újabb készpénz nyomtatást, mivel a skandináv államokban az elmúlt években nagyon lecsökkent a készpénzhasználat és Dánia amúgy is élenjár a negatív kamatok terén, hogy a dán koronát felértékelő nyomást akadályozza. Ezzel szemben Németországban még mindig nagyon magas a készpénzforgalom, ezért a Bundesbank a közvéleményt megnyugtató közleményt bocsátott ki, hogy „belátható ideig” a készpénz nem lesz eltörölve.

Márpedig az erősen negatív kamatok alkalmazása nagyon vonzó lehetőség a magas államadósságok lebontására. Ha nincs készpénz, nincs menekülő útvonal és mondjuk 5%-os negatív kamat pár év alatt óriási pénzeket csoportosítana át a kockázatkerülő lakossági megtakarításokból az adósságban úszó állam felé. Ez persze a betétesek de facto megadóztatása, azaz a bankbetétek legális kifosztása lenne. Kérdés persze, hogy a pénzügyi és más szabadságjogoknak amúgy is szép lassan búcsút intő polgárok, hogy viszonyulnának ezekhez az intézkedésekhez?

A német, brit, stb. (beleértve immár a magyarokat is) lakossági pénzek ingatlanokba „menekülése” jó ideje tart, és a kötvény plusz részvénylufi mellé idővel felzárkózhat az ingatlanlufi is. Az államnak a polgárai felé irányuló pénzügyi elnyomása ellen leghatékonyabban a fizikai arannyal lehet küzdeni, mely ugyebár olyan pénz, amely önmagában hordozza az értékét.

Persze ne legyenek illúzióink, a készpénz korlátozásával egyidejűleg az aranyforgalmat is igyekeznének majd kontrollálni. Mégis ez egy olyan eszköz, ami jelenleg egyáltalán nincs túlértékelve, valamint akármi történjen is, sokkal több szabadságot fog adni, mint a könnyen adóztatható/konfiskálható ingatlan, értékpapír, és bankbetét vagyon.

 

 

Források: Conclude Zrt., Neue Zürcher Zeitung, Bloomberg, Financial Times, Deutsche Wirtschafts Nachrichten, Frankfurter Allgemeine Zeitung