Címlap Hírek Kimerülőben az aranybányák készletei

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Kimerülőben az aranybányák készletei
2015. május 13. szerda, 14:53

Conclude Daily Gold

A világ öt legnagyobb aranybányászati cége – a Barrick, az AngloGold, a Newmont, a Goldcorp és a Kinross – bizonyított és valószínűsíthető, eddig ki nem bányászott aranykészletei tavaly átlagban 12 százalékkal csökkentek 2013-hoz képest. 

 

 

Ez az átlag úgy jött ki, hogy közben egyikük készletei sem növekedtek. A legnagyobb mértékben, 20 százalékkal a Kinross készletei mérséklődtek, az AngloGoldé 15, a Barrické 11, a Goldcorpé 9, míg a Newmonté 7 százalékkal. Abszolút értékben azonban a Barrick készletei estek a legjobban, 11 millió unciával, az AngloGoldé 10, a Kinrossé 8, a Newmonté 6, míg a Goldcorpé 5 millióval.

Mindez elsősorban nem az aranyárcsökkenés következménye, hanem a csökkenés valóban az eszközeladásoknak és a bányák kimerülésének tudható be, és nem pedig az értékelési áraknak.

 

A top 5 aranybányász-cég aranytartalékai 2013-ban és 2014-ben (unciában, a nevük alatt feltüntetett árakon)

 

Érthető, ha az utóbbi éveknél – főként a 2011 őszi 1900 dolláros csúcshoz képest – egy ideje jóval alacsonyabb szinten, 1200 dollár körül ingadozó aranyár mérsékelte az aranybányász cégek kitermelési kedvét, azok most inkább a költségcsökkentésekre – ennek részeként eszközeik rendbetételére – összpontosítanak, mintsem a növekedésre vagy a feltárásra. Egy medvepiacon a bányászok, a nagyobb aranytermelők tartanak az akvizícióktól, és visszafogják a kitermelési kiadásaikat. Mindeközben az új készletek után való kutatás – a junior bányászok finanszírozásának jelentős visszaesése közepette – soha nem látott mértékre csökkent. Persze a nagyobb cégeket a készleteik csökkenése miatt az idén vagy jövőre még nem fenyegeti krízis. A következő öt évben viszont már komoly problémáik adódhatnak, különösen, még akkor is ha az aranyárak a jelenlegi szinteken maradnak.

Forrás: Mineweb, Conclude Zrt.