Címlap Hírek Az MNB egy milliárdos érmeüzlete

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
Az MNB egy milliárdos érmeüzlete
2015. július 24. péntek, 14:25

 


Minden eddigi magyar érmés rekordot megdöntött az MNB a közelmúltban bejelentett érmeüzletével.

Az erdélyi fejedelmi érmék korábban is  magas árakon forogtak az aukciókon, most viszont egy komplett, a XIV-XVII. század során Erdélyben vert ezüst tallérokból álló érmegyűjtemény kerül az MNB tulajdonába az 1,1 milliárd forintos vételár fejében. A sajtóértesülések szerint 216 darabból álló kollekció állítólag az összes valaha uralkodott erdélyi fejedelem fontosabb (ezüst)érméjét tartalmazza.


Egy-egy különlegesen jó állapotú és ritka erdélyi aranyérme a nagyobb nemzetközi aukciókon akár a 40-50.000 eurós leütési árat is elérheti, ha van elég lelkes licitáló.

II. Rákóczi György erdélyi fejedelem (1630-1648) arany 10 dukátosa, a Künker cég 2014 tavaszi katalógusában 40.000 euróért lett licitre bocsátva.



 


A szóban forgó üzlet esetén az MNB honlapja szerint ezüstérmékről van szó, mely érménkénti közel 16.000 eurós átlagárnak felel meg.

A 2014 januárjában indult MNB Értéktár program keretében 2018 év végéig a jegybank mintegy 30 milliárd forintot tervez a magyar történelem és kultúra szempontjából kiemelten fontos műkincsek és hagyatékok vásárlására fordítani. A Magyar Nemzeti Bank legújabb szerzeménye jelenleg a jegybank eddigi legdrágább beszerzései közt az előkelő harmadik helyet foglalja el - az érmegyűjtemény egy milliárdos árát csak a Munkácsy: Krisztus Pilátus előtt és a Magyarországon fellelt Tiziano-kép előzik meg a maguk 1,6 és 4,5 milliárd forintos vételi árukkal.