Címlap Hírek A vég kezdete?

Hírlevél feliratkozás




Conclude Árjegyzés (élő)









Betöltés...















 
Arany vétel és eladás itt:




Goldtresor grammárak *

Betöltés...

Arany/HUF középárfolyam g

Arany/USD árfolyam oz

Arany/Euró árfolyam oz

Ezüst/USD árfolyam oz

Ezüst/Euró árfolyam oz

RSS

Conclude
A vég kezdete?
2015. november 17. kedd, 08:17

 

Az alapblog cikkét, a dollár várható bukásáról változtatás nélkül közöljük.


Peter Schiff amerikai befektető, privát bankár, pénzügyi kommentátor, volt elnöki (Ronald Reagan) tanácsadó szerint elkerülhetetlen az amerikai pénzügyi rendszer tartópillérének, a dollárnak az összeomlása. Az alábbi interjúban azt mondja, hogy a Fed már képtelen kikeveredni a maga kreálta csapdából: ha kamatot emel, akkor ugyanoda jut a világ, ahova 2008-ban került, ha viszont nem emel, akkor azt éri el, hogy a világ nagyon hamar felismeri: a dollár semmi egyéb, mint egy értéktelen papír, mert nem áll mögötte igazi, termelésen alapuló gazdaság.

Schiff menekülést ajánl a dollár eszközöktől, de nemcsak az amerikai, hanem a nyugat-európai kötvényektől, részvényektől is. Helyettük jüant, valamint nyersanyagokat, aranyat vásárol. Azon országok, régiók meggazdagodásában hisz, amelyeket eddig az amerikaiak által diktált pénzügyi rendszer elnyomott, ezen országok, régiók számára érkezik el az „igazság órája”– hamarosan.


Zentai Péter
: Jól idézte Önt CNBC hírtelevízió? Azt mondta, hogy borzalmas karácsony vár az amerikai gazdaságra?
Peter Schiff: Az amerikai gazdaság egésze egyelőre nem fog szenvedni ilyen rövid idő leforgása alatt. Hangsúlyozom: egyelőre. A kereskedelem, a vendéglátás viszont már nagyon is. Ugyanis sokkal kevesebb pénzük van az átlag amerikaiaknak, kevesebbet tudnak költeni, mint azt némely hivatalos adat sejteti. Az fog kiderülni, hogy tragikusan gyenge forgalmat fognak produkálni az áruházláncok, az éttermek, szórakozóhelyek.


Mi erre a bizonyíték?

Az, hogy az utóbbi időben folyamatosan gyengül a kiskereskedelmi értékesítés volumene. A Wall Street leggyengébb láncszemeivé azok a cégek kezdenek válni, amelyek az amerikaiak fogyasztásából élnek: a Macy’s vagy a Wal-Mart.
Az amerikaiaknak valójában nincs pénze. Kizárólag – már megint – egyre növekvő hitel-visszafizetési kötelezettségeik vannak.


Ilyen alacsony kamatok mellett, ez nem nagy probléma…

Nem nagy probléma az újbóli és a korábbinál is hatalmasabbá válni képes hitelbuborék?


Ha a hitelfelvételek viszonylag biztos munkahelyekre, tartósan alacsony kamatokra és az ország fenntartható gazdasági növekedésére alapozódnak, akkor miért is lenne baj? Amerikában történelmi mélyponton van a munkanélküliek aránya: öt százalék alá süllyedt…

Ha elfogadjuk a hivatalos adatokat, akkor ez igaz. Csakhogy egyrészt Amerikában – ahogy szinte mindenütt másutt – a kormányzat kozmetikázza a makroszámokat. Ahogy közeledik az elnökválasztás, úgy erősítik fel a hamis fundamentumokra épített gazdasági sikerpropagandát. Másrészt – ellentétben a hatalom jelenlegi birtokosaival – mi (értsd: Ronald Regan idejében) nem szépítettük a foglalkoztatottsági statisztikákat olyanokkal, akik csak félállásban dolgoznak. És mi azokat is érdemben munkanélkülieknek tekintettük, akik jobb híján, csupán megélhetési kényszerből, olyan álláshelyeket fogadnak el, amelyek messze alulmúlják képzettségüket, de belátták: már nincs más választásuk, esélyeik lenullázódtak.


Tény azonban, hogy – mindent egybevetve – mégiscsak jut munka szinte mindenkinek, a gazdaság folyamatosan növekszik. Ez főként a nulla körüli alapkamatszintnek és a mennyiségi könnyítéseknek köszönhető (QE). Jól csinálja a dolgát a Fed?

Egyre ütemesebben sodorja az amerikai gazdaságot az összeomlás felé. Közben olyan csapdába esett, amelyből képtelenség kikászálódni. Ha hozzákezdenek a kamatemelésekhez, akkor még a 2008-asnál is súlyosabb globális hitelválságot váltanak ki, ha viszont tartják a nulla kamatot, akkor felgyorsítják a dollár bedöntésének folyamatát, az amerikaiakat végzetesen elszegényítik.


Melyik verziót választja a Fed – feltéve, hogy Önnek igaza van?

Akárcsak egy drogfüggő, a Fed vezetése QE-k, az abszolút megalapozatlan grandiózus méretű pénznyomtatás bűvöletébe került. Erről már nem képes leszokni. Újabb és újabb, egyre nagyobb „drogadagokkal” akarja gyógyítani saját „függőségét”. Abszurd helyzet alakult ki.


Azt akarja mondani, hogy a Fed nem fog alapkamatot emelni?

És ha fog? Valószínűleg leheletnyit mindenképpen fog. De az már se nem oszt, se nem szoroz. Jelképes lesz csupán, utána pedig – mert már az első pici lépések nyomán is elkezdenek majd romba dőlni a tőzsdék – a Fed megint vissza fog térni a „droghoz”, megint leviszi nullára a kamatot és beindítja a QE-k újabb fordulóját.
Így ér véget a tragikusan hosszúra nyúlt, ámde abszurd és öngyilkos gazdaságtörténeti fejezet, amely a dollárnak az arany standardról való leválasztásával indult, és amelynek nyomán a világ vezető ipari termelőjéből az Egyesült Államok a világ nagy parazitájává vált. Huzamosabb ideje semmi egyebet nem gyártunk, mint dollárt. Egy papírt.

Ezért a papírért cserében csak és kizárólag importálunk. Mi, akik az ötvenes években minden területen a legjobbak voltunk, mi, akik elláttuk a világot a leginkább minőséginek nevezhető árukkal.

És mi lett belőlünk mára? A világ – lényegében – legeladósodottabb országa. Ezek az adóssághegyek egy papírra (dollárra) épültek és megalapozatlan ígéretekre. És noha Amerika polgárai a hosszú időn át viszonylag jól működtetett piramis játék révén messze jobban éltek, mint azon országoké, amelyeknek javait elfogyasztották, most majd megtapasztalják mindennek az ellenkezőjét.


Mégis hogy kell elképzelnünk ezt a bizonyos összeomlást?

A dollárnak befellegzik. Ez az első és leglényegesebb elem.


Arról a dollárról beszél, amely folyamatosan erősödik – most is, ahogy éppen társalgunk?

Az amerikai dollár a legtipikusabb buboréktermék napjainkban. A jegybanki politikák által gerjesztett buborékok leghatalmasabbja. Ha azonban az utóbbi évtizedek gazdasági történeti kontextusába helyezzük az amerikai fizetőeszközt, akkor a tendencia egyértelmű: folyamatosan veszít értékéből. Némely időszakokban kivirul, de az ilyen szakaszokat – lásd a kilencvenes évek legvégét, amikor egy szintén hatalmasra fújt lufi, az úgynevezett dotcom-buborék repedt szét – sokkal hosszabb lejtmenet szokta követni. Most ugyanez fog történni, de sokkal tragikusabb méreteket öltve.


A piac hisz, bízik most Amerikában, annak gazdasági-pénzügyi erejében…

A percepció valóban nagy úr, de ugyanez a piac óhatatlanul el fogja veszíteni a hitét, miután realizálja mindazt, amit mostanáig magyaráztam, tudiillik a Fed nem lesz képes érdemben változtatni a nulla kamatokon, nem tudja már még mélyebbre taszítani a kamatokat, csak a dollárt próbálhatja egyre kétségbeesettebben tovább inflálni.
Amerika gazdasága – a méregdrágán mért, túlértékelt néhány technológiai innovációra építő, de semmit sem gyártó, semmit nem termelő cégén túlmenően – csak importálni tud, kizárólag kölcsönökből.
Nem kérdés, hogy lesz-e vagy sem összeomlás. Az be fog következni, feltételezhetően nem sokára. A nyitott kérdés csak az, hogy mi lesz ebből Amerikára és a világra nézve?


És mi lesz Ön szerint?

Nekünk, amerikaiaknak óhatatlanul fájni fog. A dollár végzetesen meg fog gyengülni, ezért Amerika polgárainak vagyona radikálisan fogyatkozni fog. A Wall Streeten jegyzett amerikai cégek és minden Amerikához kötődő befektetési eszköz: ingatlan, kötvény, részvény drámai árfolyamvesztést fog elszenvedni. Ez részben igaz lesz Nyugat-Európára és Japánra is, merthogy ők is nagyjából a Fed-et és Amerikát másolják.
Viszont felértékelődnek a mienkhez képest azon országok, régiók eszközei, amelyek eddig ki voltak szolgáltatva az amerikaiak és azon országok importjának, amelyek eddig csak fogyasztottak és szolgáltatásokat tudtak csak nyújtani. Ők maguk azonban nem termeltek, nem tudtak exportálni.
Végre az igazi termelők a kezükbe vehetik sorsuk irányítását, ők maguk válhatnak az általuk előállított áruk, termékeik fő fogyasztóivá, egyre kevésbé szorulnak exportra, devizáik felértékelődnek, polgáraik gazdagabbá válnak. Ők lépnek a jelenkor nagy fogyasztói helyébe, és válnak fő exportőrökből fő importőrökké és fogyasztókká.
Az amerikai gazdasági és főként pénzügyi rendszer összeomlását egyfajta globális igazságtétel fogja követni.


Mit tesz az ügyfelei pénzével?

Kimenekítem Amerikából. Semmilyen itteni eszközbe nem fektetek, viszont – offshore befektetési bankom révén – aranyat, nyersanyagot, kínai jüant vásárolok, arany fedezettel bíró hitelkártyát bocsátok ki. A biztonságos Svájc, Szingapúr, Új-Zéland, Hongkong eszközeit veszem.

 

 

 Forrás: alapblog.hu